понеділок, 27 травня 2019 р.

Подвійне задоволення, або 12 книг про книги

Книги видають, позичають, дарують, продають, купують, крадуть, ховають і періодично спалюють, але від них не відмовляються. До їхніх порад дослухаються, про них знімають фільми, за їхніми сюжетами пишуть музику та малюють картини. А ще часто про них пишуть книги. Дуже хороші, глибокі та проникливі книги про книги. 

Книги про книги – подвійне задоволення! Пропонуємо добірку з 12 видань, у яких головним персонажем є саме книга. Насолоджуйтесь!


«Не сподівайтеся позбутися книжок», 
Умберто Еко, Жан-Клод Кар’єр


Важко знайти книгу, яка більше підходить до рубрики «Книги про книги», ніж «Не сподівайтеся позбутися книжок» Умберто Еко та Жан-Клода Кар’єра. Це, по суті, – інтелектуальні бесіди двох видатних мислителів і філософів сучасності, які за сумісництвом є ще й страшенними бібліофілами.

Книга, попри свою «безсюжетність», читається легко та швидко і буде знахідкою для тих, хто займається вивченням історії книгодрукування та бібліофілії як способу життя та мислення в цілому.


 «Ім’я рози», Умберто Еко



«Ім’я рози», мабуть,  найвідоміша книга великого італійця Умберто Еко. Події в ній розгортаються навколо пошуку забороненої і втраченої для світу другої частини «Поетики» Аристотеля, в якій, як вважається, йдеться про комедію, її зміст, засоби, а також про сміх. Безглузда й жорстока боротьба зі сміхом як символом вільних вдумливих людей – ось що рухає сюжет цього прекрасного детектива з відверто філософським підтекстом та безліччю посилань до інших літературних творів.

Неможливо не помітити, як в романі обіграна тема всесвітньої бібліотеки Борхеса та й сам аргентинець, який на старості літ теж став бібліотекарем, а в образах головного героя Вільяма Баскервільського та його юного помічника Адсона дуже легко побачити конан-дойлівських Холмса й Ватсона. Цей роман сподобається всім, хто любить таємниці, пошуки, загадки й приховані натяки.



«Читати не треба!», Дубравка Угрешич


«Читати не треба!» Дубравки Угрешич – це смілива критика сучасної літератури. Книга складається з критичних есе, більше схожих на захопливі розповіді. У них автор блискуче розбиває літературні та навколокультурні штампи, а також намагається розібратися з наслідками глобального тріумфу прагматизму. Збірник починається з дотепної критики книговидавничої справи, від якої Угрешич переходить до набагато більш серйозних тем –аналізу людей і дня сьогоднішнього. На думку більшості критиків, це книга навряд чи змогла б стати настільки повчальною, якби не була настільки захопливою.

Дубравка Угрешич народилася і навчалася в колишній Югославії. У 1993 вона покинула батьківщину з політичних міркувань. Дубравка Угрешич нагороджена багатьма престижними преміями з літератури, серед яких премія Шарля Вейонна за есеїстику (Швейцарія), премія Томаса Манна (Німеччина, 2000), Незалежна премія за іноземну літературу (Великобританія) та інші.



«Тринадцята казка», Діана Сеттерфілд


Маргарет Лі працює в букіністичному магазині своїх батьків і книги найбільша пристрасть її життя. Іноді вона пише літературні статті про улюблених авторів і яке було її здивування, коли сама таємнича і талановита письменниця наших днів Віда Вінтер попросила її написати біографію. Віда вкрай одіозна фігура літератури, яка нікого з журналістів, біографів і газетярів, навіть близько не підпускала до свого життя. І ось тепер Марго буде першою хто дізнається всю правду! Вона щодня буде проходити в особняк письменниці і день за днем ​​занурюватися в похмуре оповідання, яке гідне стати великим твором під назвою «Тринадцята казка».

Найсильніші сторони цього роману – це прекрасна літературна мова та атмосферність сюжету, в який занурюєшся з головою. Сюжет дуже вишуканий, як це заведено в англійських класиків, і дуже неквапливий. Зважені та перевірені сюжетні ходи дуже нагадують хорошу партію в шахи, в тонке загравання з читачем в найцікавіших місцях. Книга дуже стильна і глибока, вона здатна задовольнити навіть найсуворішого читача.



«451 градус за Фаренгейтом», Рей Бредбері 


451 градус за Фаренгейтом – це температура, при якій начебто починає займатися папір. Цей роман-антиутопія розкриває суть тоталітаризму і диктатури, в яких думати – найбільший злочин. Опора і пси режиму – пожежники, головне завдання яких – розводити полум’я і в ньому знищувати книги та будинки тих, хто насмілився їх приховати. Але так сталося, що один із паліїв прочитав книгу і зрозумів, що життя – це не те, що показує гігантський екран в його квартирі. Герой прагне знайти істину і, щонайстрашніше для режиму, він починає думати…

Прекрасна книга для любителів жанру антиутопії, з посиланнями на боротьбу з книгами тоталітарних (зокрема, нацистського та радянського) режимів і засторогою сучасникам, які сповідують культ телевізора та споживання.



«Книга як ліки. Швидка літературна допомога від А до Я», Сьюзен Елдеркін, Елла Берту


«Книга як ліки» – це медичний довідник, але дуже незвичайний. Його особливість в тому, що він описує цілющі засоби, які слід шукати не в аптеках, а в книжкових магазинах та бібліотеках.

Давно відомо, що у важкі хвилини життя люди тягнулися до книги – щоб відволіктися від тяжких думок або отримати розумну пораду. Автори цієї книги – британські бібліотерапевти Е. Берту та С. Елдеркін – пішли ще далі, припустивши, що читанням можна «лікувати» не тільки психологічні, а й фізичні недуги. Вони вивчили двохтисячорічну історію світової літератури, так що їх «довідник» відрізняється величезною широтою охоплення.

Серед літературних лікарських засобів – бальзами від Бальзака, кровоспинні джгути від Толстого, мазі від Сарамаго, проносне від Перека й Пруста та багато іншого.

«Книга як ліки» закликає читати кращі книги, створені людським генієм впродовж століть. Якщо у вас все добре, ви просто отримаєте задоволення. Якщо ж вас гнітять біль, страждання і гіркі думки, книга відверне вас від них, дасть вам відчути, що ви не самотні.


«Бальзак і кравчиня-китаяночка», Дая Сицзе


Ця книга, що перекладена багатьма мовами світу, знайомить читача із двома друзями, яких відсилають у бідне селище в Тибеті. І навіть там вони знаходять книги, що змінюють їхнє життя. Ця історія присвячена Бальзакові, Стендалю, Гюго, Флоберу, Дюма, Руссо, Гоголю, Діккенсу, Кіплінгу та іншим класикам світової літератури.

Це дуже яскравий, соковитий твір про перше кохання-дружбу, написаний з властивою китайцям натуралістичністю – але натуралістичністю скромною, сором'язливою, непафосною. Автор дуже щедро, не економлячи, зображує чистоту та свіжість молоді, її ідей і почуттів в обстановці злиднів, в атмосфері пригніченості, що відмінно передається і перекладачем.

Роман можна порекомендувати всім, хто втомився від вульгарності й передбачуваності нинішніх творів, хто шукає чогось екзотично чистого і свіжого, хто хоче дізнатися, як це – відкрити в собі нове та піти назустріч своїм мріям, як пішла головна героїня – і, сподіваємося, не пошкодувала.


«Тінь вітру», Карлос Сафон


Розмірковуючи про цю книгу, так і хочеться її назвати солідною. Вона написана за всіма канонами хорошого, продуманого роману з правильно вивіреними пропорціями пригодницької, детективної та романтичної складових. До того ж, в цьому рецепті можна виявити жменьку містики й дрібку гумору, які роблять читання ще цікавішим.

Історія оповідає про Даніеля Семпер, юнака з Барселони 50-х років. Йому в руки потрапляє захоплива книга з дуже загадковою історією. У якийсь момент історія книги і життя героя переплітаються настільки, що йому не залишається нічого іншого, як почати своє розслідування. Рука об руку з Даніелем ви погуляєте по численних вуличках готичного міста, познайомитеся з його різними кварталами. Книга занурить вас у часи режиму Франко і проілюструє супутні соціальні проблеми. Поради одного юнака, Ферміна Ромеро де Торреса, виявляться незамінні в завоюванні серця вподобаної вам дівчини. А його колючі зауваження на ту чи іншу тему вас потішать. Роман вийшов відмінним зразком свого жанру і заслуговує всіх похвал. 



«Таємна вечеря», Хав’єр Сієрра


Роман Хав’єра Сієрри «Таємна вечеря» є майже ровесником бестселера Дена Брауна «Код да Вінчі». Ці книги справді дуже схожі, оскільки основою сюжету мають геніальні роботи Леонардо да Вінчі. В «Таємній вечері» автор значно більше опирається на історичні факти, відкриває велике коло моральних і філософських проблем, змушує по-новому глянути на знамениту фреску Леонардо і те послання, яке вона, можливо, передає.

Читати «Таємну вечерю», як і Брауна, багатьом довелося з відкритою Вікіпедією, але це просто неймовірно захопливий, динамічний і, всупереч всьому, життєствердний роман. А до чого тут книжка? Все просто: маленька синя книжечка, причина всіх напастей і смертей, – ось що так відчайдушно шукають у романі, ось що так відкрито заховав перед нами великий да Вінчі.



«Крадійка книжок», Маркус Зусак 


Маркус Зусак «Крадійка книжок». Про цю книгу можна писати томи, але у світі все одно не вистачить слів, або розповісти, наскільки вона прекрасна, глибока і незвичайна. Тут прекрасно все: оповідь від імені Смерті, глибокий, якийсь аж хірургічний психологізм, нестерпна легкість в розповіді про нелюдське зло, дитячу наївність і доросла безвихідь. А ця мова, ця розкішна мова, де сонце скапує в тарілку супу, ліктями можна заритися в стіл, а погода сьогодні димчастого кольору – я більше ніде не зустрічала такого багатства і краси слова і порівняння. Ну і звісно, там є книжки. Лізель краде книги в бібліотеці, переховує і рятує їх від вогню. Вона і сама пише книгу, яку читає найвдячніший у світі читач – Смерть.



«Книжка про читання», Юстина Соболевська


«Книжка про читання» – це літературознавче дослідження, призначене для усіх, хто захоплюється книгами, читанням, літературою. З книги ви дізнаєтесь, як еволюціонував процес читання і яким він є зараз в різних аспектах нашого життя. 

Після прочитання книги, стає зрозуміло, що насправді процес читання – це своя історія, яка має безліч найрізноманітніших поворотів. Це ціла система взаємопов`язаних явищ. І у всій цій павутині, читач – герой, який стоїть на рівних з книжкою, – може створювати свою історія, свою ниточку у плетиві читання. 

«Книжка про читання» – повноцінне дослідження з силою-силенною фактів, імен, цитат… Юстині Соболевській довелось просидіти не один день в архіві, щоб знайти ті тези та твердження літераторів, письменників світового рівня, які стосуються читання, читача та книги. Особливо активно оперує авторка іменами польських авторів (які, на жаль, не завжди відомі в українських колах). Але не лякайтеся завчасно, написано все дуже простою і зрозумілою мовою. А на випадок, якщо вам стане геть незрозуміло, про що йдеться, чи, навпаки, зацікавить глибше зануритися у дослідження, у виданні міститься багато коментарів із детальними тлумаченнями. 


«Нескінченна історія», Міхаель Енде


До хлопчика Бастіана потрапляє книжка «Нескінченна історія», з якої він довідується про чарівну країну Фантазію, про дивовижних жителів цієї країни та про смертельну небезпеку, яка загрожує існуванню Фантазії. Гортаючи сторінки книги Бастіан довідується, що врятувати Фантазію може лише той, хто придумає нове ім’я володарці країни – Дитинній царівні, а зробити це може той, кого має знайти житель країни Фантазії, хлопчик Атрейо. Але це тільки початок цієї казкової історії. Попереду багато таємниць та випробувань...

Тут є і захоплива подорож, живі та цікаві образи, хороша мова автора, прекрасний посил, мораль. В книзі піднято безліч проблем: дружба, любов, відповідальність за свої вчинки, вплив слави та могутності, співпереживання. А ще вплив книги на розвиток фантазії: «Будь-яка справжня книга  нескінченна».




Звісно, всі ці прекрасні твори – це лишень маленька крапля в океані. Книжка як повноцінний герой чи як причина або зав’язка сюжетних перепитій, як декорація, на фоні якої відбувається головна дія, в літературі зустрічається дуже часто!



Всім приємного читання!






Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

2 коментарі:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...