суботу, 8 серпня 2020 р.

Топ-10 книг про гори та альпінізм

Сучасний альпінізм - це і вид спорту, і робота, і вид активного відпочинку. Сходження на вершину гори, як і спуск з неї, подолання перешкод і небезпек як і раніше вимагають від людини високої самовіддачі. 

Ціна помилки, яка може стати не поправною, вельми висока і все ж людина не звикла відступати, як не відступили у свій час Жак Бальма і Мішель-Габріель Паккард, завдяки яким 8-го серпня 1786-го року у 18:23 вперше в світі був досягнутий пік гірської вершини Монблан, висота якого досягає 4810 метрів над рівнем моря. Саме цей День, в середовищі професіоналів і любителів даного виду діяльності та спорту і прийнято вважати Міжнародним днем альпінізму.

У світі немає нічого цікавішого, ніж історії, розказані від першої особи, особливо якщо мова йде про пригоди, труднощі та подолання себе. Вибрати з сотень книг про сходження кращі дійсно складно - тому в нашу добірку кращих текстів про гори та альпінізм увійшли історії самих знаменитих сходжень.

1. «Категория трудности», Владимир Шатаев

Автор книги, майстер спорту СРСР з альпінізму, ділиться своїми роздумами про цей незвичайний вид спорту, розповідаючи про мужність і взаємовиручку підкорювачів гірських вершин. Написана відвертою і живою мовою, книга оповідає про перемоги і поразки, які супроводжують людину в горах.

Книга пронизана подробицями, без яких неможливо описати «техніку» альпінізму, щирими описами природи, душевного стану, відносин між людьми в горах. Дуже детально в книзі розібрані моральні й етичні питання в альпінізмі.


2. «Аннапурна – первый восьмитысячник», Морис Эрцог

У 1950 році людині вперше вдалося перемогти восьмитисячник Аннапурну. Автор книги - відомий французький альпініст, учасник цього сходження, розповідає про надзвичайні труднощі та пригоди, які випали на долю його учасників. Повні драматизму сторінки - свідоцтво блискучої перемоги людини над природою - змушують читача радіти і страждати разом з героями цієї дивовижної повісті. 

Книга оповідає про перше в історії людства сходження на вершину вище 8000 м - на Аннапурну в Гімалаях.


3.«Хрустальный горизонт», Райнхольд Месснер

Райнхольд Месснер - італійський німецькомовний альпініст, один з найзнаменитіших альпіністів в історії, адже він першим підкорив всі 14 восьмитисячників. А ще в 1978 році він став першою людиною, яка досягла вершини Евересту без використання кисню (разом з німцем Пітером Хабелером). В 1980 році Месснер здійснив одиночне безкисневе сходження на Еверест (з боку Тибету). У цьому він став першопрохідцем і написав про сходження книгу «Хрустальный горизонт». 

Тут докладний звіт про підготовку альпініста і про сам підйом на гору, але разом з цим книга не читається як суха доповідь про підкорення гори, тому що Месснер ділиться з читачами усіма своїми страхами та переживаннями. Він зламав стереотипи, відмовившись від величезної команди, довгої підготовки, складної екіпіровки й повільного сходження, а одиночний штурм Евересту (та й будь-якої іншої гори) вимагає не тільки гарної фізичної форми, а й психологічної підготовки. До сих пір не знайшлося сміливців, здатних повторити це. А Месснер став воістину легендою в світі альпінізму.


4.  «На высочайших вершинах советского союза», Евгений Абалаков

Книга знаменитого радянського альпініста Євгенія Абалакова. Його ім'я (разом з братом Віталієм) гриміло в СРСР в 30-ті - 40-ті роки. 

Талановитий спортсмен, митець, письменник, дослідник, географ розповідає в своїй книзі про свої сходженнях. 

Книга ілюстрована роботами автора.




5. «Белое проклятие», Владимир Санин
На модному північнокавказькому гірськолижному курорті в розпал сезону склалася лавинонебезпечна обстановка. Спецзагін під керівництвом Максима Уварова намагається запобігти стихійному сходженню снігів за допомогою спрямованих вибухів. Однак цього разу досвідчений підривник терпить невдачі - сходження лавин неминуче ...

До книги відомого письменника Володимира Марковича Саніна увійшли повісті «Біле прокляття" (екранізована в 1987 році), «В пастці» і «Важко відпускає Антарктида». У цих яскравих драматичних творах автор, грунтуючись на власному досвіді, досліджує дивовижні й часом непередбачувані особливості поведінки людини в ситуаціях на межі неможливого.


6. «В разряженном воздухе», Джон Кракауэр

Книга відомого американського журналіста, письменника і альпініста Джона Кракауера «У розрідженому повітрі» написана по гарячим слідам трагедії, що розігралася під час експедиції на Еверест в травні 1996 року... 

«Була гора - богиня світу». Тибетці називали її Джомолунгма, непальці - Сагарматха. Європейці дали їй чоловіче ім'я - на честь англійського топографа сера Джорджа Евереста. Еверест був підкорений. Але чи була підкорена Сагарматха-Джомолунгма? Що відчуває людина, стоячи на Даху світу - захват і захоплення або нескінченну втому, страх і бажання скоріше спуститися? 

Що хоче знайти і що знаходить романтик і любитель гострих відчуттів, заплативши 65 000 доларів за можливість постояти п'ять хвилин на найвищій точці планети? Як, кому і за що мстить гора? На ці та багато інших питань намагається знайти відповіді автор книги, якого, можливо, «Богиня світу» для того і пощадила щоб, спустившись, він зміг не тільки уявити пронизливо-жорсткий персональний звіт про експедицію , а й дати об'ємну і правдиву картину еверестскої епопеї в цілому.


7. «Восхождение», Букреев А. Н, Г. Вестон Де Уолт 

Книга присвячена трагічним подіям 1996 року на Евересті: це скорботна, наповнена героїзму історія загибелі п'яти альпіністів на найвищій вершині світу. Унікальна рятувальна операція, описана в книзі, не має аналогів в історії світового альпінізму. «Сходження» - свідчення одного з головних учасників експедиції - видатного російського альпініста Анатолія Букрєєва, який докладно, день за днем, описує хід подій, намагаючись розібратися в причинах трагедіі. Сам Анатолій Букрєєв, незабаром після написання книги, трагічно загинув в лавині при сходженні на Аннапурну 25 грудня 1997, через 1,5 року після описуваних подій.


8. «Эльбрус в огне», Гусев А. М.

Вчений, доктор фізико-математичних наук, професор, завідувач кафедри фізики моря МГУ Олександр Михайлович Гусєв був начальником першої антарктичної внутрішньоматерикової станції Піонерська, плавав на наукових судах до Галапагоських островів. У 1934 році він разом з Віктором Корзуном зробив перше в історії альпінізму зимове сходження на Ельбрус. 

Під час Великої Вітчизняної війни загін альпіністів під командуванням А. М. Гусєва здійснював зухвалі рейди в тил противника. Виконуючи спеціальне завдання командування, загін А. М. Гусєва взимку 1943 року зняв фашистські прапори з вершин Ельбрусу і поставив над радянським Кавказом свій прапор.


9. «Тигр Снегов», Тенцинг Норгей

29 травня 1953 року два альпініста, Едмунд Хілларі та Тенцинг Норгей, вперше ступили на вершину Евересту. Дана книга являє собою автобіографію Тенцинга, записану з його слів Джеймсом Рамзаем Ульманом.

Тенцінг ділиться своїми враженнями про зустріч з Едмундом Хілларі, про багатомісячний похід в гори, про непросте життя шерпів-непальців, для яких сходження на найвищі гімалайські вершини є єдиним способом до виживання. Також описуються всі негаразди й ризики альпіністів, які кинули виклик найвищій вершині світу... Після сходження обидва стали знаменитостями і по суті замітки Джеймса Рамсі Ульмана про Тенцинга і Хілларі є першим правдивим джерелом про цю знаменну подію в історії людства.


10. «Чо-Ойю – милость богов», Герберт Тихи 

У 1954 р була підкорена сьома за висотою вершина світу - Чо-Ойю. Ця книга написана організатором цієї експедиції, відомим австрійським альпіністом Гербертом Тихі. Автор захоплююче, з гумором описує всі труднощі сходження. З великою любов'ю розповідає про шерпа, одну з народностей Індії та Непалу, які у важких умовах експедиції виявили найкращі людські якості.








Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...