суботу, 9 січня 2021 р.

Найкращі українські книжки 2020 року за версією ПЕН (проза)

Український ПЕН-клуб, що об'єднує письменників, поетів і журналістів, які працюють у різних літературних жанрах, представив списки найкращих українських книг 2020 року.

Члени Українського ПЕН уже втретє уклали список із найкращими українськими книжками року, щоб запропонувати зріз важливих вітчизняних видань. Добірку підготували українські письменники, видавці, перекладачі, ілюстратори, журналісти, упорядники й редактори.

До списку увійшло 176 книжок. Це художня проза, поезія, переклади зарубіжної художньої літератури, дитяча література, нон-фікшн, есеїстка та інші. Сьогодні ми розповімо про найкращу українську художню прозу.


Художня література

Українська проза


1. Андрухович Софія. Амадока (Видавництво Старого Лева)


За словами авторки, «Амадока» – роман про те, як кожна людина прагне, потребує і шукає любові, і про те, наскільки плутані стежки вона вибирає для своїх пошуків.




2. Андрухович Юрій. Радіо Ніч (Meridian Czernowitz)


«Радіо Ніч» – найгостросюжетніший, а водночас найліричніший твір Юрія Андруховича. Це простір, у якому авантюрний роман зустрічається з фентезі, а Девід Бові – з мандрівними музикантами Середньовіччя.



3. Байдак Іван. Непомітні (Vivat)


«Непомітні» – відверта сповідь про щоденну боротьбу тих, хто потребує прийняття і підтримки. Тут усе правдиво і щиро. Тут нарешті звучить голос тих, хто зазвичай прагне бути непомітним.



4. Бату Дорж. Моцарт 2.0 (Видавництво Старого Лева)


У цій книжці переплітаються вигадка й реальні та дуже цікаві факти про життя і творчість Моцарта, детективний сюжет за участі нової подруги композитора офіціантки Стейсі та роздуми про сенс життя.



5. Беспалов Максим. Східний Вал (Темпора)


У «Східному валу» автор змальовує альтернативний світ, де Україна поділена на дві частини – радянську, зі столицею в Харкові і незалежну, зі столицею в Києві.




6. Ільченко Олесь. Порт Житана (Meridian Czernowitz)


«Порт Житана» – це роман, у якому історія тісно переплетена із сучасністю, а мистецтво – із людськими долями і стосунками. Це роман про вимушену втечу й неодмінне повернення, фальшиву «любов» і справжнє кохання, про щоденний вибір, який здійснює людина.



7. Брати Капранови. Рута (Нора-Друк/Зелений пес)

Український Дім захоплюють «беркутівці». І Андрій вирушає на пошуки дочки у всіх найгарячіших точках спекотної ночі з 18 на 19 лютого 2014 року. Разом із жменькою майданівців він захищає барикади, водночас розшукуючи дочку, коли раптом його дістає минуле – Вільнюс 91-го і литовська студентка Рута, в яку він, сержант Литвин, колись був закоханий…



8. Гримич Марина. Юра (Нора-Друк)


Київ, 1968 рік, кінець «відлиги». Юра – студент-фізик, успішний комсомольський ватажок, перспективний науковець-початківець – потрапляє в лещата непростих обставин і в пекло власних сумнівів: йому потрібно зробити моральний вибір, а він відчуває, що не готовий до цього. 



9. Коломійчук Богдан. Експрес до Ґаліції
 (Видавництво Старого Лева)


«Експрес до Ґаліції» – новий детективний роман Богдана Коломійчука, в якому на читача чекають заплутані справи та небезпечні розслідування. 



10. Курков Андрій. Винничук Юрій. Ключі Марії (Фоліо)


Події у новому романі Андрія Куркова та Юрія Винничука розгортаються одразу в трьох сюжетних зрізах: Хрестовий похід 1111 року, описаний у Хроніці лицаря Ольгерда з Галича, початок Другої світової у Львові та Кракові, а також сучасний період.



11. Любка Андрій. МУР (Meridian Czernowitz)


«Мур» – «малий український роман» – письменник Андрій Любка створив буквально за пару місяців карантину, тому його сміливо можна називати «карантинним романом».



12. Назаренко Володимир. Акупунктурний зв’язок (Піраміда)

Твір Володимира Назаренка «Акупунктурний зв'язок» є експериментальним модерним романом, який виходить із традицій української прози, духовно-містичних практик Сходу та теософських учень Заходу.



13. Осока Сергій. Три лини для Марії (Видавництво Старого Лева)


Збірка новел Сергія Осоки «Три лини для Марії» – це мандрівка історіями дитинства, дорогими для серця місцями, добре виписаними сюжетами. Події відбуваються у різні часи, з далекими і близькими, автор чітко кадрує простір та персонажів. 




14. Павлюк Ілларіон. Я бачу, вас цікавить пітьма (Видавництво Старого Лева)



«Я бачу, вас цікавить пітьма» – історія про непробивну людську байдужість і пітьму всередині нас. Про чесність із собою й ціну, яку ми готові заплатити за забуття. Про гріхи, що матеріалізуються, і спокуту, дорожчу за спокій. 



15. Процюк Степан. Пальці поміж піском (Наш Формат)



Книга для поціновувачів вітчизняної художньої літератури, жанрів історичного та любовного роману. На тлі радянської України 1950-х і культу Сталіна розгортаються драми людей, які роблять свій вибір у світі болю і страждання. 



16. Пузік Валерій. Я бачив його живим, мертвим і знову живим
 (Видавництво Старого Лева)


Оповідання про дитинство, почуття та стосунки, про мир і війну. Кут зору в усіх цих текстах дуже несподіваний, конфлікт здебільшого внутрішній, а події розгортаються незвично.



17. SAIGON Сергій Сергійович Юпак (Білка)


Роман про українське село. Зі своїми традиціями, діалектом, порядками, звичаями та вадами. Про таке, яким воно було на стику з епохою інтернету. Про сонливе село на сході України, загубленому в степу. 




18. Санченко Антон. Круз та Лис (Комора)


Книга про німця та українця, які командували першою російською навколосвітньою експедицією. Прізвище одного з них фон Крузенштерн і він естляндський барон, а іншого – Лисянський і він з козацького полкового міста.



19. Фукс Ксенія. 12 сезонів жінки (Видавництво 21)



12 новел, об’єднаних між собою головними персонажами, але не пов’язаних хронологічно, присвячені соціальним та психологічним проблемам, з якими стикається сучасна жінка.




20. Яценко Петро. Магнетизм (Видавництво Старого Лева)



Історія про те, як у диво­вижний спосіб пов’язані люди й міста: вони притягуються і відштовхуються, можуть із легкістю знищити одні одних, а можуть дати одні одним життя…






Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...