середу, 28 жовтня 2020 р.

Найвідоміші книги Володимира Лиса

26 жовтня 2020 року український письменник, лауреат багатьох престижних літературних премій та конкурсів Володимир Лис святкує свій 70-річний ювілей. 

Його називають майстром художнього слова, метром та світилом української літератури, найтитулованішим письменником, справжній феномен сучасності. Ім'я Володимира Лиса дійсно важливе і знакове для сучасної української літератури.

Пропонуємо згадати найвідоміші книги Володимира Лиса.

В доробку популярного українського письменника твори різних жанрів і тональностей зокрема: романи «Айстри на зрубі» , «І прибуде суддя», «Камінь посеред саду», «Маска», «Острів Сильвестра», «Продавець долі», «Романа», «Графиня», «Століття Якова», «Жінка для стіни», «Соло для Соломії», «Країна гіркої ніжності». Побачили світ книги: «Володимир Лис про Сократа, Данила Галицького, Фернандо Магеллана, Ісаака Ньютона, Шарлотту, Емілі, Енн Бронте», «Господар нашого двору» (п’єса), «Полювання на брата» (радіоп’єса), «Таємна кухня погоди» (книга народного синоптика), «Із сонцем за плечима. Поліська мудрість Пелагеї».

Твори Володимира Лиса яскраво розкривають культуру, побут й історичні події ХХ століття, та головне - показують людину й ті випробування, яких вона зазнає серед бурхливих тогочасних подій. Зазвичай розгортаються вони на рідній Волині і Поліссі. Попри деталізацію творів, читач не має жодного шансу знудьгувати: сюжет непердбачуваний і розвивається з блискавичною швидкістю.


«СОЛО ДЛЯ СОЛОМІЇ»


Волинська сага, сокровенна сповідь жінки, яка своєю божественною земною красою осяватиме (завдяки талановитому слову автора) прийдешні покоління українців. Це жива правда, реалізм, цілюще духовне повітря, яке живить любов’ю. В центрі твору - доля сільської жінки від народження до глибокої життєвої осені. Їй судилося пройти життя не втративши високої віри у недаремність людського існування, не зламатися у часи, коли ніщо не провіщало добра, не зректися себе, а головне - не лише не очерствити свого серця, а й, утримавши в своїй душі альтруїстичний промінь, спромогтися на те, щоб він розгорівся ще тепліше, ще милосердніше. Володимир Лис називає образ Соломії своїм найкращим жіночим образом.


«СТОЛІТТЯ ЯКОВА» 


Цей роман - своєрідний епос-біографія одного поліського українця, який за свій столітній вік пережив п'ять держав: Російську імперію, УНР, Польщу, гітлерівську Німеччину, сталінський СССР. Доживши до держави Україна, він опинився перед обличчям і родинної, і національної драми, що була запрограмована катастрофами XX століття.


«ГРАФИНЯ»


У романі майстерно поєднуються захоплюючий сюжет, драматичні колізії людського життя і тонкий психологізм, віртуозно переплітається реальне й містичне. У нашу добу хтось намагається відтворити загадкові події, що відбувалися у волинському містечку Густий Луг у 1762 р. Але чи вдасться це йому і чи можливо взагалі реконструювати час? Роздуми про сенс життя, болісні пошуки цього сенсу, моральний і мистецький вибір, складні, але глибокі почуття головних героїв, які вони намагаються приховувати, — все це створює яскраве поліфонічне тло твору.


«МАСКА» 


Головний герой - грабіжник, він виринає нізвідки, але щоразу на зібраннях найбагатших аристократів Польщі, України, Німеччини, Трансильванії. Він зникає в нікуди, забираючи з собою їхні коштовності. Його зухвало сплановані пограбування можна було б назвати ідеальними злочинами, якби один сміливець не наважився зірвати з нього маску... Хто він, цей український Зорро в п'яти масках, - шляхтич, кріпак чи те й інше водночас?... Про це читайте у цьому захоплюючому романі.


«ОСТРІВ СИЛЬВЕСТРА»


Цей роман для тих, хто любить сучасну українську прозу і вірить у неї. Дійові особи книги - острів, людина та рушниця. У якийсь момент ці три об’єкти об’єднуються у часі: людина припливає на острів, бере рушницю, наставляє її собі в груди і натискає на курок. Це кінець життя і початок роману…

Психологія і емоційний характер вчинків героїв Володимира Лиса неперевершені. Кожен раз відкриваючи книгу цього автора, читач має розуміти, що це буде не просто читання. Читач ніби стає учасником тих подій, співпереживає разом з героями, шукає відповіді на питання, і в кінці дивується, але отримує задоволення від прочитаного.






Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...