вівторок, 13 березня 2018 р.

"Шенгенська історія" Андрія Куркова

Андрій Курков – журналіст, письменник, сценарист (за його сценаріями поставлено понад 20 документальних і художніх фільмів), автор понад двох десятків книг. Його твори перекладені на 36 мов світу, в тому числі англійською, німецькою, французькою, іспанською, голландською, турецькою та іншими мовами.

Стиль автора легкий, а історії, які він розповідає, завжди мають у собі декілька загадок, від розгадування яких важко відірватися. Він один з двох письменників пострадянського простору, чиї книжки потрапили в топ-десятку європейських бестселерів.

Нова книжка письменника "Шенгенська історія" розповідає про нагальне та близьке нам на прикладі іншої країни.

"Це перший безвізовий роман в Україні. І це перший мій роман без України і українців. Це роман про литовців і про Західну Європу. Це роман про те, що стається з маленькою нацією – ми не є маленькою нацією, а литовці є - коли піднімаються шлагбауми і можна спокійно вийти і розчинитись в загальноєвропейському культурному бульйоні народів", - говорить автор.

Книгу можна розпочинати читати з будь-якого місця, розділу чи сторінки. Її сюжет - мандри по Західній Європі трьох подружніх пар, які дочекалися "шенгенської ночі". Але доля кожної з пар, які обрали, відповідно, Англію, Італію і Францію - це окремі історії людей, що опинилися в грі з невідомими правилами. 

Хоча, навіть з літературного досвіду можна дізнатися, як на початку 90-х вихідці з колишнього СРСР "танцювали кіно" на вулицях вільного світу й займалися ще якоюсь "розважальною" діяльністю заради заробітку.

Один з героїв роману, наприклад, працює клоуном в дитбудинках. Втім, йому самому, як і іншим персонажам книги не надто весело, бо насправді Європа - це не зовсім рай для втікачів від самих себе. 

Кожен з розділів роману схожий на біблійний апокриф того чи іншого періоду вже новітнього апокаліптичного часу. І лише любов - до ближнього, батьківщини, яка не завжди там, де тобі добре, і свого роду - зазвичай об'єднує і часи, і народи, і розділи цієї безвізової історії.


За матеріалами:   blog.yakaboo.uatv.ua/news, espreso.tv


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...