неділю, 24 січня 2021 р.

10 книг про перипетії студентського життя

Тетянин день, який святкується 25-го січня, можна назвати нашим домашнім або національним Днем студентів. Походження останнього докорінно відрізняються від всесвітнього свята, воно більш традиційне для наших студентів і бере свій початок із середини вісімнадцятого сторіччя. 

Пропонуємо добірку творів про веселе та складне, реальне та фантастичне студентське життя.


1. «Хмари», Іван Нечуй-Левицький


Повість, у якій порушені важливі проблеми українського народу, зокрема освіта. Студенти, професори – головні герої твору. Київська академія у ХІХ ст. показана зсередини. Патріотична молодь – та рушійна сила, яка діє на благо народу. Нечуй-Левицький показує, що студенти мають міць у своїх руках, головне – втримати її та не здатися.


2. «Іспит», Хуліо Кортасар


Цей роман аргентинського письменника не залишить байдужим. Твір, який автор написав ще у середині 40-х років, не публікували довгий час через жорстку цензуру. Видали його лише 1986 року, уже після смерті Хуліо Кортасара. Головні герої – четверо друзів-студентів, які гуляють містом. Їхні розмови цікаво слухати і, звичайно, читати, адже автор показує молодь культурно й інтелектуально розвиненою.


3. «За склом», Робер Мерль


22 березня 1968 року, Франція. Нантерський університет. Початок подій, які згодом отримали назву Червоний травень. У романі година за годиною розписаний лише один день із життя студентів, проте саме він увійшов в історію. Герої живуть в одному і тому ж місці в один час, однак не всі дороги перетинаються. Деякі персонажі, наприклад, Ксав’є Ланглад, Тарнеро, Даніель Кон-Бендіт – справжні історичні постаті, чиї історії варто прочитати.



4. «Однокурсники», Ерік Сігал


Випускник Гарварду – звучить престижно та гордо. Головні герої – п’ять колишніх студентів, які закінчили цей університет 25 років тому. Вони вже не ті двадцятирічні юнаки, життя кожного склалося по-різному. Доля часом усміхалася їм, часом відверталася від них, проте Гарвард залишався не лише з героями, а і з автором, який сам навчався там: «Колись ми разом навчалися, а тепер вони стали сенаторами та губернаторами, відомими вченими та прославленими лікарями. Як дізнатися, хто з них отримає всесвітнє визнання й одного разу виступить з промовою у міській ратуші у Стокгольмі? А може, на галявині перед Білим домом?»



5. «Таємна історія», Донна Тартт


Книжка відразу стала бестселлером у США. Головний герой Річард згадує свої студентські роки, які провів в елітному коледжі у Вермонті, вивчаючи давньогрецьку. Його друзі – чотири хлопці й одна дівчина. Але все змінює вбивство Генрі, одного з групи товаришів. Таємниця вбивства у зворотному порядку – так характеризують роман критики. Складний і чесний твір, який важко просто відкласти на поличку після прочитання.



6. «Моє прекрасне нещастя», Джеймі Макгвайр


Авторка вперше опублікувала свій дебютний твір в особистому блозі. Він набирав популярність серед користувачів Інтернету, тому книжку видали. Роман став бестселером за версією The New York Times. Він – мрія усіх студенток, впевнений у собі боксер, проте його серце не вдавалось нікому підкорити. Допоки не з’явилася Еббі. Можливо, книжка не з того типу, який змінює світогляди читачів, але вона допоможе провести вечір з цікавими героями та романтичною історією.


7. «Академічний обмін», Девід Лодж


Повість про два кампуси – так автор визначає жанр свого твору. Два викладачі вигаданих університетів беруть участь в академічному обміні на півроку. Один – американець, інший – англієць. Звичайно, ці шість місяців змінили щось в обох професорах. Вони навіть подумували залишитися у нових навчальних закладах на постійній основі. Продовження твір знайшов у двох наступних романах «Світ тісний» і «Гарна робота», завдяки яким Лодж став фіналістом Букерівської премії.



8. «Одна маленька брехня», К. А. Такер


Роман є продовженням твору «Десять маленьких вдихів». Героїня Ліві хоче виконати останні батькові слова – зробити так, щоб він пишався нею. Однак не все йде за планом – тут не обійтися без вічної боротьби серця та розуму. Ліві не може впоратися з труднощами, знайти відповіді на всі запитання, що так її турбують. Тому плани доводиться змінити.



9. «Школа Авалон», Мег Кебот


Якщо хочеться почитати щось цікаве та романтичне, з елементами фантастики, де сучасність змішується з часами короля Артура – ця книжка для тебе. Дія відбувається у звичайній, на перший погляд, вищій школі в Аннаполісі. Проте не все тут так просто – не кожен герой насправді той, ким здається. І навіть головна героїня Еллі.

Книжка привернула увагу каналу «Дісней», і 2010 року відбулася прем’єра однойменного фільму.



10. «Архаровці», Василь Калита


Книжка львівського письменника, складається з 34 оповідань про студентське життя. Чотири головні герої, студенти Франкового університету, незмінні, але у кожному розділі розкривається певна проблема сучасності. У творі все студентське, навіть мова персонажів.



За матеріалами: studway.com.u




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...