понеділок, 23 грудня 2019 р.

10 книг з новорічним настроєм

На календарі грудень і з кожним днем в повітрі все яскравіше відчувається присутність майбутнього дива. Саме час діставати з антресолі пузаті новорічні кульки, що виблискують усім діапазоном веселки, запалювати веселі ліхтарики, наповнювати оселю терпким та грайливим ароматом мандарин, а потім, закутавшись у картатий пледик з лапландськими оленями, гріти руки об горнятко з чаєм і читати теплу книжечку

Пропонуємо добірку книг, які допоможуть кожному повірити у новорічне диво. Як дорослі, так і діти, зможуть знайти тут щось близьке. Серед книг, які увійшли до переліку, добре знайомі та рідні душі твори, а також новинки, які не залишать вас байдужими. Отже, поїхали:


«Різдвяна історія» («Різдвяна пісня у прозі»), Чарльз Діккенс

Після прочитання «Різдвяної історії» Діккенса, в якому б віці ти не був, все одно починаєш вірити у диво. Адже на початку розповіді немає ніякої віри в те, що лихвар Ебенезер Скрудж взагалі спроможний на якісь почуття. Він – черствий до оточуючих його людей і переконаний, що всіх, хто бажає веселого Різдва, потрібно вбивати на місті.

Однак за нього беруться Духи Різдва – Минуле, Теперішнє і Майбутнє. Саме їм вдається змінити Скруджа, і він, уже будучи підстаркуватим дідом, починає вірити в казку і різдвяне диво, чим немало дивує оточуючих. За мотивами «Різдвяної історії» знято немало фільмів і мультфільмів. Але жоден з них не зрівняється із живим словом Діккенса.


«Дари волхвів», О. Генрі

Ще один класичний та вічний сюжет: невеличка розповідь, яка є обов’язковою до вивчення в школі, тому багатьом із нас вона добре знайома. Проте, саме прочитавши «Дари волхвів», починаєш розуміти, що таке різдвяне диво і справжня самопожертва заради близької тобі людини.

Головні герої Джим і Делла напередодні Різдва шукають один одному подарунки, але вони занадто бідні, щоб щось купити. Закохані заради своєї другої половинки позбуваються найціннішого, що мають, однак, незважаючи на це, залишаються щасливими разом.



«Різдво Джоанни», Джоанна Басфорд

Це видання не назвеш книгою в повному значенні цього слова. Тобто ви не знайдете звичної розповіді, але там є десятки сторінок тематичних різдвяних і новорічних розмальовок, які створені спеціально для дорослих, щоб розслабитись і відчути дух свята.

Джоанна Басфорд не новачок у створенні розмальовок. Вона вже випустила «Зачарований ліс» і «Чарівний сад», «Загублений океан» і «Магію джунглів». Всі ці книги отримують схвальні відгуки і моментально розлітаються з полиць магазинів.

Розмальовуючи «Різдво Джоанни», ви самі для себе створите незабутнє свято і знайдете в книзі сотні легких пухнастих сніжинок, дивовижно прикрашені пряникові будиночки, оленів, запряжених в сани, і багато іншого.



«Львів. Смаколики. Різдво» Дара Корній, Алла Рогашко, Анна Хома та інші

Ви ще не вирішили де проведете новорічні вихідні? Тоді не гайте часу і вперед на штурм найсвятковішого міста України. Там на вас чекатимуть герої ще однієї різдвяної збірки короткої прози від видавництва Клуб Сімейного Дозвілля. Але дивіться дуже уважно, аби не пропустити їх в гамірному натовпі Площі Ринок, чи у батярських веселощах на Високому Замку, чи у шелесті потертих фоліантів біля пам’ятника Федорову.

Зупиніться на хвилинку і вони обов’язково розкажуть вам свої різдвяні історії, що як і сам Львів, наскрізь пронизані дивом, коханням та пряним ароматом кави.



«Ніч перед Різдвом. Вечори на хуторі близь Диканьки», Микола Гоголь

Ця книга та її герої знайомі кожному з дитинства. Хто не читав оповідання, той точно дивився радянський мультфільм або сучасний мюзикл. Читаючи саме цю книгу, ми переносимось на десятки років назад і відчуваємо дух справжнього українського Різдва. Саме такого, яким воно має бути, – з хрустким від морозу снігом і завірюхою, столами, що ломляться від наїдків, і колядниками, які ходять від хати до хати, а також нечистою силою, яка всіма можливими способами хоче зіпсувати людям свято.

У різдвяні свята обов’язково треба взяти до рук цю книгу та зустрітись із вертким чортом та Солохою, мужнім Вакулою та красунею Оксаною, загадковим Щуром та, звичайно ж, Царицею. 


«Коли приходить Різдво», Луїза Мей Олкотт

Червоною ниткою крізь усю книгу проходить одне просте питання – коли ж насправді настає Різдво? Можливо, тоді, коли вся земля вкрита білосніжною ковдрою, а морозець щипає носика і щічки? Або ж тоді, коли уже накритий святковий стіл і вся родина зібралась за ним в очікуванні свята і новорічних подарунків?

Насправді жодна із цих версій не підходить. Авторка звертає увагу читачів на те, що Різдво приходить тоді, коли маленький Ісус вчить нас любові і співчуття до ближнього. Вся книга наповнена повчальними історіями, які змусять змінити свій погляд на світ і на оточуючих людей. Саме після прочитання книги приходить розуміння, що диво у світі творять не голосні слова і дорогі подарунки, а тихий дитячий шепіт вдячності й віра в те, що добро завжди переможе зло.

Книгу «Коли приходить Різдво» варто прочитати не лише дітям, а й дорослим!


«Різдво Еркюля Пуаро» Агата Крісті

Ну хто з нас не любить історії про великого та до непристойності розумного бельгійця зі смішними вусами? Пан Пуаро по праву вважається найпопулярнішим детективом всіх часів та народів, а його пригоди вже більше 90 років притягують читачів по всьому світу.

В «Різдві Еркюля Пуаро» нас чекає захоплива історія про розслідування вбивства міліонера Сімеона Лі, який вперше за двадцять років вирішив зібрати на Різдвяну вечерю всіх своїх дітей. Як видно вище, ідея була так собі. А от кому ж заважав старенький і доведеться дізнатися пану Пуаро.

Так, що запасайтесь смачним чаем, міцніше зачиняйте всі двері та вперед, на пошуки пригод!


«Схід», Едіт Патту

Книга написана на основі однієї старовинної норвезької легенди – «На схід від Сонця, на захід від Місяця». У своїй розповіді авторка вміло поєднала старовинні традиції і забобони із великою кількістю місць – горами, ріками, морем, лісами, а також додала чимало образів і символів, що збагатили книгу.

Головною героїнею книги Едіт Патту є незвичайна від народження дівчинка на ім'я Роуз. Після появи в її житті Білого Ведмедя їй одразу стало зрозуміло, що як раніше вона вже жити не буде. З цього моменту і починається її казкова пригода та захоплююча подорож до Північного сяйва через засніжені ліси і гори, скуте кригою море, химерний туман і віхолу.


«Напередодні Різдва», Розамунд Пілчер

«Напередодні Різдва» – чудова книга знаменитої Розамунд Пілчер.  Добрий, зворушливий роман, який дарує всім відчуття свята й справжній новорічний настрій. 

П’ятеро нещасливих людей з певних обставин опиняються в одному будинку на півночі Шотландії.  Розамунд Пілчер з теплою, доброю посмішкою розповідає про своїх героїв, і читач починає вірити, що наближається Різдво, яке обов’язково принесе в їх життя чудові зміни. 

Роман відомої англійської письменниці відрізняють ліризм, м’який гумор і несподівані повороти сюжету.


«Лускунчик і Мишачий король» Ернест Теодор Гофман

Цю коротеньку розповідь, а також мультфільм ми знаємо з дитинства. Разом з батьками ми лякалися страшного мишачого короля із сімома головами і співчували Лускунчику, який з ним боровся.

Хоч «Лускунчика» можна назвати страшною книгою, але її варто читати дітям, і не тільки в новорічні та різдвяні свята. В ній ми бачимо справжню жіночу любов, про яку розповідають довгими зимовими вечорами, мишей, яких так бояться діти, а також шлях головного героя від хлопчика до мужнього чоловіка. Все це вчить з раннього дитинства підтримувати один одного в будь-якій ситуації та перемагати свої страхи.




За матеріалами: tvi.uachytay-ua.comranok.ictv.ua



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...