середу, 23 жовтня 2019 р.

5 книг, які надихають змінювати, творити і ставати кращим

Інколи для втілення певних цілей чи мрій нам банально не вистачає заряду енергії чи порції натхнення. В таких ситуаціях  на допомогу приходять книги. Адже є книги після яких важко заснути, хочеться створювати щось нове, змінювати існуюче і надихати цим інших.

Пропонуємо добірку з п'яти книг, які можуть стати для вас саме такими.



1. «The Ukrainians: історії успіху»


У першій книзі «The Ukrainians: історії успіху» зібрано двадцять мотивуючих розмов, опублікованих на сайті The Ukrainians ORG протягом першого року існування проекту. Героями першої книги стали успішні українці, зокрема Богдан Гаврилишин, Мирослава Гонгадзе, Ярослав Грицак, Любомир Гузар, Анна Заячківська, Вахтанг Кіпіані, Віктор Мороз, Павло Шеремета та інші, не схильні поступатися власними принципами та цінностями, здатні перемагати у глобальному світі та, реалізуючи власні ідеї й проекти, змінювати Україну.

Друга книга проекту містить наступні двадцять інтерв'ю, записаних упродовж 2014-2016 років. «The Ukrainians ІІ: історії успіху» - це терапія і профілактика, «пігулка» від розчарування та відчаю. Особисті приклади непересічних героїв та героїнь книги, серед яких Юрій Андрухович, Святослав Вакарчук, Джамала, Оксана Караванська, Андрій Куликов, Мирослав Попович, Тарас Прохасько виразно говорять про те, що зупинятися не варто, іти вперед треба, перемагати і лишатися Людиною - можливо.

І герої, і читачі цих книжок різні. Проте усіх об'єднує впевненість у тому, що нова Україна може бути і буде наслідком наших спільних щирих зусиль.



2. Нельсон Мандела «Довгий шлях до свободи»


Книга написана людиною, яка поклала на вівтар 27 років життя. 27 років ув'язнення заради свободи свого народу. 27 довгий років, які не пройшли дарма. Саме ця людина змінила Південну Африку і книга «Довгий шлях до свободи» описує цей шлях.

«...лідер, казав він, подібний до пастуха. Він іде за стадом, даючи найпрудкішим виходити наперед, після чого йдуть інші, не усвідомлюючи, що весь цей час їх скеровують ззаду. »

Книга - про важливість порозуміння, про жорстоку, нереальну боротьбу, про силу волі, про жагу до свободи. Це все змушує захоплюватися «простою людиною» Манделою. Він не постає якимось героєм, викуваним із сталі чи титану, супер-інтелектуалом чи «термінатором», але саме його людяність вражає. Саме те, що він міг переступати через себе заради вищих цілей. Це дійсно вражає. Людина, яка може переступити свою гордість - це надлюдина.



3. Виктор Франкл «Сказать жизни Да! Психолог в концлагере»


Віктор Франкл був євреєм і це не проблема, якщо ти тільки не єврей-психолог у нацистській Німеччині. Потрапивши до концтабору Франкл не тільки вижив, він вийшов звідти з чітким усвідомленням того, навіщо він живе. Перший варіант книги був надиктован автором протягом 9 днів, незабаром після звільнення, і вийшов анонімно. 

«У кого есть «Зачем», тот выдержит почти любое «Как».

У своїй книзі Віктор Франкл не намагався розповісти тяготи і злидні, яких в'язні щодня піддавалися, він спробував розглянути їх поведінку з точки зору психології. Від цього книга не стала сухою, як властиво науковим. Ні в якому разі. Автор дотримується теорії, що виживали в основному не ті, хто відрізнявся найбільш міцним здоров'ям, а ті, хто відрізнявся найбільш міцним духом, хто мав сенс, заради якого жити. 

Всім нам іноді, в хвилини особливого розпачу варто задуматися в першу чергу над своїм сенсом життя. Також, книга послужить відмінним прикладом, знаючи, що доводилося переживати тим людям, нам потрібно менше скаржитися на своє життя, а радіти звичайним дрібниць, які не всім бувають доступні.



4. Лі Куан Ю «Сінгапурська історія: із третього світу в перший»


Лі Куан Ю, видатний політичний діяч другої половини XX століття. З ім'ям цієї людини нерозривно пов'язана вся історія створення, розвитку і процвітання такого унікального утворення як місто-держава - Сінгапур. Республіка Сінгапур менш ніж за 40 років національного суверенітету перетворилася на один із найбільших індустріальних центрів у Південно-Східній Азії, зайнявши важливе місце не тільки в регіональній політиці та економіці, а й у системі світових господарських зв'язків та міжнародній політиці. Це історія життя людини, яка, практично сама, перетворила маленький острівок на велику державу… Це перший у світі підручник по будові держави.

«Я був переконаний, що наші люди ні в якому разі не повинні були розвинути в собі звичку сподіватися на чиюсь допомогу. Якщо ми хотіли досягти успіху, ми повинні були сподіватися тільки на самих себе.»

Другий том мемуарів Лі Куан Ю «Із третього світу в перший» присвячений періоду з 1965 по 2000 рік. У книзі детально розповідається, як відбувалося творення й становлення сучасного Сингапуру в найнесприятливіших умовах, коли всі передрікали крихітній острівній державі-місту, позбавленій будь-яких природних ресурсів, економічний колапс і залежність від могутніших за нього сусідів.


5. Генрі Форд «Моє життя і робота»


Що можна навчитись від людини, яка створила перший автомобіль Ford понад 100 років тому?

Багато чого, а особливо - підходу. Як підходити до життя, роботи і грошей від людини, яка заклала розуміння того, що автомобіль це не розкіш, а засіб пересування. Прочитайте цю книгу, вона вразить вас простотою з якою Форд робив все те, що він робив.

«Рішуча людина може отримати майже все, чого добивається, але поки вона не має у своєму розпорядженні доброї волі, її здобутки – ніщо.»

«Не погіршуй товару, не зменшуй заробітної плати, не завищуй ціну для громадськості. Вкладай мізки в нові технології, більше мізків, і ще більше – роби продукт кращим, ніж був раніше. У такому разі всі учасники залишаються задоволеними. І все це завжди можливо.»






Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...