неділю, 4 серпня 2019 р.

"Коли потяг у даль загуркоче", або Книги про поїзди

Мабуть немає такої людини, котра б жодного разу не скористалась послугами залізниці. Професійному святу залізничників - Дню залізничника йде вже друге століття. Його відзначають щорічно у першу неділю серпня. 

Історія цього свята веде свій початок з 19 століття, коли в Російській імперії встановили день працівників залізниці на честь дня народження царя Миколи І, який почав будівництво залізниць в той час. На території України перший потяг з’явився тільки 4 листопада 1861 року, коли Україна була частиною Австро-Угорщини. І проходив його маршрут через Львів.

Насолода книгою пропонує добірку цікавих книг, в яких розповідається про потяги, залізниці або подорожі цим романтичним способом.


"На синій кометі", Розмарі Уеллс 


Одинадцятирічний Оскар живе з батьком в маленькому містечку в штаті Іллінойс. Вони збирають макети залізничних поїздів і мріють відправитися в Нью-Йорк, сісти на поїзд "Синя комета" і промчати по всьому Східному узбережжю. 

Щасливе й спокійне життя руйнується в одну мить, коли в 1929 році в Америці трапляється фінансовий обвал. Батька Оскара звільняють, а будинок і унікальну колекцію поїздів відбирають за борги. У пошуках роботи батько змушений покинути рідне місто, залишивши хлопчика на опіку скупої й суворої тітки Кармен. 

Найбільше  в світі Оскар мріє "перетворитися на стрілу й полетіти туди, коли він знову обійме тата". Невже простір і час якось пов'язані? Невже подорожі в часі можливі? Так! У банк проникли грабіжники, і хлопчик раптом опинився всередині іграшкового поїзда. Він перетинає всю країну, знаходить постарілого батька, а потім повертає час назад. 

Написана простою і легкою мовою, місцями іронічна, ця книга відрізняється від всіх інших творів Розмарі Уеллс, тому буде цікава читачам будь-якого віку.



"Нічний потяг на Лісабон", Паскаль Мерсьє


Життя головного героя роману Раймунда Грегоріуса, викладача стародавніх мов у Берні, протікало спокійно й розмірено, до тих пір поки він одного разу не зустрів на мосту таємничу незнайомку, яка виявилася португалкою. Грегоріус зачарований нею, але вона несподівано зникає з його життя. Тепер всі його думки про неї і про ... Португалію. 

Раймунд вирішує дізнатися більше про цю країну. Він йде в букіністичний магазин, де купує книгу Амадеу ді Праду. І зустріч з жінкою, і книга, думки якої надзвичайно співзвучні душі Грегоріуса, круто змінюють його життя: несподівано для себе він їде до Лісабону, намагаючись розібратися в собі й зануритися в привабливий світ незнайомих  йому людей ...



"Жовта стріла", Віктор Пєлєвін


Повість маленького розміру, але багата на вміст. Дуже легко та просто проводяться паралелі. Найбільш очевидна думка, що ми читаємо опис життя як в цілому, так і зокрема кожної окремої людини. 

Читаючи цей твір, ніби береш паперову головоломку і поступово, з легкістю і щирим інтересом розкриваючи її частини, натикаєшся на діряву серцевину. Але саме це дає повісті надзвичайний смак. Автор спритно хапає за руку і миттєво переносить читача в свій світ. Звичайно, особливий ритм і атмосферу може задати читання повісті саме в поїзді. Але перебуваючи і не в подорожі, після прочитання ще довго чути вдалині стукіт "Жовтої стріли".




"Пасажир першого класу", Антон Чехов 


Потяги пасажирські й товарні, поштові та кур'єрські, приміські й далекі, поїздки на дачу, за кордон, дорожні бесіди, випадкові зустрічі на залізничних станціях і у вагонах, дрібні неприємності в дорозі й несподівані радості, смішні скарги пасажирів і справжні катастрофи, життя на крихітних полустанках і гігантські будівництва - все це зумів помітити і зафіксувати А. П. Чехов, який жив в епоху, що ознаменувалася справжнім залізничним бумом.

"Пасажир першого класу" - коротенька гумористична розповідь. Піднімається (і розглядається) тема «популярності». Чому та чи інша людина стає відомою, а інша - ні, чому та чи інша професія сприяє популярності, а інша - зовсім не популярна? Цікаво саме те, що нічого не змінилося в світі з часів Чехова.



"Підозрілі пасажири твоїх нічних поїздів", Йоко Тавада 


Йоко Тавада - зірка першої величини в сучасній японській літературі. Вона народилася в Токіо в 1960 році, отримала освіту в Університеті Васеда, а з 1982 року постійно проживає в Німеччині. На даний момент Тавада живе в Берліні й пише книги на японській і німецькій, виступає як поет, прозаїк, драматург, часто співпрацює з художниками й музикантами. За участю її лібрето написав оперу сучасний австрійський композитор Петер Аблінгер. 

Тавада - володарка цілого ряду престижних премій і нагород: премії Акутагави за найкращу розповідь (1993), Адельберт фон Шамиссо за внесок іноземних авторів у німецьку культуру (1996), Дзюн'їтіро Танідзакі (2003), Медалі Гете (2005). 

Головна героїня історії Йоко Тавада "Підозрілі пасажири твоїх нічних поїздів" - молода японська танцівниця, яка гастролює по Європі на поїзді. Кожний розділ  цієї витонченої книги - нове місто на шляху героїні, пригода, сон, мрія. З цього поїзда неможливо зійти. Життя - довга подорож у вагоні на нижній полиці. Подорож в місто, якого немає.


"Нпотяг в Інсбрук", Деніз Вудз 


У нічному поїзді Рим-Інсбрук випадково зустрічаються колишні коханці Річард і Френсіс. Френсіс - одна з тих нечесаних мандрівників з рюкзаком за плечима, для яких весь світ - нескінченне свято, і вони на ньому бажані гості. Річард - успішний лондонський архітектор. Їх об'єднувала спільна пристрасть - пристрасть до подорожей. Чотири роки тому вони подорожували на поїзді по млявій пустелі Судану, але під час однієї із зупинок Річард зник  найтаємничішим  чином...

Всі ці роки вони мріяли про зустріч, але якими б палкими не були ці мрії, зараз ніхто з них не був готовий до побачення. Кожен з них розповів свою частину історії. Спочатку вони часто перебивали один одного, але потім здебільшого мовчки слухали. Кожен був вражений і звуками колись улюбленого голосу в темряві купе, і тією історією, яку цей голос розповідав. І кожен підозрював, що співрозмовник бреше. 

Книга ірландської письменниці Деніз Вудз - це історія любові і сумнівів, головоломка з елементами психологічного трилера. Це перший роман письменниці, яка в 1988 році отримала національну премію Ірландії в жанрі малої прози.



"Легендарні поїзди", Мак Надель

З чим у вас асоціюються потяги? Швидше за все, з подорожами ... адже недарма всі діти просто обожнюють поїзди.

Це документальне подарункове видання буде цікаве всім шанувальникам поїздів у віці від 7 до 77 років. Читач знайде на сторінках книги історію легендарних потягів, які прославили залізниці: це і Східний Експрес, і Дейлайт, і навіть Нарис-дель-Дьябло та багато-багато інших відомих у всьому світі потягів. Згадуйте і ви знамениті назви, які перенесуть вас в далекі подорожі й подарують незабутні пригоди.



"Ніч в "Східному експресі", Вероніка Генрі


Одна ніч. Ніч, яка стане вирішальною  для пасажирів легендарного "Східного експреса", що прямував із Лондона до Венеції. Кожен з них покладає особливі надії на цю подорож. Арчі та Еммі намагаються забути минуле й почати нове життя. Імоджен їде за безцінною картиною, яку подарувала їй бабуся. Саймон, який пережив важке розлучення, хоче познайомити свою нову подругу з дітьми, які заздалегідь засуджують їх. А Райлі та Сільві - знамениті фотограф і актриса - з року в рік сідають на цей поїзд в день народження Сільві ... Але на цей раз Райлі готує для неї особливий сюрприз. Чотири пари. Чотири історії. І лише одна ніч, яка змінить їхнє життя ...



"Подорож Голубої стріли", Джанні Родарі


На завершення нашої добірки пропонуємо знамениту повість-казку відомого італійського письменника Джанні Родарі "Подорож Голубої стріли". Це дивовижна історія про пригоди іграшкового потяга. Давайте вирушимо разом з індіанцями, ковбоями, ляльками, маріонетками, сміливим генералом та іншими іграшками в подорож на "Голубій стрілі", здійснюючи добрі та благородні вчинки.



За матеріалами: www.livelib.ru/selection, www.livelib.ru




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...