суботу, 11 квітня 2020 р.

Книго-мандри. 10 українських книжок про різні куточки світу

Багатьом з нас кортить побачити світ, познайомитися з іншими культурами, екзотичними традиціями, мешканцями далеких країн, міст, селищ, островів. Почати таке знайомство можна з туристичних буклетів та інтернет-серфінґу, а можна і з книжок українських авторів.

У представленому переліку ви знайдете тревелоги та щоденники, збірки оповідань та віршів, натхненні історії для дорослих та дітей, здатні відправити читача у чарівну подорож, відкрити таємниці та розповісти цікавинки про різні куточки світу.


«З табуретом до океану» Леонід Кантер, 
Павло Солодько


Спочатку була кухня. Троє друзів запланували зухвалу і масштабну витівку – відвезти чотири табурети до берегів чотирьох океанів і залишити їх там як пам’ятки. Ніхто тут не шукає легких шляхів: маршрути складаються неординарні, а бюджет одного мандрівника взагалі екстримальний – 33 доллари і 33 центи. Тож хлопцям доводиться миритися з непростими умовами, спати просто неба, хапатися за випадкові знайомства і підробітки.

Після трьох вдалих висадок біля Атлантичного, Індійського та Льодовитого океанів надходить черга «четвертої табуретної експедиції». Відчайдухи-табуретники (ще й в компанії дружини і крихітки-донечки одного з них – автора книги, за сумісництвом) перетинають Америку з півночі на південь, прямують до омріяного мису Горн, минаючи десятки країн і кордонів, гори, пустелі та джунглі. Більше року тривають неймовірні пригоди хлопців (і дівчат), а на читача чекає атмосферна й часом навіть пікантна розповідь про місця і людей, про стосунки і перепетії, про несповідимі шляхи та нестримне бажання свободи.


«Македонські оповідки», Анна Багряна


Дебютна книжка серії «Відкрий світ» КМ Books – нахненна збірка оповідань української авторки Анни Багряної, яка шість років прожила в Македонії. Уявні історії, реальні випадки, старовинні легенди та охудожнені фрагменти біографій видатних македонців – ось, що являє собою ця компактна, але й водночас концентрована книжка.

Скоп’є і Охрид, Струга і Бітола, Струмиця і Кавадарці, мистецтво, філософія та релігія, людські долі і стосунки, випадкові знайомства і доленосні зустрічі – калейдоскоп роздумів та вражень, захоплива мозаїка македонського буття.



«Baby travel. Подорожі з дітьми або, Як не стати куркою», 
Ірена Карпа


Для шанувальників творчості епатажної Ірени Карпи може стати несподіванкою її амплуа матері двійко дітлахів. Втім, лейтмотив «як не стати куркою» натякає, що, власне, епатажність нікуди не зникла, а просто набула інакших акцентів. З одного боку, маємо класичний особистісний тревелог про цікавинки Гаїті, Індії, Піренеїв та Балканів, плюс особливості життя у Франції. З іншого – це мандрівка забарвлена мамством з його турботами і халепами. А в результаті отримуємо напрочуд атмосферну, веселу, а головне, мотивуючу книжку.



«Льодовики та гейзери. Мандрівка в Ісландію», 
Кирило Бурмаченко


Ця книжка чудово підійде для наймолодшої аудиторії, адже дізнаватись про різні куточки світу може бути не менш захопливо, ніж читати казки. Яскрава ілюстрована історія подорожі до острову Ісландія знайомить малечу з симпатичними молодими українцями Богданом та Олесею, кумедним песиком Леноном і їхніми пригодами у північній країні. Тут вам і вулкани, і море, Рейк’явик та інші селища й містечка, «родзинки» місцевої кухні, зустрічі зі знаковими ісландцями (на кшталт, Бйорк) і, певна річ, льдовики та гейзери.



«Китайський щоденник української мами», Юлія Смаль


Красномовна назва чергової книжки з серїі «Відкрий світ» КМ Books говорить сама за себе: це дійсно щоденникові записи, короткі есеї, роздуми, спостереження авторки, що ілюструють адаптацію української родини в умовах маленького (за китайськими мірками – півмільйона мешканців така дрібничка) містечка Піньху, а також їхні невеличкі мандрівки Серединною державою. Завдяки мудрому й дотепному наративу «незбагненна» Азія раптом стає досить зрозумілою і навіть близькою, а китайці, хоча й дивують своїми звичаями і безпосередністю, вже не здаються інопланетянами.

Пильний читач зробить для себе корисні висновки про китайський побут, звички, свята і забобони, дізнається про особливості кухні східного узбережжя Китаю, про принади Шанхаю і менш знаних місцинок (на кшталт, Ханьчжоу, Ву, Дзяшінь, Жапу, Ніньбо, Шітанг, Чюджоу тощо), а також виявить, що білих іноземців китайці кличуть «лаоваями», а Україну, по-своєму мелодійно, називають «Вукелан».



«Листи з Литви / Листи зі Львова», Мар’яна Савка, 
Маріанна Кіяновська


Ця зворушлива і стильна збірка поезій народилася з віршованого листування двох відомих сучасних поеток і близьких подруг Мар’яни Савки та Маріанни Кіяновської. Минулого року Мар’яна «проживала» свій листопад у буденних львівських турботах, а Маріанна, тим часом, перебувала на літературній стипендії в Паланзі. Їхні роздуми і настрої, хвилювання і спостереження, осіння туга і втіха, радість материнства, ностальгія за минулим, жарти і сльози, мрії та сни, шепіт дощових львівських вулиць і гомін Балтійського моря відобразилися у глибокому і щирому ліричному діалозі.

Винятково прекрасне видання з атмосферою української і литовської осені, безумовний ‘must have’ для поціновувачів поезії.



«Льонтом. Дороги і люди», Богдан Ославський


Зразковий теревелог від захопленого мандрівника Богдана Ославського. У цій книжці із непідробною щирістю та невимушеністю автор розповідає про життя у дорозі, зміну ландшафтів і настроїв, але найбільше – про людей, які трапляються йому на шляху. Перед читачем, без прикрас чи зайвої патетики, відкриваються закапелки далекого і близького світу: Кубань і Кавказ, пустелі Середньої Азії та Ферганьска долина, селища і міста Грузії, Узбекистану, Казахстану, Киргизії, Росії та України.

Подорож «льонтом» – без великої мети і не для подвигу, можливо, лише заради того, щоб зрозуміти, що «сонце і місяць одні, де б ти не був».



«Мандрівки з Чарівним Атласом: Венеція», Надійка Гербіш


Історія про Луку і Терезку, які дізнаються таємницю дідусевого Чарівного Атласа і вирушають у захопливу подорож Венецією, з одного боку має всі переваги фантастичної казки, а з іншого – являє собою яскравий атмосферний путівник. Маленькі (та й дорослі) читачі відкриють для себе розмаїту красу «міста на воді», дізнаються про острови Бурано та Мурано, разом з Лукою і Терезкою відвідають легендарну кав’ярню «Флоріан», майстерню муранських чарівників-склодувів, собор Сан-Марко, а ще скуштують безліч італійських смаколиків, заведуть кілька приємних знайомств і почують чимало захопливих історій.

Слід також додати, що казкові ілюстрації Богдани Бондар зробили цю книжку абсолютно винятковою. Тим часом, Надійка Гербіш готова відправити Луку і Терезку у нову чарівну подорож, а куди саме – поки що, секрет!



«Перехожі. Південно-Східна Азія», Богдан Логвиненко


Новинка цієї осені – насправді книжкова версія цілком зрілого проекту «Перехожі» молодого автора, досвідченого мандрівника та блоґера Богдана Логвиненка. Його туристичний досвід винятковий, адже за плечима Богдана навколосвітня подорож і понад півсотні країн. Особлива цінність цього досвіду у сміливості, щирості й невибагливості мандрівника, у невтомному рухові вперед і спраглій необхідності заводити випадкові знайомства. Зрештою, кожна людина – це Всесвіт, і найліпше свої таємниці цей Всесвіт розкриває перед незнайомцем.

Таїланд, Лаос, В’єтнам, Малайзія і Сінгапур очима українця. Перехожі і подорожні: лікарі, поліцейські, мільйонери, студенти. Дорослі та діти зі своїми мріями, прикрощами та радощами, з такими різними обличчями та історіями, але такі схожі у своїй щирості.



«Японські історії», Галина Ів


Японський цикл історій з серії КМ Books «Відкрий світ» – незвичайне поєднання досвіду і творчої фантазії авторки Галини Ів. Кожна історія збірки являє собою повноцінний, вигадливий, часом, фантастичний або, навпаки, заснований на реальних історичних фактах, художній твір, втім напрочуд цікаво і докладно знайомить читача з принадами, визначними місцями, традиціями, легендами та історією Японії.

Серед персонажів і добре впізнавані наші співвітчизники на теренах екзотичного острову, і переконливі японці, що із загадкових азіатів перетворюються на цілком живих і близьких нам за духом людей (хіба, що менш емоційних і не особливих шанувальників «обіймашок»). Події оповідань занурюють читача в атмосферу Кіото, Осаки, Нари (острів Хонсю), Хіросіми, Токіо, і навіть маленького селища на острові Хокайдо, куди не ходять потяги.






Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...