пʼятницю, 1 серпня 2014 р.

Огляд новинок (2012 рік)


Кожелянко, В. Діти застою : роман / Василь Кожелянко. - Чернівці, Книги-ХХІ. - 2012. - 328 с.
«Діти застою» - останній і кращий роман Василя Кожелянка. За життя, від блискучо-стилізаторської «Дефіляди в Москві» починаючи, Кожелянко здобув славу головного в українській літературі фантазера на «альтернативно-історичні» теми. Тепер, чотири роки по смерті, він приходить до нас із твором зовсім іншого ґатунку. Розділена між кількома персонажами автобіографія і узагальнений портрет розчарованого покоління, нереалізовані кохання і втрачені України, даремні в наших умовах західні ідеали і безсила в наших головах східна мудрість, художньо переконливі екскурси у трагічне минуле і чітке передбачення безпросвітного майбутнього, бездонний розпач і в'їдливий гумор, «ліричні» відступи і «ненормативні» вислови - ось далеко не повний перелік того, що знайде у «Дітях застою» читач.

Кідрук, М. І. Любов і піраньї : роман / Максим Кідрук. - К.: Нора-Друк, 2011. - 320 с.
Хтось життя розплановує помісячно і розмірено живе «за розкладом», а хтось діє спонтанно, ба навіть «навмисне встромляє свою голову в коловорот небезпечних пригод», отримуючи від цього колосальне задоволення. Йдеться про письменника-мандрівника Максима Кідрука, що про його «гостросюжетні» навколосвітні подорожі знають чи не усі шанувальники сучасної української літератури.

У 2008 році Максим об'їхав усю Мексику, про що написав роман «Мексиканські хроніки», у 2009-му подорожував Південною Америкою, що повідав у двох книгах «Подорож на Пуп Землі». А серйозна сварка з дівчиною «відправила» його у мандри Бразилією. Так з'явилася на світ автобіографічна пригодницька історія «Любов і піраньї».

«Любов і піраньї» - це передусім роман про героя, що ним є сам Максим Кідрук. Так-так, саме про героя, улюбленця, сміливця, що ним хочеться захоплюватися, і що його так бракує в сучасній літературі. Чи не тому Максим так несподівано, але впевнено скочив на човен, що несе його літературною річкою до успіху. При цьому письменник ризикує життям, бореться на межі своїх сил, постійно заворожує читача невідомістю, загадковими місцинами і, водночас, поводиться шляхетно у ставленні до нецивілізованої частини людства.
Літературний світ Кідрука манливий самобутністю, де нудьзі та нашому маловиразному побуту протистоять екзотика, емоційна напруженість.

Міллер, А. В. Костровой : повість / Андрій Міллер. - К., 2011

Повість «Костровой» отримала в цьому році Гоголівську премію яка для прозаїка, драматурга та ще й відомого фінансиста, керівника інвестиційної групи не є першою відзнакою.

У 2009 р. Андрій Міллер був дипломантом Міжнародної премії ім. Ю. Долгорукого за книгу «Два портрети дружини в гранатовому». 

Повість «Костровий» продовжує традицію магічного реалізму.В ній йдеться про скромного банківського службовця, який смиренно відносився до примх долі, а тут влаштував у своєму житті революцію та й перетворився на дерево. Топографічним фоном твору є сучасний Київ і автор вміло вплітає у канву сюжету його визначні пам’ятки.

Дашвар, Л. Биті Є : трилогія : Кн. 3. Гоцик : роман / Люко Дашвар. – Х., 2012
Закінчення трилогії Люко Дашвар «Биті Є» - роман «Гоцик» вже у продажу у всіх книгарнях країни. Наклад нової книжки Золотого автора України, що вийшла у видавництві «Клуб Сімейного Дозвілля» склав 25 тисяч примірників, а сукупний наклад трилогії «Биті Є» перетнув ювілейну позначку у 100 тисяч примірників.

Третя книга «Гоцик» - історія бунтаря, який радше галопуватиме світ за очі, ніж осяде в батьківському маєтку й ходитиме за свиньми. У своїх мандрах він шукає чи то поглиненої Європою матері-заробітчанки, чи то сенсу буття. Когось Гоцик занапастить, когось урятує, та чи встоять його непохитні принципи у двобої з людською гідністю, дружбою та коханням?

Сама Люко Дашвар стосовно свого, як вона відмітила, улюбленого головного героя трилогії «Биті Є» Гоцика зазначає наступне: "Мені б хотілося хоч би на йоту стати такою, як Гоцик. Мати таку волю. Навіть не волю, а мати таку здатність вільно жити.

Геласимов, А. Дом на Озерной : роман / Андрей Геласимов. - М., 2009
Русский роман часто создает стойкое впечатление, что автор его писал-мучался, и скучно было ему, и тошно, а надо — «хоть тресни, да полезай». Зато уж и читатель свое получит: ни одна росинка кровавого авторского пота не будет милосердно скрыта от читательских глаз. А кто сказал, что будет легко?

Этот роман А. Геласимова - захватывающая семейная сага. Жила-была большая, но не совсем дружная, семья: бабушка с дедушкой, их три дочки с мужьями, один сын и куча внуков. И у всех была своя жизнь. Но тут Димка Седов (тот самый единственный сын) решил провернуть одно дельце: закупить в Китае по-дешевке компьютеры и продать их в школы. Тем более тендер на это дело оно уже выиграл. Вся загвоздка только в том, что ему не хватает денег. Тогда он решил втянуть во всю эту историю своих сестер с их мужьями. Всего-то и нужно, что заложить фонду на месяц квартиры и пожить это время у родителей. В общем, удалось Димке уговорить родственников на аферу, собрав все семейство под одной крышей, а сам он уехал за партией в Китай. И пропал...

Очень веселая получилась трагикомедия. Геласимов сумел показать многие характерные черты нашего времени: и молодежные фашистские организации, и болезненную зависимость любителей игровых автоматов, и озабоченность современных подростков своим лишним весом. Но и типичные вечные проблемы также присутствуют: муж-подкаблучник и жена-тиран, межнациональный брак, плутоватые новые знакомые, да и вообще отношения внутри большой семьи, где непременно есть в наличии парочка скелетов в шкафу. И все это с юмором, с оптимизмом и с моралью. А мораль может и банальная, но самая что ни на есть правильная: самое главное - это семья. А когда семья дружная и любящая, то никакие невзгоды не страшны.

Маринина, А. Бой тигров в долине : роман / Александра Маринина. – М.: Эксмо, 2012
Роман «Бой тигров в долине» стал, пожалуй, одним из лучших произведений Марининой на сегодняшний день. Самый «марининский» из всех ее детективов объединяет все, за что миллионы читателей любят и ценят творчество автора. Стремительный сюжет, неординарный замысел, безупречные логические цепочки, обаятельные герои и обескураживающий финал — в новой книге присутствуют все эти непременные компоненты первоклассного детектива «от Марининой».

В новом романе Марининой все далеко не так просто. Обычные люди, каждый со своими проблемами и мечтами, неожиданно получают в наследство от незнакомого человека по восемь миллионов рублей.

Большие деньги могут сломать человека, а могут помочь проявить самые лучшие качества. Никогда не знаешь, что перевесит, если на одной чаше весов родственные чувства и близость, а на другой — власть и свобода, которую могут подарить только большие деньги. Вокруг загадочного наследства развернулись нешуточные страсти. Каждому из наследников пришлось встать перед выбором. Непростым выбором, который как в зеркале, отразил их истинную сущность. Этот выбор сломал сильных, укрепил малодушных и навсегда изменил жизнь десятков людей.

Благородство и предательство, отчаянное убийство — вот к какому результату привела Игра, затеянная неведомым кукловодом.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...