четвер, 30 квітня 2020 р.

7 книг, що закохують в джаз

30 квітня світ відзначає чудове свято ‒ Міжнародний день джазу.

Метою відзначення Дня джазу стало бажання підвищити рівень інформованості міжнародної спільноти про виражену педагогічну роль цього виду музичного мистецтва як однієї із сил, що сприяє зміцненню миру і взаєморозуміння, єдності й культурного діалогу між людьми, суспільними групами та соціальними об’єднаннями.

Жанр музики джаз з’явився в 1910-ті роки, імовірно, в Новому Орлеані (штат Луїзіана, США) і досяг свого розквіту вже через кілька десятиліть. Це був не просто синтез європейської та африканської культури, а новітній фундамент для розвитку різних музичних напрямів на його базі, а також самостійний стиль музичного мистецтва.

Пропонуємо 7 книг, що закохують в джаз. Вони розповідають про джаз, його історії та видатних музикантів. 


1. Харукі Муракамі, «Джазовые портреты»

«Від музики Чета Бейкера виразно віє молодістю. У світі чимало музикантів, що залишили слід в історії джазу, але я не знаю, чи зміг би хто-небудь ще, крім Бейкера, так яскраво передати «подих юності». Звук і слова дозволяють відчути душевний біль і уявні образи, якими сповнена музика...» – з есе про Чета Бейкера.

Харукі Муракамі, відомий письменник, великий поціновувач джазу, володар колекції із 40 000 вінілових платівок, власник джаз-кафе, надихнувшись 20 портретами улюблених джазменів японського ілюстратора Макото Вада, який теж є шанувальником цього жанру, написав есе про 55 джазових виконавців, своєрідний путівник.

Крім самого есе, тут наводиться коротка біографічна інформація та кращий, за версією самого Муракамі, альбом музиканта.


2. Роберт Джордж Рейзнер, «Пташка. Легенда о 
Чарли Паркере»

Книга знайомить читача з яскравою долею видатного американського джазового музиканта. Він постає таким, яким його знали друзі-джазмени, близькі люди і просто ті, кому довелося бути з ним поруч. 

Такі джазові гіганти, як Діззі Гіллеспі, Майлс Девіс, Арт Фармер, Макс Роуч, а також журналісти та друзі Паркера згадують історії з його життя - смішні і сумні. Їхні спогади, зібрані Робертом Дж. Рейзнером, не залишать байдужими справжніх поціновувачів джазу й розбурхають їхню уяву на багато років.


3. Неллі Закірова, ­«Джаз. Детская энциклопедия»

Яскраво ілюстрована книга - найкращий спосіб познайомити дитину з джазом. Якщо ви самі ще не знайомі з цією чудовою музикою, зробіть перший крок разом з дитиною. Пориньте у дивовижну історію відомих хітів і їх творців - знаменитих джазових композиторів. Кожен композитор вважав свій інструмент - головним.

Книга познайомить дитину з улюбленими інструментами джазу та історією їх винаходу. А щоб не заплутатися, в кінці книги представлений словник, що пояснює хто є хто і що є що в джазі. 

До книги додається диск з популярними п'єсами.


4. Дік Сатро, «Джаз для чайников»

Ця книга про джаз підкаже вам імена і вкаже на кращі твори майстрів цього жанру, від Дюка Еллінгтона до Чарлі Паркера й Вінтона Марсаліса. Вона відкриє перед вами сторінки історії джазу, навчить слухати та розуміти цю непросту музику, порадить, що варто пошукати для своєї колекції, і навіть підкаже, як самому навчитися грати джаз.

Книга адресована всім тим, хто цікавиться будь-якими аспектами джазу - його історією, численними напрямами і стилями, знаменитими виконавцями або просто окремими творами.


5. Майлз Девіс, «Автобиография»

Відверта, часом інтимна розповідь одного з найбільших джазистів XX століття Майлза Девіса, занурить вас в цікавий роман довжиною в життя не однієї людини, а цілої епохи. 

Книга про вибір, про становлення як музиканта і керівника бендів, про музику, про пристрасть до героїну та її подолання, про рідних, про жінок, про расизм, про будні джазового Нью-Йорка і колег-музикантів (Чарлі Паркера, Чарлза Мингуса, Джона Колтрейна, Діззі Гіллеспі, Кіта Джаррет, Джимі Хендрікса, Принца та інших) написана художньо, а не документально.


6. Герман Леонард, «Джаз»

Головною пристрастю Германа Леонарда завжди був джаз. Він цілими днями пропадав у клубах, серед його друзів були такі музиканти, як Елла Фітцжеральд, Дюк Еллінгтон, Майлс Дейвіс та інші. Їх об'єднував дух імпровізації і свободи, їх об'єднувала музика, яка начебто звучить в легендарних знімках майстра.

Це видання присвячене класику джазової фотографії, великому Герману Леонарду.



7. Нет Шапіро, Нет Хентофф, «Послушай, что я 
тебе расскажу»

Це історія джазу, розказана музикантами, чиє життя фактично і є історією. Цю книгу не можна вважати черговою спробою відтворити формальну історію джазу, яка вже була відображена в ряді видань, що з'явилися за останній час. Історія академічного напрямку пишеться тими, хто не брав участі в її створенні. Це ж - історія джазової музики, яку розповідають самі музиканти.

Зі спогадів музикантів, яким, по суті, належить ця книга, виникає якийсь загальний портрет джазмена. Це портрет вправного артиста, який сприймає свою музику цілком серйозно і в той же час радісно.








Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...