вівторок, 18 лютого 2020 р.

Не тихенькі мишки: чого можна навчитися у героїв дитячих книжок?

Миші – дуже яскраві персонажі, які чудово пасують до дитячих творів. Українські дітлахи знайомі з такими звірятами з дитинства, і кожен з читачів знає хоча б одну казку, де героями є миші. Їх можна дотепно змалювати, залучити до фантастичних пригод, подружити з іншими звірами, і, найголовніше, надати їм потрібний характер та створити захопливу повчальну історію. 

У книгах з добірки сіроманці демонструють великодушність, життєрадісність, цілеспрямованість та сміливість. У дітей так часто буває – сидить, як мишка, тихенько, а насправді в душі коїться щось величне, будуються сміливі мрії. Буває, що саме у ці моменти діти починають робити перші кроки до здійснення тих мрій. Але іноді для цих кроків потрібна зовнішня підтримка, така як впевненість батьків чи натхнення, наприклад, з книжок. 

У цьому огляді – добірка видань про мишей, які навчать ваших діток сміливості, допитливості, новим знанням у найцікавіших галузях та стануть рушієм до власних відкриттів, а ще – до впевненого кроку у доросле життя.

«Як збудувати дім», Мартін Содомка

Четверту книжку Мартіна Содомки присвячено не менш ризикованій та захопливій, ніж у попередніх історіях, пригоді, – зведенню будинку. Автор просто та структуровано розповідає про функціонування всіх систем дому, і цей підхід є дуже дієвим. Дитина поступово починає вловлювати зв'язок між принципами роботи цих систем і вказівками батьків на кшталт «вимкни світло», «не забувай закривати кран» тощо. 

Паралельно із засвоєнням знань про етапи будівництва читачі починають знайомитися не тільки з питаннями енергоощадження, а й грошовими питаннями. Тут зрозуміло пояснено суть кредитування і основи депозиту. Неважкі, сповнені легкості та гумору тлумачення та розрахунки дають фундаментальні поняття таких серйозних речей, як іпотечний кредит, земельні роботи, повноваження міських рад.

Історія про зведення будинку для Люсі та Арні буде цікава не лише допитливим школярам і старшим дітям. Навіть малеча дитсадочку буде зачаровано розглядати схеми комунікацій, картинки зі спецтехнікою, адже і дворічкам можна пояснити, яка машина чи прилад для чого використовується. Простенькі пояснення під картинками можуть замінити малюкам екскурсію в майстерню чи на будівельний майданчик, де для дітей завжди існує багато небезпек.


«Ліндберґ. Історія неймовірних пригод Мишеняти-летуна», Торбен Кульман

Ця книжка має просто пречудові ілюстрації та неймовірну історію тихенького мишеняти. Автор вилив своє захоплення літальними апаратами у дуже красиве видання. Малюки відкриють для себе знання з розвитку повітряного судноплавства – основні етапи передані через спроби мишеняти збудувати літак. А додаткові тезиси та біографічні дані у світі підкорення людьми неба подані ще й у кінці книжки.

Сюжет книги доволі простий – здібне і наполегливе Мишеня намагається здійнятися на крилах свого літака в небо, перелетіти Атлантику і знайти своїх рідних в іншій, заокеанській країні. Але ця історія – чудовий приклад для дітей як не боятися невдач, перших труднощів, складних перехідних моментів у будь-якій справі, яку берешся робити. 

Книжка є хорошим помічником у терапії проти будь-яких надуманих страхів. Чого варті хвилювання за головного героя, який ледь не потрапляє у пазурі сови. Аж ось рятівний маневр і все – страх позаду, а душа переповнена відчуттям перемоги.

Хороший фінал із присмаком справжньої пригоди, немалих зусиль, деяких втрат, удосконалень і терпкості звершеної мрії, стоїть на історичному ґрунті. Така книга може стати фаворитом як у хлопчиків, так і в дівчаток. Багато дітей хотіли б навчитися пілотувати, а впевнено йти до своєї мрії – мабуть, що всі.


«Армстронґ. Неймовірні пригоди Мишеняти, яке літало на Місяць», Торбен Кульман

Автор-ілюстратор Торбен Кульман розкриває дітям нові грані захоплення небом. Цього разу герой-мишеня ставить собі дуже велику мету – потрапити на місяць. Та не задля власної втіхи, а для того, щоб довести іншим мишам, що то великий камінь, а не... сир.

Історія познайомить читачів зі світом телескопів, зоряного неба та місячного сяйва. А головне – навчить сміливо мріяти та брати максимальні висоти у прямому і в переносному значенні цього слова.

Політ Армстронґа буде надихати малюків приймати нове і бути готовими до того, що усталені і звичні речі можуть змінитися. А ще надто важливо цією книжкою розпочати розмову з дітьми й про те, що Всесвіт досі є непізнаним повністю, що кожного дня людство дізнається все більше і більше, і нові знання можуть призвести до змін у повсякденному житті. А надто – у дорослому житті, що чекає на них вже незабаром.


«Миші: казка-шкряботушка», Соня Атлантова

Повість рекомендована для молодшого шкільного віку, та своїм сюжетом може захопити не тільки цю вікову категорію. Діти обов'язково будуть порівнювати себе з головними героями – Оришкою та Рексом. Вони сміливі та наполегливі. І хоча головною темою у повісті все ж є зовсім недитячі питання – одруження та квартирний клопіт, – читачі будуть переживати з ними кожен день і вчитися бути дорослими.

Проблемою багатьох молодих людей є гіперопіка батьків і неготовність вступати у доросле життя. То ж у надії на зміни рекомендуємо читати книжку «Миші», яка підготує малят до того, що колись доведеться думати про окреме житло, що симпатії до протилежної статі можуть не співпасти з думкою батьків, що за своє щастя потрібно боротися. 

Саме активні кроки, відчайдушні рішення призводять до здійснення найзаповітніших мрій. А щодо труднощів і падінь – без них смак перемоги не такий солодкий. Історія наповнена добірним гумором, несподіваними поворотами та колоритними описами життя мишей, домашніх та польових.


«Мануель і Діді. Друга велика книга мишачих пригод», 
Ервін Мозер

Ще одна мотиваційна знахідка для родинної бібліотеки. Коли автор сам ілюструє свої історії, виходить чітке відображення характерів дійових осіб на малюнку. Ервін Мозер – улюбленець не одного покоління, і цього разу ВСЛ видало другу книжку його мишачих пригод. Кожні шість історій міняється пора року, а, отже, для пригод погода чи сезон не є важливими.

Історії легко надаються як для сімейного читання, так і для самостійного. У невеличкому об'ємі сконцентровано повчальність, гумор, затишок та пригодницький дух. Оповідання вражають ефектною лаконічністю, а особливо – добром і життєлюбством, які так потрібні і дорослим, і малюкам.

Цю книгу можна віднести до особливих творів про дружбу. Вона стане дуже актуальною для хлопчиків і дівчат, які знайшли собі перших товаришів і вже відчули, що дружити – це дуже захопливо, що впускати у своє життя ще когось, схожого за характером чи вподобаннями – це здорово.

Батьки впізнають у цих історіях своє безінтернетне дитинство, коли калюжі ставали святом весни, а літачки робили власноруч зі сторінок будь-чого, що потрапляло під руку; коли кораблик із горіхової шкаралупи мандрував у далекі світи та був неймовірним щастям. 



***
Цікаво, що автори усіх цих п’яти книжок самі ілюстрували свої роботи. Мабуть, тому ці повчальні і захопливі історії мають іще дещо спільне – невимовну гармонію тексту та ілюстрацій. Щирість автора таким чином переливається з тексту в малюнки і навпаки. 

Бажаємо пізнати шарм цих книжок кожній родині, а малим читачам – знайти натхнення для своєї власної «НЕ тихенької» історії за прикладом цих мишенят.





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...