середу, 8 травня 2019 р.

Люба матуся: теплі книги до Дня матері

Щорічно у другу неділю травня в Україні відзначають чудове свято – День матері. У цей день вітають матерів та вагітних жінок. Проте здебільшого кожен поздоровляє своїх рідних матусь. 

День матері – це одне з найбільш зворушливих свят, тому що кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ – образ своєї мами, яка все зрозуміє, простить, завжди розрадить і буде самовіддано любити незважаючи ні на що.

Це свято має багатовікову історію, адже жінку-матір вшановують здавна. Щастя й краса материнства в усі століття оспівувалися кращими художниками і поетами. І невипадково – від того, наскільки шанована в державі жінка, яка виховує дітей, можна визначити ступінь культури й благополуччя суспільства. Щасливі діти ростуть в дружній родині й під опікою щасливої матері. 

Пропонуємо книги, в яких мамам відводиться особлива роль. Це книги для мам і про мам, які допоможуть краще відчути та пережити радість під назвою «материнство».


«Слова любови для Тебе, Мамо»


Найблагородніше покликання на землі – бути матір’ю. Справжнє материнство є найкращим серед усіх мистецтв, найвеличнішим з-поміж усіх професій. До цієї книжки увійшли думки, історії, цитати, афоризми, присвячені матерям.

Книжка стане приємним подарунком для вашої мами до Дня Матері чи з іншої нагоди. Теплі й барвисті ілюстрації та вдало підібрані тексти допоможуть висловити найтепліші почуття, які кожен з нас відчуває до найближчої людини – до мами. А ще – переписи смачних тістечок, коржиків та інших солодощів, аби виявити матусі свою любов і принести хвилини тихої радости.


«Жменька тепла для мами», Сашко Дерманський


Вкутане багатолітньою холоднечею місто вже давно не знало літа. Мерзенний пан Прищ, який захопив містян у крижаний полон, погрожує заморити холодом маму маленької Влади. Але ж як знешкодити джерело холоду, що тримає всіх на межі виживання, а найважливіше – де шукати джерело тепла? Щоб це з’ясувати, дівчинка вирушає до Сніголісу, де, кажуть, знайшли притулок відчайдухи, яких не лякає нелюдський мороз. Чи вдасться їй врятувати маму, а заразом і ціле місто від свавілля пана Прища? Чи зможе вона віднайти хоч жменьку тепла для любої матусі? 



«Все про мумі-тролів», Туве Янссон


Мумі-мама – найідеальніша мама на світі. У неї на кухні завжди тепло й знайдеться парочка оладок, а під час хлібосольних свят оладок потрібно стільки, що вона розвозить їх на садовому візку. Ще Мумі-мама точно знає, в який час збирати ягоди для солодкого пирога і який лікувальний порошок витягнути з сумки, якщо ти об'ївся молока з булочками та ягодами. Ну і, звичайно, у неї завжди в запасі сухі шкарпетки для обожнюваного сина Мумі-троля і парочка перин на той випадок, якщо в будинку заночують кілька його друзів.

У книзі Туве Янссон «Все про мумі-тролів» саме Мумі-мама – джерело мудрих цитат.


«Тато, мама, бабуся, вісім дітей і вантажівка» (збірник), 
Анне-Катріне Вестлі


Тільки багатодітні мами володіють цим мистецтвом: одночасно бути в декількох місцях. О, ці прекрасні жінки вміють одночасно варити суп, робити уроки, дмухати на забите коліно й заколисувати найменшенького. У чудової мами з твору «Тато, мама, бабуся, вісім дітей і вантажівка» самі розумієте скільки дітей. Це не рахуючи тата й вантажівки, які часом поводяться гірше наймолодших нащадків. А ще вона дуже красива, відмінно танцює і їздить на велосипеді.


«Диво»,  Р. Дж. Паласіо


Головний герой роману – п’ятикласник на ім’я Огест Пуллмен, хворий на рідкісну хворобу. Риси обличчя хлопчика наче переплутані. Зазвичай це викликає в людей жах…

Аж ось дитина потрапляє до звичайної школи, де на неї чекають нові труднощі, знайомства та ще багато чого. Читачі дізнаються, що почуття гумору й дружба можуть створити справжнє диво.

Сім’я Пуллменів – це згуртована та щиро любляча один одного сім'я, яка повністю підтримує Огеста на кожному кроці його життя. «Я тебе люблю», – постійно каже мама Ізабель своїм дітям, огортаючи їх своїм теплом та даруючи їм почуття захищеності. «Ти – диво!» – цими словами Ізабель до сина завершується роман.



«Велике місто, маленький зайчик, або Мед для мами», 
Іван Малкович, Софія Ус


Мама маленького Зайчика застудилася, і він вирішив піти купити для неї меду, адже чай з медом – найкращі ліки для горла. Але місто велике, а Зайчик – дуже маленький, і він заблукав… Зворушлива історія зі зворушливими ілюстраціями і щасливим закінченням…

У надзвичайно живописних ілюстраціях Софії Ус гармонійно поєднуються олія і акварель.



«Майя та її мами»,  Лариса Денисенко


Майя вчиться у школі. Дівчинка розповідає про родину кожного однокласника. Адже не в кожного може бути традиційна сім’я з татком і мамою. Данилка виховує тільки мама від народження, у Софійки Другої один тато та дві мами, а в Софійки Третьої – одна мама, а тато зник на війні. Але діти лишаються дітьми, і для них саме їх родина найкраща. Водночас вони поважають родини інших учнів. Всі родини різні, але всі вони й рівні.

Книга розкриває теми які оминаються в дитячій літературі України, і не тільки в літературі, а й в соціумі. Йдеться про толерантність в сімейному колі та сприйняття сімей, які не вписуються в прийнятий шаблон.



«Дінка», Валентина Осєєва


Воістину: у відмінних дітей відмінні батьки! Ось і «Дінці», героїні автобіографічної повісті Валентини Осєєвої, дісталася чудова сім'я. А особливо пощастило з мамою Мариною, якій її «мамство» дається дуже органічно. Напевно Марина не читала жодного підручника з виховання дітей. Її вміння розмовляти з дітьми, вчити їх не тільки думати, але і відчувати, швидше за все, вроджене. Протягом всієї книги вона жодного разу не підвищує на своїх дітей голосу. А це дуже рідкісне серед мам явище!



«Знаєш, як я тебе люблю?»Сем Макбратні


Не звертайте уваги на те, що книгу «Знаєш, як я тебе люблю?» Сема Макбратні вважають класикою світової дитячої літератури! Вона універсальна! Дуже коротко, без довгих прелюдій і поворотів сюжету, книга розповідає про найголовніше. Про те, що ніяких мірок на кшталт «до самісінького Місяця і назад» не вистачить, щоб виміряти материнську любов. І дитячу любов до матері. Ця книга, напевно, найідеальніший подарунок для батьків. І неважливо, якого віку їх чада.


«Медея і її діти», Людмила Улицька


Бувають такі жінки, у яких одне покликання – бути берегинями традицій великої родини. Майже в кожному роду така є: пряма, сувора, багатодітна, спокійна, затишна й дуже розважлива. Жінка, в будинку якої збираються цілими поколіннями та просто забігають поодинці спитати поради. Таку описує Людмила Улицька в романі «Медея і її діти». Що завгодно може статися в світі її дітей, але незмінним залишається одне – Медея з прямою спиною буде сидіти на сонячному подвір'ї, розтирати тісто для пахлави та чекати, чекати, чекати.




«Ой, я маю три матері, та всі три хорошії Три матері, три квіточки, як три красні рожі, Перша мати  Непорочная, як лілея біла, Із Дитятком  Немовлятком, Пречистая Діва. Друга мати  це найкраща на світі країна. Земля наша, наша славна Ненька-Україна. Третя мати  що ж про неї гарного сказати? Це ласкава, люба, мила, рідна моя мати. Ой, маю я три матері, та всі три хороші. Три матері, як три квітки, як три красні рожі.»

(Народна пісня)





З Днем матері, дорогі наші читачі!





За матеріалами: www.ukrinform.uareadrate.combookforum.ua




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).


3 коментарі:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...