середу, 13 липня 2016 р.

Коли слова "танцюють", або Як правильно читати в транспорті

Всі книголюби ще в дитинстві стикалися з тим, що батьки забороняли читати книги під час поїздки в автобусі або поїзді, пояснюючи це тим, що від цього дуже псується зір. 

Однак незважаючи на це, в будь-якому громадському транспорті обов'язково присутні люди, що читають. І не важливо, що в них в руках -  паперова книга чи якийсь гаджет. 

Чому читання в транспорті псує зір? 

Тому що там трясе, рядки в книзі "танцюють", очам мимоволі доводиться "танцювати" слідом. Це вимагає дуже активної та динамічної роботи очних м'язів і кришталиків, тому очі дуже швидко втомлюються. 

На комфорт під час читання дуже впливає освітлення. Якщо воно недостатнє, то читати просто важко, хоча з часом очі можуть адаптуватися, і читати стає легше.

Однак є кілька порад, які допоможуть з відносним комфортом читати в транспорті.
  • Щоб подолати вібрації, потрібно задіяти не тільки очі, але і хребет. Спробуйте розслабити м'язи спини, а ліктями не торкатися спинки сидіння.
  • Книгу важливо тримати на однаковій відстані від очей. Якщо доводиться читати стоячи, то не варто спиратися спиною об стінку вагона або салону. У таких випадках книга і голова рухаються синхронно, підкоряючись вібрації транспорту, і залишаються взаємно нерухомими, тому очі втомлюються менше.
  • По можливості вибирайте поїздки в метро, ​​трамваї або електричці. Ці види транспорту менше тремтять в порівнянні з "марштутками", автобусами чи тролейбусами.
  • Відволікайтеся від читання кожні хвилин 10-15, ненадовго прикривайте очі - нехай відпочивають. Можна подивитися вдалину, не вдивляючись в щось конкретне.
Деякі фахівці вважають читання в транспорті хорошим тренуванням для очей.

На їхню думку, короткочасна напруга піде очам на користь. Це своєрідний тренінг для очей і вестибулярного апарату. Під час тряски в транспорті, текст, що ми читаємо носить з боку в бік, а ще він то віддаляється, то наближається. Таким чином, очам доводиться завжди змінювати фокусування, що дуже корисно для розвитку навичок акомодації.

В цілому, фахівці сходяться в одному: читання в транспорті має бути нетривалим.

Тепер ви знаєте, що при певних умовах читання в транспорті зовсім не шкідливе для зору, і можна не розлучатися з улюбленими книгами ніколи.


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...