понеділок, 29 квітня 2019 р.

Час для натхнення: книги про танці

29 квітня весь танцюючий світ відзначає своє професійне свято - Міжнародний день танцю. Танець - невід’ємна частина будь-якої культури. Він є джерелом натхнення для художників, дизайнерів, скульпторів і режисерів театру і кіно.

Люди, які займаються танцями, відрізняються, як правило, цілеспрямованістю і у них хороше здоров’я. Навіть медичні експерименти показали, що у тих жінок, які перенесли операцію з видалення злоякісної пухлини, при додаванні до звичайної післяопераційної терапії, танцювальних занять, одужання проходило набагато швидше.

Тому сьогоднішню добірку хочеться присвятити саме книгам про танці. Ці книги дивують та захоплюю своєю щирістю, глибиною подачі та інформаційним наповненням. Історії життя великих танцюристів, огляди танцювальних творів, а ще книги, які написали танцюючі серцем люди, або описували таких людей - все це обов'язково надихне вас на нові звершення!


«Вацлав Ніжинський. Спогади», Ромола Ніжинська


Історія життя одного з найвидатніших балетних танцюристів світу в дуже докладному описі від жінки, яка знала про Ніжинського більше, ніж будь-хто інший, навіть більше, ніж він сам - його дружини. Його називали «людина-птах». Але навіть обдаровуючи Вацлава Ніжинського таким чудовим епітетом, всі, хто коли-небудь бачив його танець, не змогли повністю передати ступінь його майстерності. 

Головний секрет цієї людини - безмежна любов до танцю, яку він ставив вище за все на світі, навіть вище за своє життя. Приголомшлива історія Вацлава Ніжинського зачіпає всі періоди його життя - від дитинства, роботи в Маріїнському театрі, дружби з Дягілєвим, неймовірно успішної роботи в «Російському балеті», роках в ролі політв'язня до того моменту, коли талант цього танцівника не зміг встояти перед невиліковним психічним захворюванням.


«Жар-птиця. Балетні казки та легенди», Світлана Дубкова


Всі ми чули, а дехто навіть бачив, знамениті балети «Лебедине озеро», «Лускунчик», «Жар-птиця». Однак, чи знаєте ви про смислове навантаження цих сюжетів, епохи, хореографів, які ці балети створювали? 

Книга Світлани Дубкової «Жар-птиця. Балетні казки і легенди» не може не привернути увагу любителів балету, казок і чаклунства своїм оформленням, кількістю барвистих ілюстрацій. У ній містяться не тільки сухі балетні лібрето, а й розгорнуті авторські казки та легенди. Книга ближче знайомить читача з героями великих балетів, казок і легенд. Вона дуже красиво оформлена. На кожній сторінці безліч фотографій декорацій, композиторів, хореографів і звичайно танцюристів і балерин.

Хочеться відзначити те, що в книзі дається не просто зміст вистав, а також короткі відомості по кожній епосі в якій народився той чи інший балет. Є відомості про творців, хореографів які працювали над певним спектаклем.

У книзі ми можемо спостерігати, як змінювалося мистецтво балету за останні 250 років, як змінювався танець і спосіб виконання, а також які зміни зазнали балетні костюми. 


«Моє життя», автобіографія Айседори Дункан


Дивовижна за художньою силою книга була написана самою Айседорою! Айседора Дункан - дружина С. О. Єсеніна, американська танцівниця, одна із засновниць школи модерна, засновниця хореографічної школи в Москві. Життя Айседори було яскравим та драматичним, а доля, як і її танець, нагадувала вогнище на вітрові.


«Балетні туфельки», Стрітфілд Ноель


Знаменита книга Ноель Стрітфілд розповідає про трьох дітей, які втратили під час землетрусу своїх батьків і були вимушені переїхати в Англію до нелюбого дядька.

Це дуже своєрідна книга. Написана вона відповідно до усіх жанрових особливостей: щаслива сім'я, безтурботне дитинство, смерть батьків, новий будинок, жорстокий і байдужий родич, нові друзі, спроби адаптації ... Але на цьому схожість закінчується. Тому що в книзі є Анна. І Анна хоче танцювати. Між танцюристом і його танцем нічого не повинно стояти, тому Анну абсолютно не хвилює, як її брати будуть добувати гроші на туфельки, заняття і одяг.

Попри великі труднощі, хлопчики Франческо та Гассі, допомагають своїй молодшій сестрі здійснити свою мрію - стати балериною. Ця історія наскрізь просякнута надією, вірою в краще, а ще вас порадує щасливий фінал.


«Інший танець», Тетяна Богоявленська



Книга складається з безлічі інтерв'ю, які автору дали яскраві представники різних напрямків танцю. Книга призначена, в першу чергу, для тих, хто закоханий в танець у всіх його жанрах, хто шукає свій стиль, хто працює і розвиває нові танцювальні напрямки або підтримує напрямки традиційні.


«Врятуй мене, вальс», Зельда Фіцджеральд



Зельда Фіцджеральд була втіленням ідеалу жіночності в так звану «епоху джазу». Її чарівність та привабливість відобразились в багатьох героїнях творів Френсіса Скотта Фіцджеральда. Попри велику популярність книг свого чоловіка, Зельда і сама захоплювалась письменництвом.

Її єдиний роман «Врятуй мене, вальс» («Save Me Тhe Waltz», 1932) примітний не лише яскравою образністю та очевидними автобіографічними аналогіями. Вона уважно підмітила зміни у світосприйнятті сучасників. Вихідці із її оточення спочатку намагалися подолати буденну рутину, а потім нудьгу безкінечних веселощів. Але біль від неминучих втрат і відмова від звичних стереотипів допомагати їм все-таки знайти себе і сенс життя.


«Щоденник Дельфіни», Одетт Жуайє



Балет - це не просто красивий танець, а щось більше. Це ціле мистецтво, яке потребує від танцівниці колосальної віддачі і титанічної праці. Через танець балерина може поділитися радістю чи розділити свою печаль.

«Щоденник Дельфіни» - зворушлива історія про маленьку танцівницю, ученицю балетної школи при Гранд-Опера, якій вперше в житті прийшлося зіштовхнутися з серйозною відповідальністю за свої вчинки.

Автор розповіді - Одетт Жуайє, була дуже красивою жінкою. В юності вона сама відвідувала балетну школу і, можливо, її розповідь частково є автобіографічною. 

Сама розповідь хоч і не велика, але вміщує в себе практично все, що притаманне цій професії: відкрита заздрість і її наслідки, численні плітки та чутки. На сторінках цього короткого оповідання ми дізнаємося ціну справжньої дружби і побачимо історію однієї зради, почерпнемо мораль і вивчимо головний урок - щоб не сталося, за свої вчинки потрібно відповідати. 


«Борис Ейфман. Вчора, сьогодні», Ніна Аловерт


Відомий фотограф і балетний критик Ніна Аловерт написала цю книгу в честь 35-річчя творчої діяльності видатного хореографа Бориса Ейфмана і його театру. Її статті охоплюють період з 1990-х по теперішній час і доповнені статтями петербурзького критика Арсена Дегена, які показують творчість «раннього» Ейфмана. Крім того, в книзі - приголомшливі фотоілюстрації автора.


«Танцюючі примари», Юрій Коротков


Яке задоволення дивитися балет! Тонкість, крихкість, гнучкість і легкість образів змінюють один одного. І навряд чи в такі моменти споглядання краси більшість замислюється, якою працею досягається подібна майстерність. Багатогодинні, щоб не сказати, багаторічні виснажливі заняття, фізичні навантаження, постійна втома, травми, розбиті в кров ступні ... 

Юрій Коротков розповідає читачам про балетне училище, про його викладачів і тих, кому в майбутньому судилося або не судилося опинитися на сцені великого театру. І яку роль підготувало кожному з них життя. Світ тут ділиться на тих, хто на сцені та тих, хто в залі. Здається, що для кохання в цьому житті місця немає. Але молодість бере своє - героїня закохується й розуміє, що крім балету існує ще інший світ. Що ж вона обере?


Всім приємного читання!







Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...