вівторок, 29 червня 2021 р.

Книжкові новинки | Нові дослідження з історії України

Любі читачі! Продовжуємо вас тішити літературою, яка надійшла від Українського інституту книги. Наразі у нас добірка книжок з сучасної історичної думки, нових досліджень з історії України.

Книги з історії допомагають нам краще розібратися у суперечливих питаннях, розширити свій світогляд. Інколи це просто чудовий спосіб дізнатися про традиції та побут наших пращурів. Є велика кількість біографічних книг, присвячених історичним постатям та їхньому значенню в історії. З допомогою історичних праць ми можемо аналізувати історичні події із сучасного погляду, працювати з помилками, яких було допущено, і робити правильні висновки, аби ці помилки не повторилися знову.

Добірка може бути використана як джерело цікавого історичного матеріалу для професійних істориків, студентів та широкого загалу.


«Коліївщина: великі ілюзії», Таїрова-Яковлева Тетяна

Таїрова-Яковлева, Т. Коліївщина: великі ілюзії / Тетяна Таїрова-Яковлева. – К. : ТОВ «Видавництво «Кліо», 2019. – 256 с.

У книжці на основі широкого архівного матеріалу із зібрань Росії (Санкт-Петербург, Москва) та України (Київ) зроблено спробу переосмислити події, які відбувалися на Правобережній Україні в середині 18 століття і зрештою спричинилися до Коліївщини (повстання гайдамаків у 1768 році), спровокували російсько-турецьку війну, поділ Речі Посполитої та переділ політичної карти Європи.




«Чорна рада», Кралюк Петро

Кралюк, П. М. Чорна рада / Петро Кралюк,. – Харків : Бібколектор, 2019. – 201 с.

У новій книзі Петра Кралюка розповідається про події, які передували Ніжинській чорній раді 1663 року, а також про її наслідки. Особливо звертається увага на діяльність таких гетьманів і козацьких проводників, як Іван Виговський, Юрій Хмельницький, Яким Сомко та Іван Брюховецький. 

Автор намагається показати, яку роль відіграла означена подія в контексті козацької революції середини ХVII століття. У виданні також розглянуто, як Ніжинська чорна рада знайшла відображення в козацькому літописанні та романі П. Куліша «Чорна рада».




«Україна і українці: ім’я як поле битви», Брехуненко Віктор

Брехуненко, В. Україна і українці: ім’я як поле битви / Віктор Брехуненко. – Київ : ТОВ «Друкарня «РУТА», 2019. – 270 с.


У книзі в науково-популярному форматі розглянуто походження самоназви «Україна» та її перетворення на єдине ім'я українського світу, простежено появу ідентичености «українці», «український народ». 

За допомогою наукових арґументів спростовано маніпулятивні версії родоводу та смислового наповнення поняття «Україна». З'ясовується природа іншої нашої соназви - «Русь» та похідних від неї понять: «Росія», «Мала Русь» / «Мала Росія», «Велика Русь» / «Велика Росія», «російський народ», «малоросійський народ». Показано як Московія привласнила ім'я «Русь» та його грецький відповідник «Росія», видаючи світові за нібито свою природну самоназву.

Для всіх, хто цікавиться історією України.



Ці та багато інших книг ви можете знайти на полицях нашої бібліотеки.

Також пропонуємо скористатись
електронними каталогами 🗒️ЦБС Шевченківського району м. Києва http://shevcbs.kiev.ua/elektronnyj-katalog-2/
та 🗒️ПБ ім. Лесі Українки http://ecatalog.kiev.ua/F?RN=583424639



Добірку підготувала:
завідуюча абонементним відділом
бібліотеки ім. М. Костомарова Наталія Михайлівна Масалова



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...