пʼятницю, 26 червня 2020 р.

ТОП-10 книг для стартаперів

Слово «стартап» з'явилося в нашому лексиконі не так давно, але вже встигло наробити шуму. Навіть бабусі з сусіднього під'їзду про нього знають (правда, не факт, що розуміють). 

Вперше термін «стартап» почав використовуватися Forbes у серпні 1976 року і Business Week у вересні 1977 року для позначення компаній з короткою історією діяльності. Поняття закріпилось в 1990-ті роки і широко розповсюдилось під час буму доткомів.

Пропонуємо найкращі книги по стартапу, які поліпшать скіл кого завгодно: від початківців підприємців до вже тих що з'їли собаку в цій справі.


1. «Стартап», Гай Кавасакі 


Гай Кавасакі розповідає про буквальне підняття бренду Apple «из грязи в князи». Крім того, тепер Кавасакі керує компанією, яка спеціалізується на стартапах в IT. Так що користь забезпечена. Читайте, якщо хочете надихнутися на ризиковані кроки, великі відкриття і, звичайно, на створення стартапу.

«У будь-якій справі найважливіше - почати. Пам'ятайте: нікому ще не вдалося досягти успіху тільки плануванням!»


2. «Rework. Бізнес без забобонів», 
Джейсон Фрайд, Девід Хайнемайер Хенссон 


Ця книга - не просто дає інформацію як будувати або вдосконалювати бізнес. Вона буквально розповідає, як потрібно думати про бізнес, щоб залучити Фортуну, грошову фею або ще якусь чарівну істоту. Ця книга переверне ваш світ, надихне, виведе із зони комфорту і дасть купу корисної інформації. Перевірено.

«Ідей завжди в надлишку, і вони коштують дешево. Істинний питання полягає в тому, наскільки добре ви її реалізуєте.»


3. «Стартап. Настільна книга засновника», 
Стів Бланк, Боб Дорф


Чи не найкраще видання про стартапи для тих, хто вже щось почав і щось вміє, але на якомусь етапі заступорився і зрозумів, що не знає, як розвиватиметься далі. Тут чіткі інструкції з серії
where to, when to і how to для стартарперов всіх сфер.

«Без перепочинку створювати щось, не розуміючи, що ви створюєте, - це злочин.»


4. «Від нуля до одиниці», Пітер Тіль 


Хочете дізнатися, як можна створити стартап без вкладень? Тоді, цей явний мастрід для початківців у великому і страшному світі стартапів - точно для вас. Розумний дядько Пітер Тіль візьме вас за ручку і проведе через всі труднощі бізнесу, прикрасивши сухі факти яскравими фарбами розповідей про те, як він співзасновував PayPal і керував Clarium Capital і Founders Fund.

«Всі щасливі компанії щасливі по-своєму: кожна з них завоювала право бути монополією, придумавши вирішення однієї-єдиної проблеми. А ось всі фірми-невдахи однакові: їм не вдалося врятуватися від конкуренції.»


5. «Бізнес з нуля. Метод Lean Startup», Ерік Рис 


Автор розповідає безліч цікавого: чому більшість стартаперів фейляться, яка методика допомагає
побудувати бізнес, уникаючи зайвих витрат, і, головне, вчить не боятися невдач.

«Якщо ви не можете дозволити собі зазнати невдачі, то нічому не навчитеся.»


6. «Стартап без бюджету», Майк Міхайловіц 


А ви знаєте хто такі туалетнопаперові бізнесмени? І яке відношення має до ведення бізнесу ситуація, коли в туалеті від рулону паперу залишилося 3 листочки? На ці питання відповів Міхайловіц, додавши також про те, як зберегти драйв у вже не стартап компанії. 

Книга сподобається, якщо не хочете історій про зліт Фейсбуку, Гугла і Ютуб, а жадаєте придатних кейсів і крутих фактів.

«Коли б вам не сказали, що щось неможливо, ви повинні чути це як «ні, можливо!». Ні-і, можливо, і мені вдасться зробити те, у що я вірю.»


7. «Управління стартапом», 
Кетрін Кетлін і Джейна Метьюз 


Якщо ваше дитя зростає швидше, ніж планувалося і ви, як і будь-який батько, в повній розгубленості, що з ним робити, то ця книга - те, що вам потрібно. Автори написали гайд по всіх етапах розвитку компанії аж до переліку того, що робити під час кожного з цих етапів, а від чого краще відмовитися.

«Ваша компанія - це ваше життя, ваш ризик і ваші ідеї. Але в міру зростання компанія повинна змінюватися, і ваша роль повинна змінюватися разом з нею. Перед вами виклик - стати тим самим лідером, який так потрібен вашій компанії на кожному етапі її росту.»


8.  «iПрезентація. Уроки переконання від лідера Apple», 
Кармін Галло


Коли ви засновуєте стартап навички переконання стають дуже потрібними. Прийоми Стіва Джобса змусять слухачів сидіти на краях стільців без різниці, для чого вам потрібно говорити: для презентації нового продукту, переговорів з клієнтами / інвесторами або здійснення угоди. Від вас вимагається лише прочитати книгу і заюзати хоча б пару уроків.

«Успішних підприємців від неуспішних відрізняє одне - наполегливість. А наполегливість - наслідок пристрасті. Якщо у вас немає пристрасного ставлення до своєї справи - вам не вижити.»



9. «Ангели, дракони і стерв'ятники», Саймон Екланд 


Ця книга допоможе пролити світло на темний ліс для кожного підприємця - процес залучення фінансування. Автор називає інвесторів дивними іменами: Ангелами, Драконами і Стерв'ятники, а потім ще й пояснює, як з кожним із них спілкуватися. Не зрозуміло? Читайте книгу і станете гуру-Левом.

«Якщо безрозсудні друзі або родина інвестують гроші в ваш бізнес на початковому етапі, то вам слід звертатися з ними, як з усіма іншими зовнішніми акціонерами або кредиторами, і потрібно буде зробити все, щоб вони отримали справедливий прибуток.»



10. «Scrum. Революційний метод управління проектами», 
Джефф Сазерленд 


Scrum неодноразово згадується в багатьох книжках, але не сказати про нього - непростимо. Це найкраща книга про стартап, мета якої - не навчити вас заробляти гроші, а розповісти вам про те, як можна змінити своє життя. Ви навчитеся організовувати злагоджену командну роботу, будете отримувати результат, орієнтований на клієнта та із задоволенням застосуєте Scrum в життя. Це все за допомогою тільки однієї книги. Уперед до перемог!

«Немає сенсу шукати поганих людей, шукайте погані системи.»







Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...