пʼятницю, 5 квітня 2019 р.

Квітневий настрій: 9 українських ліричних книг

Весна, тепло й авітаміноз роблять читачів особливо ніжними та вразливими. Саме тому добірка ліричних книжок – найефективніша панацея.

Пропонуємо 9 українських ліричних книг, які сповнені тими ніжними, а іноді й гарячими відчуттями, які наповнюють нас, зігрівають, додають життєвих сил та надихають творити щось дійсно прекрасне.


Іван Франко «Зів’яле листя»

Поезія про нерозділене кохання, про спроби розібратися у почуттях, зрозуміти ліричного героя – підштовхне до таких необхідних співпереживань. Збірка із підзаголовком «лірична драма» розділена на три жмутки зів’ялого листя, що відповідають трьом стадіям розвитку почуттів мужчини. 

Окремі тексти знайомі усім зі шкільних років «Ой ти, дівчино, з горіха зерня», бо вони ставали відомими піснями – «Чого являєшся мені…» (у Віталія Козловського із піснею на слова Івана Яковича навіть є кліп). 

Однак весна – пора відпустити зів’ялі листочки кохання, що минуло, й дати можливість розкритися новим пуп’янкам. Ця збірка має стати для читачів останнім акордом смутку, на зміну якому прийдуть нові, легкі й романтичні мотиви.


Павло Тичина «Сонячні кларнети» 

Павло Тичина – один із найвизначніших поетів українського модернізму, громадський діяч, перекладач із багатьох мов. Збірка «Сонячні кларнети» явила найкраще із його здобутків на шляху творчої реалізації, відобразила його експерименти зі словом, із піснею, із розмірами та стилями. 

Виражений неповторний власний стиль, експериментальність мелодійність народопісенної поезії, співучість, ліричність. Багато творів були пізніше покладені на музику видатними композиторами. Тут сповна розкрилося те, чого поет навчився в народу, що він створив сам, і з народом поділився. Дмитро Павличко гово, що цією книгою розпочався ренесанс української поезії.


Дмитро Лазуткін «Добрі пісні про поганих дівчат»

Поезія про гарячі відчуття любові не залишить байдужим нікого, бо у збірці «Добрі пісні про поганих дівчат» знайдуться тексти для кожного, який матиме потребу запозичити досвід, та кожної, яка хотіла би хоч на мить, щоб про захоплення нею писали вірші.

Саме у цій збірці письменника та лірика, якій віриш і довіряєш, адже він переконливий у своїх захопленнях, щирий в зануреннях у свій світ легких і пристрасних стосунків зі стрімким розвитком. У текстах весь світ побудований таким чином, що він належить лише двом. А головний девіз наївного й вітряного головного героя: так, як ми тут-і-зараз, не любив ніхто, ніколи та ніде. 

Жодна читачка не зможе відмовити собі у тому, щоб відчути себе героїнею віршів Дмитра Лазуткіна, зрозуміти, що вірші ці про неї та для неї. Чи не найулюбленіший ліричний вірш багатьох – «Твоя порядність» увійшов саме до цієї збірки. Комусь до душі припадає ліричне виконання самим Дмитром Лазуткіним, а комусь – динамічна версія гурту «Kozak system» із кліпом за участі Остапа Ступки та Ірени Карпи. Ця збірка може подарувати віру в красиву, легку, пристрасну та легкозаймисту любов навіть найбільшим цинікам.



Микола Вінграновський «Вибрані твори» 

Поезії Миколи Вінграновського пронизані теплом, ніжністю, откровенням. Кожен його вірш – це клаптик душі, кожен рядок – історія. 

До першого тому вибраних творів видатного українського письменника Миколи Вінграновського (1936-2004) увійшли його поезії, створені впродовж 1954-2003 років. Його віршам, що належать до найвидатніших здобутків українського художнього слова, властивий глибокий ліризм, міцно й органічно вкорінений у традиції народної творчості та національної класичної літератури. 


Дмитро Павличко «Таємниця твого обличчя» 

Римовані ритмічні тексти про весну, про юнацький запал, про барвисті емоції, що супроводжують почуття – це лірика із шаром еротики від класика української літератури Дмитра Павличка. Ті, хто ніколи не відкривав для себе поезію Дмитра Павличка трішки більше, дивуються відвертим образам, пафосу, радикальності й сміливості у висловленні своїх бажань і поривів, оголеним – не лише нервам, але й – тілам, які зливаються, у текстах, віддаючи належне любові. 

Ми не замислюємося, але текст «Два кольори» закладає особливий національний код кожному поколінню українців – адже кожен із нас знає формулу «червоне – то любов, а чорне – то журба». «Таємниця твого обличчя» – збірка, що руйнує стереотипи про прісність поезії 60-х, наголошує на нецнотливості вітчизняної літератури, ламає уявлення про простоту висловлення і сприйняття закоханості.


Ліна Костенко «Триста поезій» 

До книги Ліни Костенко – улюбленої української поетеси кінця другого, початку третього тисячоліття – увійшли найвідоміші її вірші з різних періодів творчості – від ранньої поезії до сьогодні, а також уривки з романів та поем. 

На думку поета, видавця, власника та директора видавництва «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га» Івана Малковича, ця книга має бути в кожній родині.

Немає поетів, які б не писали про любов ... і в цьому немає нічого дивного, тому що серед людських почуттів – любов займає одне з перших місць! Любов окриляє людину, робить її добрішою, стрункішою, кращою, з'являється бажання рости й развиваться. Навіть якщо на любов не відповідають взаємністю – вона приносить велику користь для нашого розвитку і особистісного зростання.

Ліна Костенко пише дуже сильні вірші! Вони чіпляють за живе, перевертають мислення і не йдуть з голови довгий час. Читаючи її вірші про любов, з'являється приємне тепло, яке гріє душу і наповнює серце щастям, а це так актуально в наші дні! Ця книга давно живе в серцях читачів. Багато хто періодично повертається до неї, читаючи будь-яку сторінку. І завжди кожен рядок знаходить відгук у душі!


Сергій Жадан «Господь симпатизує аутсайдерам»

Якщо ліричні герої люблять, то віддано, якщо вони намагаються віддатися любові, то роблять це до кінця. У віршах Сергія Жадана немає напівмір – усе відчайдушно і прямо. Історії, які розповідає письменник, – неймовірні, вони дозволяють спостерігати за паралельною, однак такою природньою у своїй «паралельності», реальністю: із небезпеками, рішеннями, невидимою тривогою, що нависає над героями.

У книгу «Господь симпатизує аутсайдерам» увійшли вибрані твори із різних збірок за різні роки. Так, від збірки до збірки любов у виконанні Жадана ставала складнішою, заплутанішою, символи – густішими, обставини – із ностальгії за 90-ми трансформувалися у прийняття сучасності, самі ж герої та героїні – не змінюються, лише дорослішають та серйознішають, перестаючи гратися. У кожного, хто колись відкривав для себе поезію Сергія Жадана, є «свій» улюблений ліричний текст, гарну версію тексту «це і є життя…» зробив гурт «Оркестр Че»

Збірка – для тих, хто добре знайомий із творчістю письменника, хто хотів би відкрити її по-новому, а ще для тих, хто досі не читав поетичних текстів Жадана.


Оксана Забужко «Вибране»

Оксана Забужко одна з кращих українських поетес ХХ-ХХІ століття. Це дивовижний автор. Дивовижний, бо слухати її можна безкінечно, а вірші та проза в її виконанні набувають неабиякої сили та міці. Її художні твори – вир, який закручує та охоплює. 

До «Вибраного» Оксани Забужко увійшли вірші з книжок «Травневий іній», «Дириґент останньої свічки», «Автостоп», «Новий закон Архімеда», з неопублікованої дитячої книжки «Весняна акварель», а також вибрані поетичні переклади різних років (з Р. М. Рільке, Сільвії Плат, Ч. Мілоша, Й. Бродського та ін.), а також нові вірші, які надруковані вперше.


Юрій Іздрик «Календар любові»

«Календар любові», у певному сенсі, – справді календар. У цій збірці 365 віршів, це – вірші на щодень, вірші на кожну пору року, на кожен сезон. Переважно тут інтимна лірика, хоча трапляються і тексти про війну, про світ, який зовні. З цією книжкою можна прожити цілий рік. І це щонайменше. 

Це дуже хороша книга для душі. Вона створена для меломанів, але тільки для тих, хто живе в реальності. Там є все те, що потрібно для внутрішнього задоволення. Іздрик дає новий сенс різним темам: просуваючи ідею любові в реальності без всяких чудес та ілюзій. Це багато кому з читачів і подобається. Особливо радимо прочитати зимовий цикл, від якого знову захочеться жити й знову полюбити.






Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...