четвер, 18 лютого 2016 р.

Щаслива Австрія Софії Андрухович

Андрухович, С. Фелікс Австрія : роман / Софія Андрухович. - Львів, 2014. - 288 с.

www.online-instagram.com
Роман "Фелікс Австрія" відомий як "Книга року ВВС - 2014". Google пістрявіє передруками статей про те, звідки така назва і як писалася книга. 

Як каже сама Софія Андрухович"…це частина відомої цитати "Нехай воюють інші, а ти, щаслива Австріє, укладай шлюби», в якій ідеться про династичні шлюби, що укладалися австрійськими монархами для розширення імперії".

З перших сторінок роману  "Фелікс Австрія" читач поринає в атмосферу Австро-Угорської імперії початку ХХ століття, яка знаменується технічними та науковими відкриттями, швидкоплинністю моди та потягом до таємничих і фантастичних дійств на сценах.

Події відбуваються в Станіславові (нинішньому Івано-Франківську) - окраїні Австро-Угорської імперії. Сюжет розгортається послідовно, з невеликими прогалинами в часі та короткими екскурсами в минуле. Читачі мають змогу познайомитись зі світом очима головної героїні, Стефи, крізь призму її почуттів, комплексів і вподобань.
"Коли вночі мені стає дуже самотньо, я розплітаю волосся і загортаюся в нього. Це відчувається як обійми"
Хтось називає роман історичним, інші кажуть, що історія - лише тло основних подій. У будь-якому разі, Станіславів початку ХХ ст. виглядає більш ніж переконливо. 

Авторка черпала натхнення з монографій, спогадів, історичних нарисів та краєзнавчих праць. І ця ґрунтовна робота не була даремною -  читач з головою занурюєшся в цісарську епоху, і в нього ні на мить не виникає відчуття фальші. Одяг, плітки, страви, світські події - все складається в гармонійну яскраву картину.

Жіночим образам у романі приділено більше уваги, ніж чоловічим. Завдяки тому, що розповідь ведеться від першої особи, найглибше розкритий психологізм головної героїні. Та це ніяк не позначається на глибині інших персонажів. Кожен наділений індивідуальним характером: Стефа - натура з міцним внутрішнім стрижнем, Адель - тендітна, малопристосована до життя пані, Петро (чоловік Аделі) криє в собі значно багатший та бурхливіший внутрішній світ, аніж здається на перший погляд. 

Історія будь-кого із героїв може бути доповнена та продовжена, здатна перерости в окрему розповідь.

Роман захоплює із першої і не розчаровує до останньої сторінки. Кожен новий абзац дарує відчуття радості та спокою, ховає від шаленого ритму сьогодення, дражнить апетитними стравами та прищеплює любов до життя, людей, себе. Кінцівка підкрадається непомітно, закручує виром подій і залишає з перехопленим подихом.

Читати безкоштовно в бібліотеці


 За матеріалами: www.livelib.ru, comma.com.ua, knugoman.org.ua

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...