середу, 9 вересня 2020 р.

5 нових книжок, які вас вразять

Вразити книжки у цій добірці можуть за кількома параметрами. По-перше, більшість з них – це захоплююче чтиво про нещодавнє минуле, в якому відкривається чимало невідомих сторінок. 

Натомість друга категорія авторів – це чудові інтуїтивісти, які несподівано точно передають всі перипетії їхньої непростої епохи.



«Відкинуті і воскреслі», Степан Процюк



Парадокс цієї збірки в тому, що у ній зібрані як образки українських письмаків, що були знищені радянською владою, так і портрети їх наступників, які цю саму владу в літературі активно насаджували. Інших несподіваних ракурсів шукати годі, і тому поруч співіснують «фанатик нового мистецтва Михайль Семенко, сталева і ніжна Леся Українка, геній із замерзлим серцем Павло Тичина». 

Друга частина видання – авторська реакція на сучасні суспільні події в Україні. Фінальний розділ – найсвіжіші інтерв’ю із автором.



«Жарт», Мілан Кундера



Хронологічно це найперший роман культового письменника сучасності Мілана Кундери – сконструйований за принципом народної поліфонії, коли в хорі поєднано гармонійне звучання багатьох голосів. І в черговий раз перекладений Леонідом Кононовичем. 

За сюжетом, не через ностальгію, а заради лихого жарту, точніше, заради відплати, вирушає Людвік Ян на свою малу батьківщину, в невеличке моравське передмістя. Бо саме через невдалий жарт п’ятнадцять років тому все полетіло шкереберть: Людвіка зраджують товариші, його виключають із партії і університету й запроторюють у штрафний «чорний батальйон». Життя не зламало його, проте зробило одержимим помстою, яка врешті перетворюється на чистісінький фарс.



«Усі мої жінки. Пробудження», Януш-Леон Вишневський



За сюжетом цього роману, немолодий математик, схиблений на роботі, приходить до тями в клініці. І дізнається, що понад півроку провів в стані коми. Весь цей час його начебто не існувало: не було ні снів, ні видінь, він нічого не чув і не розумів. Він згадує в деталях останній день, який був для нього не півроку тому, а немов би щойно, а також - все своє життя до моменту втрати свідомості на вокзалі маленького голландського містечка. 

Його доглядальниця в лікарні розповідає йому про те, що весь цей час до нього приходили жінки. Різні жінки - дочка, колишня дружина, коханки, нинішня жінка, які багато часу проводили біля його ліжка, плакали, намагалися з ним розмовляти. але чи приходила до нього та єдина, яку він кохав? 

Герой починає розуміти, як неправильно він жив, і як страждали ті, хто був поруч. Недаремно роману передує пророчий вислів: «Самотність починається не тоді, коли ніхто не чекає на тебе вдома. Самотність починається тоді, коли вперше відчуваєш потребу, щоб там на тебе чекав хтось зовсім інший…».



«Хто така Марта?», Мар’яна Гапоненко



…Насправді цей роман не розповість вам про Марту, хіба про Луку Левадського – орнітолога з вигаданого Львова, котрий у віці 96 років довідується про смертельну хворобу. «Левадський заплющив очі, впевнений: так він мав переконливий вигляд, справжній і живий, як тоді, перед вікном кав'ярні. Саме так, як сидів, - зі стовпом сонячного світла на грудях. Чи, може, стовп - то ніякий не стовп, а спис, що проштрикнув його, старого дракона? Він посміхнувся. Якби цієї миті хтось глянув на його лице, то подумав би, що в стариганя під язиком тонюсінька скибка лимона. Однак не було нікого, хто подивився б на Левадського. Відколи він почав старіти, він завжди був сам. й вирішує гарно прожити відпущений йому час». 

Тож не дивно, що герой книги їде до Відня, селиться в розкішному «Імперіалі» й заводить знайомство з однолітком, нитка життя якого також от-от увірветься. Удвох літні друзяки бешкетують, обговорюють жінок і мріють про революцію. Роман весело, захопливо і трішки нахабно розповідає необарокову історію про радість буття і людську гідність.


«Король», Щепан Твардох



Варшава 1937 року. Антисемітські голоси лунають дедалі гучніше, але євреї ще можуть мати все. Принаймні один із них — Якуб Шапіро. Боксер, улюбленець жінок, любитель вишуканого одягу, дорогих автівок і зброї. Він працює на Кума Капліцу і вирішує усі справи, що потребують його нелюдської сили. 

Хто наважиться протистояти Якубу? Хто наважиться протистояти Капліці? Ізраїльський генерал Моше Інбар, який тоді, в 37 році, був «хлопцем Шапіро», його тінню, тепер, 50 років по тому, пише в Тель-Авіві історію передвоєнної Варшави. То був світ збройних сутичок, борделів, наркотичного куражу і зруйнованих доль. А десь там уже підносилось передчуття близької трагедії.



За матеріалами: espreso.tv





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...