суботу, 21 серпня 2021 р.

Книжкові новини | Підбірка про війну на Донбасі



Любі пошановувачі новинок, сьогодні черговий огляд книжок, подарованих нашій бібліотеці Українським Інститутом Книги.
Тема війни на Донбасі болюча та викликає багато суперечок. Так само і книжки про неї. Хтось не готовий читати про АТО, бо «не витримує психіка». Комусь важко, бо «як пости у соцмережах ці тексти — норм, але до літератури їм далеко». Інші вважають, що такі книжки — скоріш інструмент реабілітації для бійців, які пройшли всі круги пекла. Звісно, ветеранські книжки мають особливий статус в цій темі, проте небажання читати про події останніх років на сході через недостатньо високий рівень літературної майстерності авторів — така собі відмовка. Адже про АТО пишуть не тільки військові, а й журналісти та письменники.
Запропоновані твори – це книги про найжорстокіші випробування бійців на війні, довгоочікуване повернення додому та реалії цивільного життя.



«Чужий», Сергій Гридін

Гридін С. Чужий: Повість. – К.:
ВЦ «Академія», 2019. – 144с.

Сергій Гридін – сучасний український письменник, автор багатьох пригодницьких творів для дітей та юнацтва. Доля письменника склалася так, що за покликом серця він пішов боронити країну від ворога, відклавши свої справи та літературне хобі на потім, виборюючи мир та незалежність на сході України. У 2017 році, після повернення зі служби в зоні АТО заявив про себе як автор книжок для дорослих – «Сапери», «Віраж», «Чужий». Повість «Чужий» - про випробування домом чоловіка після повернення з війни. Про фронт людського нерозуміння і вбивчу силу байдужості. Тут - свої жертви і сльози.


«На щиті. Спогади родин загиблих воїнів. Донецький аеропорт», Ірина Вовк

 – Харків:Фоліо, 2020. – 572с.

Спогади про загиблих українських вояків, що захищали нашу землю в перші дні, тижні, місяці й роки російсько-української війни, зібрані й художньо адаптовані, —це потреба людської пам’яті, пам’яті серця про незабутніх. Це непроминальний біль живих, їхня туга за втраченим, а також нагадування людям цивільним, хто заплатив найдорожчу ціну за їхній спокій і добробут.






«Східний синдром», Юлія Ілюха

Роман – Харків: Книжковий Клуб «Клуб
Сімейного Дозвілля», 2019. – 240с.

Вони ніколи не зустрілися б, якби не війна на Донбасі. Гарячий вересень 2014-го звів разом адвоката-невдаху Васю, айтішника Макса та росіянку Таню, що втекла від чоловіка-садиста. У кожного — власна історія болючих втрат, яка штовхнула їх у бліндажі: Вася втікає в АТО від сварок із дружиною, Макс прагне помститися за вбиту наречену, а Таня мріє розпочати нове життя. Дружба, любов, ненависть — етапи одного шляху, який їм доведеться пройти.У цій книжці немає батальних сцен і кривавих подробиць. Це оповідь не про героїв, а про звичайних людей, які повернулися з війни тілом, не повернувшись душею.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).



Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...