суботу, 29 серпня 2020 р.

Непроста професія: книги про шахтарів

Щорічно в останню неділю серпня в Україні відзначають День шахтаря. Започаткували свято ще в СРСР, а в Україні свято затверджено Указом Президента України з 1993 року.

Багато поколінь шахтарів напруженою і кропіткою працею видобуває камінь родючості, забезпечуючи продовольчу безпеку країни, присвячують своє життя цій важкій, відповідальній і благородній справі. На жаль, навіть у технологічному 21 столітті шахтарі не мають безпечних умов праці та гідного соціального забезпечення. 

Непроста професія шахтаря виховує стійкий характер, наполегливість, мужність та силу духу. Наша добірка книг присвячена людям, які проживають в шахтарських селищах, працюють на видобутку корисних копалин, працівникам гірничої промисловості та гірським інженерам.


«Жерминаль», Еміль Золя


«Жерміналь» - найбільше творіння Золя, присвячене страйку шахтарів на рудниках північної Франції. У ньому він з реалістичною силою зобразив як соціальні протиріччя світського життя, так і життя простих людей.

Роман автор задумав як художнє втілення доктрини натуралізму, і з тих пір Золя прийнято вважати засновником цього методу в літературі. Роман про тяжку долю шахтарської праці актуальний і сьогодні, коли в світі так багато бідності і життєвих небезпек, коли «пригнічена людяність раптом приймається мстити за власну покірність».



«Звёзды смотрят вниз», Арчібальд Кронін


«Звёзды смотрят вниз» - це соціальний роман, що розповідає про шахтарське містечко на півночі Англії. Дія відбувається в кінці XX ст. У центрі твору - Девід Фенвік - людина з народу, шахтар, який намагається вибратися із зачарованого кола бідності, бруду, небезпеки, професійних хвороб.

Автор відверто показує неминучість вибору, що стоїть перед працівниками: або смерть або вугільні копальні. Таке відчуття, що ця «могильна чорна діра в землі» засмоктує все добре, гарне. І тим небагатьох, кому вдалося уникнути такої долі, просто пощастило. Про краще ці люди не могли і мріяти. Щоравда, щасливчиків в романі можна по пальцях перерахувати, але дійових осіб в книзі безліч



«Король-уголь», Ептон Сінклер


У романі «Король-уголь» Ептон Сінклер розповів американцям про жахливі умови життя і праці шахтарів. Головний герой роману Хал Уорнер - син великого шахтовласника - вирішив познайомитися з умовами праці на шахтах, щоб перевірити правильність викладання йому курсу політичної економії. 

Ореол деякої таємничості, який Ептон Сінклер надає особистості Хала Уорнера, змушує читача з великою увагою стежити за розвитком сюжету роману. Разом з тим повна некомпетентність Хала в житті й ​​праці шахтарів дозволяє автору очима свого героя колоритніше передавати нестерпні умови шахтарської праці. Навколо образу Хала і розвивається сюжет книги, побудованої в улюбленій Синклером формі роману-біографії. Хал виконує і роль рупора ідей самого письменника.

Роман «Король-Вугілля» можна вважати літературним пам'ятником страйку гірників 1914 року в Колорадо.



«День Восьмой», Торнтон Уайлдер



«День Восьмой» - роман тричі лауреата Пулітцерівської премії Торнтона Уайлдера, опублікований ним після 20-річного мовчання в 1967 р. Роман виграв Національну книжкову премію США і одночасно став бестселером. 

Роман визнаний перлиною американської реалістичної прози XX століття. Тонка, повна глибокого психологізму історія життя братів і сестри з маленького провінційного містечка, які химерними й тернистими шляхами йдуть до слави й багатства.

Кожен з них - унікальний як особистість і відзначений величезним талантом. Кожен усвідомлює власну винятковість і не боїться ризикувати і йти на жертви заради успіху. Але чи вдасться їм знайти звичайне, людське щастя? Або шлях наверх так і виявиться для них дорогою в нікуди?



«Всем смертям назло», Владислав Тітов


Повість «Всем смертям на зло» була написана ручкою, затиснутою в зубах, і переписана тринадцять разів. Вона багато в чому автобіографічна. Її автор - в минулому шахтар, гірничий майстер, - ризикуючи життям, запобіг катастрофі в шахті. Він залишився без обох рук, але не скорився долі, зумів вистояти й знайти своє місце в житті.

Теми подолання людиною власної слабкості, прагнення розкрити свій творчий потенціал залишаються вічними темами, так само, як і подвиг дружини героя повісті Ріти - її самовідданість, терпіння і любов. Любов - це категорія, яка завжди має сенс. І з цієї точки зору доля героїв завжди буде цікава.

«Коли я пишу ротом, я відчуваю слово» - говорив Тітов. Напевно, саме завдяки цьому повість стала настільною книгою для людей, що потрапили в подібну ситуацію.



«В плену темноты», Гектор Тобар


В основу книги лягли реальні події, які сколихнули весь світ! 5 серпня 2010 року. Чилі. У цей фатальний день обвал породи замурував в надрах гори Капьяно 33 шахтарі. Спроби розчистити завали викликали нові обвалення. Вентиляційні шахти завалені каменями. Люди опинилися в полоні гори: в непроглядній пітьмі, без води і майже без повітря. 

Тільки через 2 тижні болісного очікування і невідомості з'явилася надія на порятунок! 69 днів шахтарі провели в пастці. Що відчували ці люди? Про що думали? Як їм вдалося вижити? Яке життя вони вибрали після того, як дивом врятувалися?



За матеріалами: http://miningwiki.ru/wiki




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...