понеділок, 29 травня 2017 р.

Яцек Денель: Матінка Макрина

Денель, Я. Матінка Макрина: роман / Яцек Денель; пер. з польської А. Бондаря. – К. : Видавничий дім «КОМОРА», 2017. – 352 с.

Видатні містифікації, жертвами яких стають тисячі людей, навіть незгірш освічених і цілком статечних, – не винахід «епохи постправди». У матінки Макрини Мечиславської, святої мучениці за католицьку віру, запобігали ласки сановники й аристократи, вона мала аудієнції в Папи й зналася з Адамом Міцкевичем, про неї писали Юліуш Словацький та Станіслав Висп’янський.

«Матінка Макрина» – це сповідь однієї жінки, що прожила два життя. Перше, реальне – як Юлька, вдова полковника радянських військ. І друге, вигадане, – як Макрина Мечиславська, черниця, що через католицьку віру зазнала тривалих переслідувань від російської влади. У 40-х роках ХIХ століття її постать стала об'єктом захоплення і обожнювання польської еміграції та європейської преси, внаслідок чого вона незабаром піднялася на вершину влади – як світської, так і релігійної.

Нова книжка вже добре відомого в Україні польського письменника – результат його тривалої роботи з історичними текстами й архівними даними. Яцек Денель працював над «Матінкою Макриною» впродовж п'яти років, старанно вивчаючи наукові монографії, мемуари, листи й, зокрема, документи римського архіву ордену змартвихвстанців в пошуках інформації про постать Макрини. Це реконструкція життя жінки, спершу відомої як Макрина Мечиславська, ігуменя мінських василіянок, мучениця за віру, а трохи згодом – як чи не найуспішніша релігійна містифікаторка 19 століття.

Завдяки глибокому розумінню психології релігії та масової свідомості, авторові вдалося відтворити образ не лише героїні, але й світу, в якому їй випало жити і який вона змінювала силою власної волі чи божевілля.









Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...