вівторок, 13 жовтня 2020 р.

Книги, які вчать не здаватися

Бувають дні, коли нам здається, що вся несправедливість світу падає на наші плечі й найкраще зараз опустити руки й припинити боротьбу. Головне в ці моменти - не почати жаліти себе, а оговтатися та йти далі. 

Пропонуємо добірку книг, які роповідають про мужність людини перед обличчям життєвих обставин, вчать ніколи не опускати руки, продовжувати боротися і жити незважаючи ні на що і всупереч усьому.



«Старий і море», Ернест Гемінгвей


Ця книга має всього одну сюжетну лінію, одна подія - це так мало, але при цьому так багато розказано. 

Кубинський рибалка, якого усі називають просто Старий, 84 дні виходить у відкрите море з надією піймати Велику рибу - рибу усього свого життя. На жаль, усі 84 дні рибалка повертається ні з чим. Але він вірить, що 85 день стане для нього щасливим, і вдача того дня йому таки усміхнулась - він піймав на гачок найбільшу рибу, з усіх, які він бачив у своєму житті. 

Та чи перемога це? Читаючи цей твір, можна зробити власні глибокі висновки. Адже ця книга не просто про поразку чи перемогу, а про тонку межу між ними.



«Маленькая принцесса», Фрэнсис Бернетт


«З гнівом ніщо не зрівняється за силою - крім самовладання, адже воно може приборкати гнів.»

Ця історія маленької дівчинки, на долю якої випало безліч тяжких випробувань і смутку, проте, це не зуміло зламати її дух. Доброта, розум і уява допомогли маленькій Сарі Кру впоратися з усіма негараздами. Написана понад сто років тому англо-американською письменницею Френсіс Бернетт ця історія стала класикою світової дитячої літератури. 

Ця книга актуальна у будь-якому віці. Не важливо скільки вам років, 10 або 30 ... Батькам можна читати книгу разом зі своїми дітьми, розбирати і обговорювати розділ за розділом. Ця книга подарує дітям глибину.



«Нескіненна історія», Міхаель Енде


«Він ніколи не хотів змиритися з тим, що життя таке сіре й одноманітне, без жодних таємниць і чудес, як говорять всі ті, хто невпинно стверджує: «Таке життя».

Книга відомого німецького письменника Міхаеля Енде «Нескінченна історія», як і її голлівудська екранізація, запрошує читача в подорож по країні Фантазії. Ця захоплююча епопея зі справжнім різнобарв'ям образів і драматичним сюжетом вчить мужності, любові та доброти. 



«Наследник из Калькутты», Роберт Штильмарк


«Ім'я людини - це порожній звук, порожній посуд, який наповнюється змістом тільки діяннями його носія.»

Дія пригодницького роману розгортається в XVIII столітті. Піратське судно під командуванням капітана Бернардіто захоплює в Індійському океані Фредріка Райленда, спадкоємця віконтского титулу Ченсфілд, який їде в Англію з Калькутти, і його наречену Емілі Гарді. 

Після корабельної аварії капітан Бернардіто і Райленд опиняються на безлюдному острові, а Джакомо Грелла, помічник Бернардіто, привласнює документи Райленда і під його ім'ям вирушає до Англії. Подальша дія переноситься з однієї країни в іншу: Англія, Італія, Іспанія, Африка, Північна Америка. 

У боротьбі з підступами ворогами і в прагненні до відновлення справедливості герої стають учасниками неймовірних пригод. Фантастичне переплетення сюжетних ліній і майже детективні ходи не зможуть залишити читача байдужим.



«Дім на краю ночі», Кетрін Беннер


«Але острова можуть існувати, тільки якщо ми любили там.»

Початок ХХ століття. Острів Кастелламаре загубився в Середземному морі, це забутий богом куточок, де так легко знайти притулок від хвилювань великого світу. У центрі острова, на самій вершині стоїть старий будинок, колись тут була таверна «Дім на краю ночі», куди зліталися всі острівні новини, плітки та чутки. Але вже багато років будинок цей занедбаний. Але одного разу на острові з'являється чужак - лікар, і з цього моменту в «Домі на краю ночі» почнеться нова історія. 

У романі поєдналися іронічна романтика, магічний реалізм, казки і факти, історія кохання довжиною в життя та історія двадцятого століття. Один з головних героїв книги - сам острів Кастелламаре, скелі якого таять дивовижні легенди. 



«Життя у позику», Еріх Марія Ремарк


«Ну як, вам сподобалося ваше перше знайомство з життям?»

У романі розповідається історія кохання автогонщика Клерфе й молодої дівчини Ліліан Дюнкер, хворої на туберкульоз, яка вже примирилася з неминучістю смерті. 

Книга про боротьбу за життя, змагання зі смертю і набуття вічності в любові. Текст твору оснащений словником, до якого увійшли всі слова, що зустрічаються в романі. 



«Клео. Как одна кошка спасла целую семью», Хелен Браун



«Ми тримаємо в серці свої образи, плекаємо їх, навіть не усвідомлюючи що це руйнує нас самих. Будь що, ми із задоволенням приміряє на себе роль жертви.»

Спочатку в їх будинок прийшла біда, а відразу слідом за нею - маленькою пухнастою грудочкою вкотилося чорне кошеня. Малятко на ім'я Клеопатра - відразу перетворилося в Клео, немов заповнило собою весь простір. І біда відступила. 

Ця зворушлива історія про те, як звичайнісінька, дуже хуліганська і свавільна, але добра й лагідна кішка, яка випадково потрапила в сім'ю Хелен Браун, допомогла людям повернути радість життя, прийняти світ таким, яким він є. 



«Встань и иди», Эрве Базен


«Встань и иди» роман про дівчинку-підлітка, яку війна зробила дитиною з інвалідністю. Вона прикута до інвалідного візка, але мужньо бореться з недугою, та ще й намагається допомогти іншим, що виявляється не потрібним в суспільстві, де кожен сам за себе.



«Павутиння Шарлотти», Елвін Брукс Вайт


«Можливо, якби люди розмовляли менше, тварини розмовляли б більше. А люди базікають стільки зайвого, можу вам в цьому заприсягтися.»

Дивовижна історія про порося Вілбур, його друзів і розумну павучиху Шарлотту, яка врятувала життя поросяті. Але головне, про що оповідає казка, - це віддана, безкорислива дружба, здатна творити чудеса. 

Ця книга про дружбу, відданість, надії та дитинство. Про те, як важливо мати друга. Про те, як важливо його пам'ятати. І все це читається легко і невимушено навіть не за день, а за кілька годин.



«Чайка Джонатан Лівінгстон», Річард Бах


«- Існує тільки один істинний закон - той, який допомагає стати вільним, - сказав Джонатан. - Іншого немає.»

Автор закликає читача кинути побут і піднятися вгору, крізь межі людських можливостей. Просто тому, що цих меж немає, бо ми є частини Бога. Ми є творці. Наша доля не споживання, не потурання фізіологічним інстинктам. Наша доля - це нескінченна духовна ніша.

Ця історія для тих, хто слідує покликом свого серця і встановлює свої власні правила ... Для тих, хто знає, що в житті є щось більше, ніж бачать наші очі. Ви знову знайдете натхнення, злітаючи разом з Джонатаном вище і швидше, ніж в найсміливіших своїх мріях ... 


А які книги надихають і додають життєвих сил Вам? 
Розкажіть про них в коментарях!





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...