неділю, 7 липня 2019 р.

Топ-5 новеньких книг українських авторів, які варто прочитати в липні

Книги українських авторів користуються неабиякою популярністю. Українські видавництва видають все більше і більше цікавих книжок. Розгубились, що читати в липні? Пропонуємо добірку нових книг вітчизняних авторів, які варто прочитати саме зараз.



«Чоловік з моїм іменем» Іван Байдак


Родвелл Вільямс, інтроверт і книголюб, у букіністичній крамниці натрапляє на таємничі рукописи. І його життя переплітається із цією знахідкою. Він йтиме шляхами таємничого автора й водночас розплутуватиме плетиво свого минулого. Точно він знає одне: ми всі змінюємося та з часом стаємо настільки іншими, що, якби зустрілися із собою колишніми, то навряд порозумілися б чи заговорили. 

Романтичні спогади змішані з прагматизмом та іронією, старече бурчання з пригодами молодості. Тут ви не знайдете еротики фізичної, проте зустрінете почуття. Книга перенесе вас в Америку, де мешкає ліричний герой, по атмосфері у Францію, або у ваш улюблений, добре знайомий райончик. Ви гарантовано вирвете зі слів щось своє: місце, спогад, відчуття – і ви будете втішені.

Книга меланхолійна, спокійна і підійде романтикам, для читання в затишних кав'ярнях з гарним видом, людям, котрі загорнуті в теплі пледи та надію. Не читайте книгу поспіхом, зупиніться на розділі, віддихайтесь і повертайтеся з новими думками, з новими «Я».


«В-52» Анатолій Дністровий


Дотепний і динамічний роман про чоловіка в кризі середнього віку. Досить неординарний за натурою і стилем життя, успішний топ-менеджер, аналітик і драматург Мирослав Шефер наражається на любов до юної анархо-феміністки, і це руйнує його колишній світ. Анатолія Дністрового визнають одним із найцікавіших авторів нашої прози від кінця 90-х. Він пише про життя і пише точно та влучно. У новому романі його погляд зріло іронічний та скептичний.


«За спиною» Гаська Шиян


27-річна Марта із покоління солом’яних сиріт – понуре дитинство у маленькому містечку, мама, яка покинула сім’ю заради заробітків в Італії. Марта щиро насолоджується комфортом та добробутом, який створює для себе і для свого бойфренда Макса, і намагається триматися осторонь політичних новин. Аж ось в один момент її затишний світ перевертається догори ногами. Макс бере повістку в армію. 

Макс постає перед читачем, наче намальований аквареллю силует. Ми не чуємо його голосу, не знаємо, про що він думає, як пристосовується до нових умов. Єдине, що розуміємо: тепер він частина світу міфологізованих героїв, які стали недоторканними лише тому, що обрали війну.

Сила образу головної героїні в тому, що вона жива. Ми цілком можемо уявити таку Марту поза межами художньої історії. Так, не всі її вчинки будуть співзвучні читачеві. Вона не постає ані романтизованим борцем за майбутнє країни, ані пригнобленою жінкою. Не кидається патріотичними лозунгами, але хоче, аби її землякам жилося краще. Марта залишається звичайною людиною зі своїми вадами й перевагами. У чомусь нерішучою, у чомусь, нехай і пошепки, протестуючою. Не ідеальною, але живою.


«Будинок із сірників» Євгенія Сеник


Уособленням «бездомності» у новому романі Євгенії Сенік є персонажі, життєві історії та портрети яких базуються на реальних подіях, проте розглядаються крізь призму художнього твору. Кожен із героїв з різних причин втратив або добровільно покинув колишнє місце у суспільстві та опинився у швейцарській спільноті для безпритульних. 

Над романом «Будинок із сірників, узятих із різних коробок» Євгенія Сенік працювала впродовж 2012-2017 років. Саме 2012 року письменниця вперше поїхала до спільноти у Швейцарію, щоб збирати матеріал. Аби зануритися всередину теми, Євгенія Сенік, мусила і сама частково стати бездомною та побачити речі очима безпритульних у Швейцарії. Авторка вважає, що цей досвід є дуже цінним і для України, тим більше, що тема безпритульності виводить на інші важливі проблеми – екології та сортування сміття, переробки матеріалу та recycling, інклюзії.

Доповнюють картину ілюстрації у стилі коміксів, створивши у такий спосіб додатковий інтерактивний рівень видання.




«Вигнанець і чорна вдова» Андрій Кокотюха


Київський слідчий Платон Чечель іде по сліду жорстокого убивці юних дівчат. Ним виявляється донька таємного радника з Петербурга. Згодом панянка гине за тих же обставин, що і її жертви. Тож впливові родичі звинувачують поліцейського в наклепі. Для всіх Платон стає вигнанцем. Єдиний вихід не опинитися на каторзі – це врятувати життя мільйонера фон Шлессера. Йому нібито загрожує молода дружина, що встигла здобути славу чорної вдови. Однак барон помирає, а під підозрою всі спадкоємці – і навіть сам Платон… 

Вигнанець змушений розплутати клубок смертей та дізнатись, хто винен у злодійстві. Щоб не тільки запобігти новим злочинам, а й врятувати себе. Неочікувані повороти сюжету та Київ минулого століття не залишать вас байдужими!



А ви читаєте книги українських сучасних авторів? Які ще підбірки вам було б цікаво побачити на блозі?




За матеріалами: te.20minut.ua, litakcent.com, litakcent.com




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...