пʼятницю, 19 червня 2020 р.

Книги-метелики

Легкі, повітряні, невагомі, чудові... вони пурхають, змушуючи всіх захоплюватися своєю красою... Це метелики! Щорічно 19 червня відзначають День метеликів. Це свято присвячене не просто метеликам, як красивим створінням, а й тому, щоб захищати їх від людей і тварин. Адже багато видів у наш час є вимираючими. У цей день люди, які хочуть захистити природу від браконьєрства, збираються разом. 

Звичайно, приємно дивитися на метеликів в склі, але ще приємніше бачити їх, красиво пурхаючими в повітрі. Вони дуже яскраві й витончені. Потрібно вміти помічати гарне навколо себе. Більше того, потрібно не знищувати все те прекрасне, що ви бачите навколо себе, а намагатися примножити це. 

Пропонуємо вам добірку літературних творів, де згадуються ці дивовижні створіння – метелики.


«Бабочка на ладони», Катажина Грохоля

«Бабочка на ладони» – роман про сучасну любов, про наше життя, про казку, яка все-таки можлива. Тонка, іронічна, м'яка, трохи сентиментальна і дуже зворушлива книга про те, як все в нашому житті пов'язане, про те, що з улюбленими і надією розлучатися не треба, навіть коли зовсім нудно. Адже тільки в цьому випадку на вас чекає диво, яке так близько.

Це гарна, добра книга з життя сучасної Польщі. Вісім друзів, які в кінці книги складуться як пазл в чотири пари. Книга розповідає про їхнє життя: любов, витрати, закоханість, ревнощі, хвороби, таємниці ... 
Цю книгу добре читати у відпустці, в дорозі, ввечері для зняття стресу або влітку на шезлонгу в саду.


«Скафандр и бабочка», Жан-Доминик Бобі

Жан-Домінік Бобі – автор сповіді «Скафандр і метелик». У його застиглому назавжди тілі рухається тільки одне око. Цим оком він моргає, один раз, щоб сказати «так», два рази, щоб сказати «ні». Так, з позначених помахом вій букв алфавіту виникають слова, фрази, цілі сторінки. Так, з-під скляного ковпака скафандра, із замкнутого в застиглому тілі мозку, в якому пурхають метелики-думки, він посилає нам свої поштові листівки – послання зі світу, в якому не залишилося нічого, крім духу і розуму творця за роботою.

Книга-щоденник людини, яка потрапила в біду. Людини, яка виявилася закутана в тілесний скафандр, не впоралася з керуванням тілом, але при цьому здраво і чисто мислить. Ця книга місцями не до кінця зрозуміла – автор описує події свого життя, деякі з них для стороннього читача не представляють інтересу, але значимі для письменника.


«Роман с бабочками. Как человек влюбился в насекомое», 
Шарман Епт Рассел

«Щастя, якщо в дитинстві у нас хороший слух: якщо ми чуємо, як краса, любов і марність голосно славлять один одного кожну хвилину, з кожного куточка світу природи», – пише американська письменниця Шарман Епт Рассел в своєму «Романі з метеликами». 

На сторінках цієї елегантної книги всі персонажі рівні та все одно цікаві: і підступні паразити-наїзники, які чатують на гусеницю, і метелики-королеви, які сплітаються у восьмигодинному шлюбному польоті, і англійська натуралістка XVIII століття Елінор Гленвілл, яку за її пристрасть до лускокрилих знеславили божевільною, і американський професор Володимир Набоков, який читає лекцію про метеликів ошелешеним студентам-славістам. 

Справжній роман виховання із життя комах, приправлений історією науки, а точніше кажучи – історією наукової одержимості.


«Бабочка на штанге», Владислав Крапівін

Все в цьому світі урівноважено, взаємопов'язано і збалансовано. Вплинути на хід подій, змінити його в ту або іншу сторону може найменший фактор. Подібно до того, як невагомий метелик, що сів на штангу, підняту атлетом, може порушити хиткий баланс. 

Невидимі струни тонких матерій світобудови сходяться в кафе «Арцеулов». Саме тут, в загадковому кафе, друзі Максим Чібісов і Клим Ермілкін зустрічають нових товаришів. Саме тут відкриваються двері у дивовижні казкові та зовсім реальні простори. Дізнавшись багато нового про «закони метелика та штанги», герої книги Владислава Крапівіна разом з новими друзями намагаються зрозуміти закони гармонії Всесвіту та зробити краще життя тих, хто поруч з ними .



«Мадам Баттерфляй»

За мотивами опери Джакомо Пуччіні «Мадам Батерфляй» і роману П'єра Лоті «Мадам Хризантема» з дивовижними ілюстраціями Бенжамена Лакомба. Ах, Батерфляй! Недарма кажуть, що зачепиш крила метелика - і загубиш його! 

Знаменитий французький художник Бенжамен Лакомб заново переказує незабутню історію Мадам Батерфляй. Піднесена любовна драма оживає на його дивовижних полотнах, захоплюючи нас в загадкову стару Японію з її традиціями та ритуалами. На звороті складених віялом сторінок розгортається витончений 10-метровий фриз, виконаний олівцем і аквареллю.





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).


Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...