вівторок, 18 серпня 2020 р.

Улюблені книги маленьких читачів Європи

Сьогодні хочемо поділитися з вами, дорогі читачі, списком найбільш популярних дитячих книг деяких країн Європи від освітньої платформи Learning.ua. Створенню цього списка передувало масштабне опитування, проведене в 2017 році серед вчителів та їхніх учнів на навчальній платформі eTwinning, під час якого учасники відзначали свої улюблені книги.

До слова, eTwinning  це платформа для обміну досвідом для вчителів та бібліотекарів європейських шкіл, яка на час проведення опитування об’єднувала 42 країни, 189 292 шкіл та 517 161 вчителів.

За результатами дослідження, було створено кольорову мапу читацьких уподобань дітей і визначено, які ж дитячі книжки представляють кожну з європейських країн. Ознайомитися з мапою і повним списком можна за посиланням, прикріпленим вище.

А ми хочемо представити вам 12 книг зі списку, які є виданими в нашій країні і з якими можуть познайомитися ваші діти. 


1. «Тореадори з Васюківки»


Рекомендований вік: з 9 років

Нашу країну на мапі найбільш популярних дитячих книг Європи представляє книга Всеволода Нестайка – «Тореадори з Васюківки».

Пригоди двох нерозлучних друзів Яви та Павлуші здатні розвеселити і захопити не лише діток, а й дорослих. У книзі багато простих, але веселих та інтригуючих історій. Взяти, приміром, кориду хлопців з сільською коровою Контрибуцією, будівництво підводного човна або хитромудрий план з пошуку іноземних шпигунів зі свого села.

Видання включає в себе три невеликі повісті, які раніше видавалися незалежно одна від одної і не пов’язані спільним сюжетом, тільки персонажами.

До слова, книгу відзначено в «Почесному списку Андерсена» і перекладено двадцятьма мовами.


2. «Гаррі Поттер та філософський камінь»


Рекомендований вік: з 9 років

Маленькі британці найбільше полюбляють читати книгу про юного чарівника. Дійсно, Джоан Роулінг вдалося створити героя, якого полюбили мільйони читачів по всьому світі. Такого успіху не мало жодне художнє дитяче видання, доки 1997 року на полицях англійських магазинів не з’явилася перша книга серії про Гаррі Поттера – «Гаррі Поттер і філософський камінь».

У ній розповідається про 11-річного сироту, який живе під сходами в будинку дядька й тітоньки Дурслі. Та одного разу до нього прилетить сова із загадковим листом, який запрошує його на навчання у Школу Чарів та Чаклунства, і з того дня його життя докорінно зміниться. Юного чарівника чекають захопливі пригоди в Гоґвортсі, справжні друзі та смертельна небезпека від давнього ворога його сім’ї. Чи стане йому до снаги боротьба зі злими чарами?

До слова, над перекладом книги працював поет та публіцист Віктор Морозов, якого вважають кращим перекладачем книг Джоан Роулінг.


3. «Пригоди Піноккіо»


Рекомендований вік: з 5 років

А Італію на мапі читацьких вподобань маленьких європейців представляє казка італійського письменника Карло Коллоді «Пригоди Піноккіо».

Історія дерев’яного хлопчика вперше побачила світ 1881 року: її надрукувала римська «Газета для дітей». Казка одразу ж здобула прихильність юних читачів і стала улюбленою для декількох поколінь. Інакше й бути не могло – пригоди кумедного, впертого, кмітливого і насмішкуватого дерев’яного хлопчика Піноккіо навряд чи залишать когось байдужим.

Цікаво, що звична нам історія про Буратіно є лише «адаптованою» версією й суттєво відрізняється від оригінальної історії. Так, кожен раз, коли Піноккіо обманює, в нього збільшується ніс, а в хлопчика він перетворюється тільки тоді, коли допомагає іншим.

Книгу перекладено десятками мов у всьому світі, а українське видання щедро й оригінально проілюстровано знаменитим австралійським художником Робертом Інґпеном.


4. «Пригоди Пеппі Довгапанчохи»


Рекомендований вік: з 6 років

Книга знаменитої шведської письменниці Астрід Ліндґрен розповідає про пригоди Пеппі Довгапанчохи – доньки капітана, який став справжнісіньким королем.

Пеппі – дівчинка, для якої затісні будь-які рамки: вона – фантазерка, бунтарка, жартівниця. Неймовірно сильна, неймовірно щедра і трішечки самотня. Але варто зауважити, що з героїнею Астрід Ліндґрен хочуть подружитися не лише шведські дітки, а й чимало читачів по всьому світу.

До слова, видання від «Рідної мови» вміщує всі-всі пригоди Пеппі в одній книжці. Це – три історії:
  • власне «Пеппі Довгапанчоха»;
  • «Пеппі сідає на корабель»;
  • «Пеппі Довгапанчоха у південних морях».


5. «Маленький принц»


Рекомендований вік: з 7 років

«Ось моя таємниця. Вона дуже проста: лише серце добре бачить. Найголовнішого не побачиш очима». Справді, Маленький принц навчає своїх читачів цінувати прості й важливі миті життя, які ми упускаємо в щоденних турботах. Читаючи книгу, ми раптом можемо зрозуміти, що, дорослішаючи, втратили в собі дещо дуже важливе й цінне – те, без чого неможливо відчути себе дійсно щасливими.

Ми забули, що всередині кожного з нас живе усміхнений золотоволосий хлопчик, який дивиться на світ широко розплющеними очима. Ми забули, що світ – це барви, пахощі, емоції і почуття, головне з яких – любов. Тому маленький принц сховався десь глибоко всередині кожного з нас і почав чекати, коли ми про нього згадаємо.

Філософська казка про Пілота і Маленького принца з астероїда Б-612 вже давно стала класикою світової літератури. Книжка дійсно є дуже глибокою та щирою. А чудові ілюстрації Анни Саливончик в українському виданні вдало передають настрій казки.


6. «Нескінченна історія»


Рекомендований вік: з 9 років

Роман німецького письменника розповідає про звичайного хлопчика Бастіана, до рук якого потрапляє чарівна книга «Нескінченна історія», з якої він дізнається про країну Фантазію, її дивовижних жителів і про смертельну небезпеку, яка загрожує існуванню цієї країни.

Тож на сторінках цієї книги на маленьких читачів чекає багато таємниць та випробувань. В Німеччині книгу вважають однією з найбільш захоплюючих, добрих та розумних книжок у жанрі фентезі.

До слова, вперше книгу було опубліковано в 1979 році. З того часу вона була переведена на багато мов світу, стала фільмом і мультиком.


7. «Гайді»


Рекомендований вік: з 9 років

Повість розповідає про дівчинку, яка зростає у швейцарських Альпах в хатинці дідуся, але їй доводиться переїхати в місто Франкфурт. Там вона оселяється з дівчинкою, прикутою до інвалідного візка, Кларою. Гайді дуже сумує за горами, а коли дорослі нарешті відпускають обох дівчаток до дідуся, Кларі стає так добре в Альпах, що вона залишає візка і починає ходити!

Повість «Гайді» належить до шедеврів світової дитячої класики. Вперше вона була опублікована в 1880 році, миттєво здобула популярність і витримала тринадцять видань за перші десять років після опублікування. 1899 року її навіть ввели до шкільної програми з зарубіжної літератури в США.

Ця дотепна, цікава книга навчає діток жити в гармонії з природою, задовольнятися малим, відчувати ближніх серцем. Класно, що українські дітки тепер також мають змогу також прочитати цю історію.

До слова, за мотивами повісті створено анімований мультфільм «Хайді»!


8. «Гидке каченя»


Рекомендований вік: з 3 років

А от в Данії найбільше полюбляють читати відомого казкаря Ганса Христіана Андерсена, іменем якого і названа престижна премія з дитячої літератури. Його знаменитий твір «Гидке каченя» вже понад 150 років залюбки читають діти у всьому світі.

Історія про каченя, яке перетворилося на прекрасного лебедя, навчає діток вірити в себе та долати перешкоди, бути милосердним і справедливим. Дивовижні пригоди маленького героя, ведуть дітей сторінками захопливої історії, вселяючи надію в перемогу краси, добра й справедливості.

В цьому україномовному виданні казка набула нового життя завдяки неймовірним ілюстраціям художника Роберта Інґпена.


9. «Платеро і я»


Рекомендований вік: з 9 років

Влітку 1905 року нобелівський лауреат Хуан Хіменес повернувся до свого рідного невеликого містечка після чотирирічного перебування в санаторіях Мадрида, де його лікували від нервово-емоційного виснаження. На батьківщині письменник потоваришував з... віслючком Платеро, і саме з ним автор веде діалоги в книзі, ділячись своїми переживаннями. Це – прониклива і зворушлива розповідь, написана надзвичайно лірично та мелодійно.

«Платеро і я» – це повість не про самотність, а про можливість бачити красу в буденних речах і життя в гармонії з собою. Ця книга стала справжнім відкриттям для українських читачів.  Прочитати її буде цікаво не лише дітям, а й дорослим.


10. «Оповідання про песика й кицю. Як вони разом господарювали та ще багато про що»


Рекомендований вік: з 3 років

Вам відомий мультик про кицю і песика, що разом мили підлогу, потім її сушили, а після цього кумедно прали та сушили один одного? Це – герої відомого чеського письменника Йозефа Чапека, який створив серію казкових оповідань про симпатичних друзів, які разом господарюють, граються, ходять в похід до лісу, печуть торт і навіть ставлять вистави.

Песик та киця живуть разом біля лісу в малесенькому будинку і намагаються господарювати, як люди. Ця книга цілком може стати улюбленою і для українських малюків.


11. «Країна Мумі-тролів»


Рекомендований вік: з 9 років

Мумі-тролі – це дійсно одні з найулюбленіших персонажів, не лише дітей Фінляндії, а й багатьох інших країн світу.

Видавництво Старого Лева опублікувало пригоди в Країні Мумі-Тролів у чудовій серії трьох книг, в яких українські діти можуть познайомитися власне з сімейством Мумі-тролів та їхніми багатьма друзями – дивовижними істотами, що населяють чарівну Долину Мумі.

Літературні критики стверджують, що книжки Туве Янссон – особливі, в них є щось глибоко «недитяче». Авторка вміє писати так, що діти дуже глибоко співпереживають героям і починають замислюватися над важливими речами, якими сповнений світ, – такими, як сенс життя, самопізнання і самоствердження, любов, взаємоповага.


12. «Артеміс Фаул та парадокс часу»


Рекомендований вік: з 9 років

Ця книга належить до серії науково-фентезійних романів ірландського письменника Йона Колфера про геніального хлопчика Артеміса Фаула. На сьогоднішній день опублікованими є 8 книг серії.

Книга, обрана ірландськими школярами, є шостою в серії. У ній юний вундеркінд присвячує себе кримінальним справам. Але чи до них тоді, коли мама смертельно хворіє і їй залишилося жити кілька днів? Тож Артеміс вирушає в найнеймовірнішу подорож у своєму житті – подорож часом. Там, у минулому, йому доведеться знайти протиотруту для матері та протистояти неочікуваному ворогу – самому собі, тільки молодшому.

Відзначимо, що на 29 травня 2020 року була запланована прем’єра однойменного американського пригодницького фільму, заснованого на серії романів «Артеміс Фаул». Але, ймовірно, дата прем’єри в зв’язку з карантинними обмеженнями буде перенесена.


Ось такий цікавий список найбільш популярних дитячих книг Європи нам вдалося розглянути! Не знаємо, як вам, а нам хочеться мерщій відкрити хоча б одну із них і зануритися в казковий світ пригод.


Бажаємо приємного читання!









Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).


Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...