суботу, 1 травня 2021 р.

«Лісові» книги

Ліс – це душа всієї планети, живий скарб нашої землі. Дерева, без яких неможливо уявити собі ліс, є безцінною складовою довкілля: вони регулюють кругообіг води, як фільтри очищують забруднене повітря, виробляють кисень, насичують атмосферу озоном, знижують рівень шуму, перешкоджають сильним вітрам, поглинають пил та гази, захищають ґрунт від ерозії і регулюють температуру.

Ліси відіграють вирішальну роль у формуванні клімату та ландшафтів, вони є привабливим місцем для відпочинку, розваг, а ще... місцем дії багатьох цікавих книг.



«Дрімучий ліс», Анастасія Лавренішина


Повість Анастасії Лавренішиної «Дрімучий ліс» – переможець конкурсу «Напишіть про мене книжку!», оголошеного видавництвом «Фонтан казок» з метою простимулювати українських письменників до створення книжок, у героях яких сучасні українські підлітки зможуть упізнати себе.

Уляна не знає, хто вона і якого роду. Змалечку, відколи себе пам’ятає, вона мешкає в моторошної рогатої чаклунки, яку називають просто Старою. Стара вважається в лісі найголовнішою, проте є такі закутки, в які Дрімучий ліс її не пускає. І ось одного разу стаються дивні речі: подруга зникає, перетворившись на дерево, а в ліс придибує чужий Сірий Вовк, за яким відмовляється ходити його тінь. Тоді Стара відправляє Уляну серед ночі в той закуток Дрімучого лісу, куди самій їй ходу нема, і вимагає, щоб Уляна принесла їй звідти Відьомську книгу…




«Острів», Робер Мерль


В основу роману «Острів», одного з провідних французських письменників ХХ сторіччя Робера Мерля, покладені реальні події, котрі відбулися в ХVIII ст. Матроси з англійського корабля «Боунті», на якому спалахнув бунт проти жорстокості капітана, а також декілька тубільців з Таїті поселяються на безлюдному острові. 

Головний герой Адам Парселл, переконаний противник будь якого насильства, поступово усвідомлює необхідність більш жорстких та рішучих дій.



«Робінзон Крузо», Даніель Дефо


«Робінзон Крузо» – відомий роман класика англійської літератури Даніеля Дефо (1660-1731), що продавався тисячними накладами ще за життя автора. Твір був написаний на основі реальних подій: моряка Александра Селкірка внаслідок конфлікту з капітаном залишили з мінімальним припасом на безлюдному острові, де він провів чотири роки. 

Тонкощі взаємодії з природою, Богом, глибше пізнання себе, власних істинних потреб – усе це майстерно вплетено в захопливу розповідь про пригоди людини, що з комфортних умов цивілізації потрапила в непривітну «зелену пустелю» без найнеобхідніших предметів і знарядь праці. Герой наново визначає для себе цінність багатьох речей, і деякі його висновки можуть здатися нашим сучасникам дещо несподіваними.



«Звіробій», Фенімор Купер


«Звіробій» – один із романів про Шкіряну Панчоху, в якому відомий американський письменник змалював початок колонізації Північної Америки, сповнене небезпек життя перших колоністів, опір, який чинили індіянські племена англійським та французьким поневолювачам.

Дикі ліси Північної Америки ще населяють войовничі племена індіанців, і мало хто з білих поселенців наважується заглиблюватись у ті хащі. Але хоробрий мисливець на прізвисько Звіробій, що виріс в індіанському племені, добре знайомий зі звичаями тутешніх мешканців.




«Кошки Дремучего леса», Чарльз де Лінт, Чарльз Весс


Ліліан Кіндред живе у своєї тітки на відокремленій фермі, поруч з лісом, який називається Дрімучим. Вона дуже любить ходити лісом, адже там повнісінько чарівних створінь – правда, з якоїсь незрозумілої причини вони ховаються і не хочуть знайомитися з цікавою рудоволосою особою.

Принаймні, так було до того дня, коли вона не зіткнулася з жахливою отруйною змією. Щоб врятувати дівчинці життя, диким кішкам довелося вдатися до магії. Але тепер рівновагу у світі порушено. Ліліан належить небезпечна подорож по дивовижних земель, де живуть казкові істоти. Тільки пройшовши через випробування і засвоївши уроки, Ліліан зможе привести світ у порядок.




«Дикий собака Динго», Рувім Фраєрман



У цій книзі все дуже звичайно, і в той же час все дивно. Звичайні хлопці ходять до школи, роблять уроки, грають, іноді отримують двійки. І раптом в них пробуджуються такі почуття, про які вони і не здогадувалися. Звичайна дівчина стає найпрекраснішою в світі, а через звичайного хлопчиська здійснює такі відчайдушні вчинки, що її порівнюють з диким собакою дінго ... Ця повість про дружбу та моральне дорослішання підлітків.




«Дети Земли. Книга 1. Клан Пещерного Медведя», Джин М. Ауел


Ця захоплююча сага про жорстокий і прекрасний стародавній світ принесла її автору Джин Ауел всесвітню популярність і стала одним з найбільш популярних літературних творів нашого часу. Книги, що входять в серію «Діти Землі», були видані багатомільйонними тиражами в багатьох країнах світу ...

Стихійне лихо призводить до загибелі одноплемінників п'ятирічної Ейли, і дитина змушена поневірятися одна з її власної сповненою великих небезпек землі. Непритомну і вмираючу від ран, нанесених печерним левом, її знаходять люди клану Печерного Ведмедя, які дуже відрізняються від її власного роду.









Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...