понеділок, 25 липня 2016 р.

Що читати влітку: поради від Білла Гейтса

Якщо вас турбує непросте питання, що ж почитати влітку - можна скористатися порадами засновника компанії Microsoft.

На своєму Youtubе каналі Білл Гейтс представив відеоогляд книг, які він рекомендує прочитати в літню пору.


1. Еллі Брош «Гіпербола з половиною» (Hyperbole and a Half)

Еллі Брош, автор популярного інтернет-комікса Hyperbole and a Half, випустила книгу на основі своїх художніх творінь і есе.

Історії з дитинства, повсякденні проблеми й навіть депресія надихнули Еллі на створення кумедних мінімалістичних малюнків.

Власні ілюстрації художниця розробляє в Paint, вважаючи, що простота програми не заважає виразності образів. 

2. Річард Докінз «Магія реальності: як ми дізнаємося істину» (The Magic of Reality)

Білл Гейтс вважає, що повернутися до визнаних наукових пояснень ніколи не пізно, і радить книжку англійського еволюційного біолога й популяризатора науки. 

Скільки років Всесвіту? Чому континенти нагадують окремі частини пазлу? Чому трапляються неприємності?

Захоплююча детективна історія, від якої складно відірватися, не лише досліджує науку в пошуках доказів, а й навчає читачів думати так, як учені.

3. Рендел Манро «Що якщо?» (What If?)

Хто переможе в бійці кита і слона? Чи зійде Земля з орбіти, якщо всі 7 мільярдів людей зберуться на території Род-Айленду, найменшого штату США, й одночасно підстрибнуть?

Під обкладинкою «Що якщо?» приховані різноманітні безглузді запитання. 

Автор, творець коміксу xkcd про число пі, Дарта Вейдера, курсор «завислого» макбуку, відповідає на них з усією серйозністю, на яку лише здатна наука.

4. Юла Бліс «Про імунітет: вакцинація» (On Immunity)

Чим можна пояснити страх робити щеплення, наразі поширений не лише у США, а й у всьому світі, досліджує письменниця Юла Бліс. 

Критикуючи страх вакцин, автор приходить до висновку, що вакцинація – безпечний, ефективний і майже чудодійний засіб для захисту людини від непотрібних страждань. Але не варто демонізувати тих, хто підтримує протилежну думку. 

Книга увійшла в топ-10 книг 2014 року за версією New York Times.

5. Даррел Хафф «Як брехати за допомогою статистики» (How to Lie With Statistics)

Уперше книга була опублікована в 1954 році, проте її актуальність збільшується з кожним днем. Дарелл Хафф розповідає про способи зловживання статистикою з метою обману аудиторії та маніпулювання її думкою.

Автор наводить приклади з американського життя другої половини ХХ століття – з реклами, політики, пропаганди й агітації. 

Сьогодні ці принципи допоможуть зрозуміти, як інфографіка використовується для спотворення тенденцій, дозволяє впливати на нашу думку шляхом Facebook або Twitter.

Книга настільки сподобалася Гейтсу, що він навіть рекомендував її всім на TED-конференції.

6. Вацлав Сміл «Чи варто нам вживати м’ясо?» (Should We Eat Meat?)

«М’ясоїди не люблять мене, адже я закликаю до поміркованості, а вегетаріанці зневажають за те, що я не бачу нічого поганого у вживанні м’яса. Але м’ясу ми зобов’язані своєю еволюцією! М’ясо зробило нас такими»

Автор творів про майбутнє енергетики, виробництво продуктів харчування та промисловості у цій книзі говорить про необхідність стримати апетит людства при споживанні м’яса. 

«Нічого я так не чекаю, як книг Вацлава Сміла», − зауважує засновник компанії Microsoft, який кілька років тому став вегетаріанцем.

Джерело

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...