вівторок, 3 березня 2015 р.

Всесвітній день письменника

3 березня
у всьому світі відзначають 

День письменника - це професійне свято, що закликає виступати проти негативних аспектів демократичної преси, утримуватися від брехливих публікацій, навмисної фальсифікації, навмисного спотворення фактів або безчесної їх інтерпретації заради політичних, групових і особистих інтересів.

Історія святкування цього дня розпочалася 5 жовтня 1921 року, коли був створений ПЕН-клуб. Назва цього клубу є абревіатурою, яка утворена першими літерами слів: Poets - поети, Essayists - есеїсти та Novelists - новелісти, а разом ці три букви утвоюють англійське слово ручка (PEN). 

Ідея створення організації належить англійській письменниці Кетрін Емі Доусон-Скотт, а першим президентом ПЕН-клубу став Джон Голсуорсі. Першими членами ПЕН-клубу були письменники Джозеф Конрад, Бернард Шоу та Ґерберт Веллс. Наступними президентами ПЕН-клубу стали Моравіа Альберто, Генріх Белль, Міллер Артур, Маріо Варґас Льоса, а теперішнім є Їржі Груша.

ПЕН-клуб виступає на захист свободи друку і проти довільного застосування цензури в мирний час. ПЕН-клуб вважає, що необхідне просування людства до більш високих форм політичної та економічної організації вимагає вільної критики уряду, органів управління та політичних інститутів. 

Через декілька років (у 1923) в Лондоні відбувся перший міжнародний конгрес цього клубу. А в січні 1986 року проходив вже 48-й за рахунком міжнародний конгрес, учасники якого і прийняли рішення оголосити 3 березня як "Всесвітній день миру для письменника"

Міжнародний ПЕН-клуб складається зі 144 автономних національних ПЕН-центрів в 101 країні, а членство  відкрито для всіх професійних письменників, незалежно від національності, мови, раси чи віросповідання. 

У вересні 2010 року українське відділення міжнародного ПЕН-клубу очолив один із засновників Української Гельсінської Групи український правозахисник, публіцист, релігієзнавець, філософ Мирослав Маринович за одностайним рішенням на засіданні українського ПЕН-клубу в Києві.

Сьогодні в низці країн це свято розширило заявлений спектр та іменується просто Днем письменника. Воно є підставою для надання почестей літературним діячам, які найбільш відзначилися в своїй роботі.

На різних континентах щорічно проходить конгрес Міжнародного ПЕН-клубу, який пропагує чесну подачу інформації в будь-яких друкованих формах, а в Україні в цей день поети та письменники всіх літературних жанрів збираються разом для того, щоб підтримати чудову ініціативу.

А ми, в свою чергу, щиро вітаємо всіх письменників та поетів і бажаємо чудових ідей, творчого успіху, новаторських підходів, а ще сил і натхнення доводити почате до переможного фіналу!

За матеріалами: work.ua, wikipedia

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу.
Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).


Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...