неділю, 8 серпня 2021 р.

Книжкові новини | Підбірка - історична публіцистика




Любі читачі, сьогодні черговий огляд книжок, подарованих нашій бібліотеці Українським Інститутом Книги. Сподіваємось, вас зацікавить сьогоднішня підбірка - історична публіцистика: цікаве про минувшину.

Вказаний жанр творів не дуже поширений у світі. Адже в істориків переважає аналітичний спосіб мислення, який вимагає чіткого фактажу щодо передумов, причин, подій і наслідків. Цей жанр дає бажану волю авторам, адже там вони більше виступають збирачами інформації з «полів», як, наприклад, це робив свого часу польський репортажист Ришард Капусцінський у своїх поїздках по цілому світу. Історична публіцистика є менш науковою за наповненням, що полегшує її читання для звичайного читача, який хоче дізнатися більше про певну епоху чи подію.


«Європа: Історія», Норман Дейвіс

Дейвіс Н. Європа: Історія/
Норман Дейвіс – К., «Основи», 2014. – 1464с.

Книжка видатного англійського історика, професора Університету Лондона і нашого сучасника Нормана Дейвіса — водночас і стислий, майже конспективний курс європейської історії, і неоціненний, багатющий тезаурус розмаїтих культурно-історичних знань. Це широке історичне панно, інкрустоване коштовними мініатюрами, захопить і зацікавить кожного, хто не байдужий до історії. Автор підійшов до написання свого 1500-сторінкового шедевру як до створення масштабного захопливого фільму. А саме — поєднав загальні плани (перекази найважливіших історичних подій) із деталями (вставками літературних замальовок, анекдотів, маловідомих фактів). Надзвичайна ерудиція, літературний хист та почуття гумору Нормана Дейвіса зробили свою справу. Саме тому на сторінках його книги сухі історичні постаті перетворюються на живих людей, разом із якими читач переживає буремні події європейського минулого —прадавні й новітні, героїчні й ганебні, смішні й шокуючі.

«Геноцид: Вступ до гдобальної історії», Адам Джонс

Джонс А. Геноцид: Вступ до глобальної історії–
 К.: ДУХ І ЛІТЕРА, 2019. – 696с.

«Геноцид. Вступ до глобальної історії» — це наймасштабніший за своїм охопленням посібник із проблем геноциду серед усіх, що видані дотепер. У цій унікальній книжці, яка відображає найновіші підходи в дисципліні genocide studies, геноцид розглядається водночас і як історичне явище, і як теоретичний та правовий концепт. Автор докладно розкриває витоки, глибину і людський вимір трагедій, що сталися на різних континентах, висвітлює роль війни, імперіалізму та соціальних революцій у розпалюванні геноцидного полум’я. Адам Джонс також приділяє увагу проблемам історичної пам’яті, ініціативам із відновлення правди і справедливості, стратегіям гуманітарних інтервенцій і запобігання новим злочинам.

Книжка представляє феномен геноциду в перспективі соціальних наук: психології, соціології, антропології, гендерних студій, політології та теорії міжнародних відносин. Це незамінне видання для дослідників геноцидів та всіх, хто зацікавлений у пізнанні однієї з найтривкіших хвороб людства.


"Ціна правди", Ґарет Джонс. 

Ґ. Джонс. Ціна правди. 2019. 448 с. 
Книжка-перекрутка (українською та англійською мовами)

Історія Ґарета Джонса — це про Правду, ціну Правди про трагедію українського народу — Голодомор. Це про Честь і Професію. Професію Журналіста. В цій історії багато символічного, знакового і повчального. До книжки-перекрутки (англійською та українською мовами) увійшли вибрані статті британського журналіста валлійського походження Ґарета Джонса, який перший під своїм прізвищем розповів світові про геноцид українського народу під час Голодомору 1932–1933 років і злочини сталінського режиму. Цікавими для читачів будуть статті Ґарета про тодішню політичну ситуацію у Європі, Америці та на Далекому Сході.


28 листопада 2019 у всеукраїнський прокат вийшов історичний трилер Аґнешки Голланд «Ціна правди», заснований на історії Ґарета Джонса.










Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).


Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...