вівторок, 25 травня 2021 р.

Книжкові новинки | Есеї про українських письменників та поетів

Скучили за книжковими новинками нашої бібліотеки? 

Ми продовжуємо знайомити вас, любі читачі, з книжками, які надійшли до фонду нашої бібліотеки від Українського інституту книги.

Хочемо представити вам добірку есеїв про українських письменників та поетів, а також самі поезії відомих поетів та поетів-початківців України. Хай не заростає шлях до нашої культурної спадщини!


«Золота нитка: нариси про (не) знаних», Іван Дзюба

Дзюба, І. Золота нитка: нариси про (не) знаних / Дзюба Іван – К. : ДУХ І ЛІТЕРА, 2020. – 392 с.

У цій книжці подано есеї про українських письменників різних часів і різної життєвої та політичної долі – але всі вони створювали ту традицію відповідальності перед своїм народом і пошуку нового слова, яку Ольга Кобилянська назвала «Золотою ниткою» української літератури.








«Заборонений: Історія життя і боротьби Василя Стуса», Сергій Дзюба

Дзюба, С. Заборонений: Історія життя і боротьби Василя Стуса / Дзюба Сергій, Артемій Кірсанов. – Х. : Фабула, 2020. – 176 с.
Колишній аспірантці, яка працювала над дисертацією про життя і творчість видатного поета Василя Стуса, а нині за волею обставин стала медсестрою, запропонували доглядати помираючу від важкої хвороби жінку. Як виявилося, важкохвора у минулому була полковником КДБ і багато разів зустрічалася зі Стусом, особливо в останні дні його життя. 

У романі надзвичайно насичено змальовано життя поета на його рідній Донеччині, в оточенні друзів, педагогів і літераторів, і в концтаборі – де утримували в’язнів совісті, ставлячи їм у провину їхні переконання. Чимало уваги приділено у романі й долі останньої рукописної збірки поета.



«Скіфська одіссея: поема-балада», Ліна Костенко

Костенко, Л. В. Скіфська одіссея: поема-балада / Ліна Костенко. – К. : Либідь, 2020. – 256 с.
«Скіфська одіссея. Поема-балада» – це яскравий твір, написаний видатною українською письменницею. Наполовину поема, наполовину балада, розповідає історію дивовижної подорожі.

Події в поемі переносять читача на дві з половиною тисячі років у минуле. Головний герой юний Грек з Ольвії відправляється в подорож. Він пливе по Дніпру-Борисфену, рухаючись в напрямку майбутнього Києва. В історії, створеній Ліною Костенко, Україна бачиться як частина культури Середземномор'я, на стику двох цивілізацій - західної і східної.




«За такі гріхи Бог ще подякує», Таня Малярчук
 
Малярчук, Т. За такі гріхи Бог ще подякує / Таня Малярчук. – Чернівці : Меридіан Черновіц, 2020. – 136 с.

«За такі гріхи Бог ще подякує» – поетична збірка, що налічує більше п’ятдесяти віршів, доповнених особливими колажами Тані Малярчук. «Це, – за її словами, – зліплений по клаптиках в химерні картинки і прості слова досвід блукань і страждань, які жінка переживає, коли наважується на самознищення. Неодмінно заради того, щоб самовіднайтися. Для мене ця книжечка – як пройтися голяком у людному місці, в ній я максимально вразлива, бо ніколи раніше не писала верлібри і не займалася дизайном. Любов як найвишуканіша форма насильства – її основна тема».



Ці та багато інших книг ви можете знайти на полицях нашої бібліотеки.


Також пропонуємо скористатись
електронними каталогами 🗒️ЦБС Шевченківського району м. Києва http://shevcbs.kiev.ua/elektronnyj-katalog-2/
та 🗒️ПБ ім. Лесі Українки http://ecatalog.kiev.ua/F?RN=583424639



Добірку підготувала: 
завідуюча абонементним відділом 
бібліотеки ім. М. Костомарова Наталія Михайлівна Масалова




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...