вівторок, 31 березня 2020 р.

8 книг для зміцнення імунітету психіки

Повідомлення про коронавіруси, загроза світової економічної кризи, вимушена ізоляція та інші лякливі новинні звучать звідусіль. В свою чергу це провокує те, що людей не покидає відчуття постійного занепокоєння. Тривожні думки, як вірус, проникають у свідомість і впливають на настрій, самопочуття та вчинки. Що може допомогти захиститися від вірусів тривоги і не дати їм зруйнувати себе ні фізично, ні психічно?

Кращі помічники в боротьбі з вірусами – це зміцнення імунітету та гігієна.

Хочемо запропонувати кілька засобів для зміцнення імунітету вашої психіки. Звичайно це книги! В попередньому матеріалі ми ділились кращими книгами про спокій та душевну рівновагу, а сьогодні хочемо розповісти про книги, які стануть вашою опорою і підтримкою під час пандемії паніки та страху.

«Беседы о счастье», Аркадій Панц


Аркадій Панц був психіатром, психоаналітиком з Латвії. «Беседы о счастье» – запрошення автора подумати про себе, про своє життя, і про те, що може зробити це життя щасливим. Книга трохи про психоаналіз і психоаналітиків, про особистий досвід і становлення автора, про клієнтів Аркадія, про любов і секс, і багато іншого.

Душевна розмова з автором, на кожній сторінці заряджає спокоєм і вірою в хороше, навіть якщо в житті трапляються неприємності чи хвороби. Книга про те, що щастя можливе. Поки ви живі, не відмовляйтеся від щастя, а шукайте та вчіться його відчувати!


«Щастя  це…», Ліза Сверлінг, Ральф Лазар


Щоб трохи відволіктися від філософських роздумів, пропонуємо вам добру і просту книгу про щастя. У ній зібрані 500 речей, які можуть зробити вас щасливими: від прослуховування музики, теплої ванни, обіймів, молока з печивом, читання книги до лопання пухирців на пакеті, стрибання в калюжу, поїздки на велосипеді або душевну розмову. Не так багато потрібно, щоб відчути себе добре.

Смішні малюнки в книзі можна розглядати всією сім'єю, придумуючи і додаючи свої варіанти.


«Гормоны счастья. Как приучить мозг вырабатывать серотонин, дофамин, эндорфин и окситоцин», Лоретта Граціано Бройнінг



Лоретта – засновник Inner Mammal Institute, заслужений професор Каліфорнійського університету, письменник і блогер. У книзі доступною мовою описані механізми роботи гормонів, формування емоцій, нейрохімічні процеси і як це все впливає на нашу поведінку.

Автор наводить багато прикладів з життя тварин. Але у нас є принципова відмінність: людина може і повиннна думати про те, що з нею відбувається. Більшість процесів у нашому мозку автоматизується, і не завжди це грає нам на користь. Лоретта пропонує 45-денну програму по формуванню нових позитивних звичок, які можуть зробити нас щасливішими (буде чим зайнятися під час карантину).


«Обними меня крепче. 
7 диалогов для любви на всю жизнь», 
Сью Джонсон


Сью Джонсон очолює Оттавський інститут сім'ї та шлюбу і Міжнародний центр навчання ЕФТ. Сью адресувала свою книгу про любов і близькість парам. Не зважаючи на високі технології, глобалізацію, відкриття сингулярності, штучний інтелект, біотехнології та інші розумні та складні категорії, людині як і раніше потрібна людина. Ми потребуємо любові та визнання іншими. І це прекрасно!

Викладаючи принципи емоційно-сфокусованої терапії та описуючи 7 зцілюючих діалогів, автор дає інструменти для створення міцного та довговічного емоційного зв'язку. Саме любов і чуйність можуть врятувати людство в скрутну хвилину.


«Как победить стресс и депрессию», 
Метью Маккей, Марта Девіс, Патрік Феннінг


Якщо проблема позначена, вона наполовину вирішена. Якщо ж її позначити позитивно, наприклад, не проблемою, а завданням, то ймовірність її рішення максимально збільшується. Когнітивно-поведінкова терапія вірить в силу нашої свідомості. Чому б не спробувати заразитися їх вірою в силу думки. 

Автори книги «Как победить страх и депрессию» пропонують інструменти роботи з такими станами як: тривога, паніка, нав'язливі думки, фобії, депресія, почуття сорому, гніву, м'язова напруга, агресія, апатія, негативні переконання та ін. через роботу з думками, релаксацію, контроль тривоги. У книзі описано величезна кількість вправ, методик, технік, які можуть стати в нагоді для самопідтримки в епоху загальної паніки та тривоги.



«Хорошее самочувствие. 
Новая терапия настроений», Девід Бернс


«Хорошее самочувствие. Новая терапия настроений» вважається однією з найвідоміших на цю тему. Девід Бернс виконав колосальну роботу по написанню близької альтернативи реальному відвідуванню психотерапевта. 

Книга сповнена численних вправ, які ви зможете використовувати на практиці. І якщо з певних причин ви не можете в даний момент відвідувати лікаря, то ця книга стане для вас хорошим помічником.


«Ловушка счастья. 
Перестаем переживать – начинаем жить», 
Расс Херріс


Херріс, ймовірно, є найбільш помітним прихильників так званої «Терапії прихильності» (в оригіналі вона називається Acceptance and Commitment Therapy). Це відносно нова форма терапії, яка стверджує, що ключем до боротьби з депресією, занепокоєнням або наркоманією є не стільки усунення негативних емоцій, скільки розвиток розумових інструментів і звичок, щоб їм протистояти. У той час як звичайна терапія фокусується на тому, щоб направляти свої страждання. Acceptance and Commitment Therapy просто говорить, що погані емоції – це всього лише погані емоції, і вони не означатимуть зовсім нічого, якщо не дозволяти їм це. 

«Ловушка счастья» є однією з найдоступніших і приємних для вивчення робіт на цю тему. Текст написаний зрозуміло і захоплююче, а вправи цілком цікаві для виконання. Ця книга – хороша спроба привнести в таку сумну тему, як депресія, трохи гумору і життєрадісності.


The book of you


Робота колективу авторів з різними вправами, техніками, рекомендаціями про те, як підняти собі настрій, в будь-який день року. Це 365 мікродій з 4 категорій: їжа, думки, рух і любов. Можна спробувати скласти книгу своєї сім'ї.



Найкращу книгу про щастя та радість можете написати тільки Ви. 
Навіть якщо за вікном негода, а в новинній стрічці суцільні катастрофи, пишіть її, поки ви живі!



Будьте здорові!



За матеріалами: prostranstvo.centerbrodude.ru



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...