неділю, 30 травня 2021 р.

Книжкові новинки | Мистецтво запам'ятовування

Любі читачі, сьогодні черговий огляд книжок, подарованих нашій бібліотеці Українським інститутом книги.

У часи постійного передозування інформацією не дивно, що ми можемо забувати навіть елементарні речі. В певний час ми замислюємося, що можна зробити для покращення пам’яті. Існує дві взаємовиключні думки психологів відносно природи пам’яті.

Одні з них вважають, що пам’ять дається людині від народження у готовому вигляді, і як би ми не намагалися її тренувати – істотних результатів з її поліпшення ми не отримаємо. Друга група психологів вважає, що пам’ять можна виховувати.

Істина, як завжди, знаходиться десь посередині. Звучить дивно, але пам’ять потрібно тримати в тонусі так само, як і м’язи. Якщо вона тренується, то працює нормально, якщо ні – деградує. Тому, якщо вам хочеться, щоб пам’ять працювала ефективно, треба її тренувати.

Сформувати низку практичних рекомендацій для підвищення ефективної роботи пам’яті допоможуть наступні видання:



«Пам’ять без обмежень. Потужні стратегії запам’ятовування», Кевін Горслі

Горслі, К. Пам’ять без обмежень. Потужні стратегії запам’ятовування / Кевін Горслі – К. : Наш формат, 2020. – 128 с.

Автор цієї книжки все дитинство та юність страждав на дислексію. Та вже за 10 років після закінчення школи побив світовий рекорд із запам’ятовування перших десяти тисяч цифр числа Пі. 

За допомогою пропонованих Горслі інструментів, стратегій та вправ із тренування пам’яті, ви не лише зможете працювати більш ефективно та креативно, а й піднімете рівень своєї ерудованості. 

У цій книжці Горслі пропонує власну методику тренування уваги та зосередженості, яка допоможе перетворити безлику інформацію на добре структуровані дані, які залишиться у вашій голові надовго. Книжка для найширшого кола читачів, усіх, хто прагне до саморозвитку, для викладачів, батьків, студентів.



«Прогулянка Місяцем з Ейнштейном. Мистецтво запам’ятовування», Джошуа Фоєр

Фоєр, Дж. Прогулянка Місяцем з Ейнштейном. Мистецтво запам’ятовування / Джошуа Фоєр. – Х. : Віват, 2020. – 304 с.

Навряд чи ти зможеш досягти певних висот, якщо твоя пам’ять по своїй текстурі нагадує сито. Ця книга може навчити тебе, як запам’ятовувати незрозумілі, але корисні факти, імена, дати і цифри. 

Автор спирається на передові дослідження і багатий досвід провідних психотерапевтів, неврологів і ділиться з тобою цінними практичними порадами. 

Книжка Фоєра – це заклик відродити мистецтво запам’ятовування, яке, навіть нині, у добу смартфонів, стає дедалі актуальнішим.




«Прокачай свій мозок! Цікаві вправи для тренування», Гарет Мур

Мур, Г. Прокачай свій мозок! Цікаві вправи для тренування / Гарет Мур. – Х. : Книжковий клуб, 2020. – 192 с.

Ви – це ваш мозок. І він чекає, коли ви зможете використати весь його потенціал. Ідеальна нагода – влаштувати 40-денний марафон «мозкового штурму». Персональний тренер з інтелектуальної прокачки Ґарет Мур підготував круті вправи на всі «групи м’язів». 

День за днем, крок за кроком долайте невеликі, прості етапи, які ґрунтуються на найновіших наукових досягненнях і вчать сповна використовувати вроджені здібності. Складайте власний графік тренувань і займайтесь у вільний час! Бо для розв’язання деяких завдань вам знадобиться не один день… 

P. S. Усі відповіді до завдань – у кінці книжки.



«Таємне життя розуму: як ми мислимо, відчуваємо і вирішуємо», Маріано Сігман

Сігман, М. Таємне життя розуму: як ми мислимо, відчуваємо і вирішуємо / Маріано Сігман. – Х. : Віват, 2019. – 288 с.

Сенсаційна подорож у глибини людського інтелекту від світового лідера нейронауки! Написана на основі найновіших досліджень книжка «Таємне життя розуму» Маріано Сіґмана пропонує революційне бачення ролі нейронауки в нашому житті, розкриваючи таємничі процеси, що відбуваються в мозку і визначають, як ми навчаємося, мислимо, відчуваємо і мріємо. 

По двадцяти роках дослідження внутрішніх механізмів людського мозку доктор Сіґман обстоює унікальний погляд. За допомогою досягнень фізики, лінгвістики, психології, педагогіки й інших дисциплін він намагається пояснити, чому в людей, що розмовляють кількома мовами, рідше розвивається деменція, як новонароджені, ще не вміючи говорити, розрізняють добро і зло, а також як «прочитати» думки пацієнтів у вегетативному стані, розшифровуючи показники активності їхнього мозку.



«Вільно за три місяці: Як заговорити будь-якою мовою незалежно від віку та місцезнаходження», Бенні Льюїс

Льюїс, Б. Вільно за три місяці: Як заговорити будь-якою мовою незалежно від віку та місцезнаходження / Бенні Льюїс. – Х. : «Фабула», 2019. – 272 с.

Бенні Льюїс, відомий поліглот, блогер, мандрівник, дає практичні поради щодо вивчення різних мов. У книжці наведено найефективніші методики і способи запам'ятовування нових слів, нові мовні техніки, а також дієві підказки і списки корисних безкоштовних інтернет-ресурсів. 

За допомогою цієї книжки читачі будь-якого віку і досвіду легко і швидко опанують будь-яку мову.





Ці та багато інших книг ви можете знайти на полицях нашої бібліотеки.


Також пропонуємо скористатись
електронними каталогами 🗒️ЦБС Шевченківського району м. Києва http://shevcbs.kiev.ua/elektronnyj-katalog-2/
та 🗒️ПБ ім. Лесі Українки http://ecatalog.kiev.ua/F?RN=583424639



Добірку підготувала: 
завідуюча абонементним відділом 
бібліотеки ім. М. Костомарова Наталія Михайлівна Масалова





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...