вівторок, 6 січня 2015 р.

Найдорожчі книги 20 століття

Найперші видання книг відомих письменників коштують чималих грошей.

Популярність та заслуги автора, тираж твору (зазвичай кілька сотень примірників), а також наявність особистого підпису автора на обкладинці свого шедевру стають тими вирішальними факторами, які впливають на ціну видання.

Пропонуємо Вашій увазі перелік найдорожчих книг, які побачили світ у 20-му столітті, а вже у 21-му були виставлені в найстаріших аукціонних домах, після чого успішно помандрували до книжкових колекцій найбагатших книголюбів світу.


Твори класика наукової фантастики Рея Бредбері справили потужний вплив на читачів кількох поколінь. 

Особливої уваги вартий роман "451 градус за Фаренгейтом". Цей твір вперше було надруковано видавництвом Ballantine Books у 1953 році, після чого він одразу став бестселером.

Перші видання цього роману не є особливо рідкісними й коштують кілька сотень доларів. Але підписані екземпляри (яких усього 200), оцінюються вже тисячами: на лондонському аукціоні Sotheby’s у липні 2010 року один із них був проданий за  $ 6 110.


Селінджеру не сподобалося, як видавництво Little, Brown and Company оформило суперобкладинку першого видання "Ловця у житі"

Він захотів прибрати із задньої сторінки книги свій портрет, але марно: наполегливе прохання автора врахували тільки у перевиданнях. 

Перші видання буквально розмели з полиць у перші місяці після випуску, вони стали букіністичною рідкістю вже за життя Селінджера. 

Найдорожчий екземпляр пішов з молотка у квітні 2001 року на аукціоні Christie’s. Вартість продажу перевищила максимальну оцінну більш ніж учетверо і становила $ 32 900.

Важко уявити, скільки коштувала б така книжка, якби вона мала авторський підпис.

Книга онлайн: "Ловець у житі"


У липні 1997 року невелике лондонське видавництво Bloomsbury ризикнуло надрукувати книжку невідомої письменниці про пригоди юного чарівника. 

Тираж першого видання становив усього 500 примірників, а більша його частина відразу опинилася в шкільних бібліотеках. 

Лише невелика кількість книжок потрапила в приватні руки, й саме ці примірники стали мрією багатьох колекціонерів в усьому світі - через рідкість й інвестиційну привабливість. 

Через 10 років після публікації один із екземплярів першого видання було продано на аукціоні Christie’s у Лондоні за 19 700 фунт стерлінгів (максимальна оцінна вартість – 12 000).

А колись ці книжки коштували всього 5-10 фунт стерлінгів!

Книга онлайн: "Гаррі Поттер"


Роман "Грона гніву" вважається одним із найкращих творів про Велику депресію. За нього Стейнбек отримав у 1940 році Пулітцерівську премію, а Джон Форд зняв за книжкою фільм, який отримав два "Оскари" у 1941 році. 

Роман був уперше надрукований в 1939 році видавництвом Viking Press. Книжка стала бестселером: тільки за перший рік було продано понад 430 000 екземплярів. 

Але примірник, проданий на нью-йоркському аукціоні Christie’s, підписаний Стейнбеком, а напис адресований редактору видавництва Маршаллу Бесту.

Книга онлайн: "Грона гніву" 


Перше видання в США легендарної антиутопії вийшло у видавництві Harcourt, Brace and Company у червні 1949 року, а вже в січні 1950 року письменника не стало. 

Не дивно, що це перше американське видання є колекційним, а підписані примірники "1984" можна порахувати на пальцях. 

У грудні 2012 року один із них був проданий на лондонському аукціоні Sotheby’s за  46 850 фунт стерлінгів. 

Дарчий напис на внутрішньому боці обкладинки адресований британському письменникові Осберту Сітвеллу: ймовірно, автор підписав книжку у вересні 1949 року, коли перебував в одній з англійських клінік.

Книга онлайн: "1984"

"Мармуровий фавн" Вільяма Фолкнера $ 95 600

Фолкнер передусім відомий як видатний прозаїк XX століття, але мало хто знає, що перша його книжка була поетичною збіркою. 

Невелике бостонське видавництво Four Seas Company в 1924 році надрукувало "Мармурового фавна" за гроші автора накладом усього 500 примірників.

Особливого враження на критиків і читачів книжка не справила, і про перше видання "Мармурового фавна" заговорили тільки тоді, коли Фолкнер став знаним письменником. 

Примірник збірки з дарчим написом батькам автора пішов з молотка у жовтні 2002 року на нью-йоркському аукціоні Christie’s за $ 95 600, але ціна продажу не змогла перевищити максимальну оцінну, що становила 120 000 фунт стерлінгів.

Книга онлайн: "Мармуровий фавн"


Роман "Великий Ґетсбі" залишається однією з вершин не тільки творчості Фіцджеральда, а й усієї американської літератури XX століття. 

Перше його видання, опубліковане нью-йоркським видавництвом Charles Scribner’s Sons, розійшлося миттєво. 

До наших днів дійшло не так багато екземплярів цього видання в ідеальному стані. Але періодично вони з’являються на різних аукціонах, встановлюючи цінові рекорди. 

У червні 2007 року на аукціоні Sotheby’s у Лондоні одну з цих книжок було продано за  84 000 фунт стерлінгів. Перше видання відоме великою кількістю друкарських помилок і дизайном суперобкладинки: жіноче обличчя на синьо-зеленому тлі.

Книга онлайн: "Великий Ґетсбі" 


Керуак був ключовою фігурою серед письменників-бітників, а його роман "На дорозі" став культовим для представників "розбитого покоління". 

За останні 30 років на аукціонах було представлено всього чотири підписані примірники першого видання, опублікованого видавництвом Viking Press у 1957 році. 

На знаменитому аукціоні Christie’s у Нью-Йорку одна з цих книжок встановила ціновий рекорд. Її ціна перевищила максимальну оцінну більш ніж у 2,3 рази і становила $ 185 500. 

Напис на внутрішньому боці обкладинки адресований другові Керуака – Джойсу Джонсону. Під дарчим написом письменник намалював смішну фізіономію, цілком у своєму стилі.

Книга онлайн: "На дорозі"


Роман "І сходить сонце" став своєрідною віхою у творчості Хемінгуея. На жаль, для його видавців він був черговою книжкою автора-початківця. Твір вийшов обмеженим накладом у видавництві Scribner’s в 1926 році. 

Екземпляр був проданий на аукціоні Sotheby’s в Нью-Йорку в квітні 2004 року за рекордну суму – $ 366 400, яка перевищила максимальну оцінну вартість більш ніж утричі.

Не дивно, адже, по-перше, книжка ідеально збереглася, по-друге, на внутрішньому боці обкладинки є підпис автора. Адресований він Дону Карлосу Гаффі й розтягнувся аж на 20 рядків, тож це радше лист, аніж підпис.

 Книга онлайн: "І сходить сонце"


Екземпляри першого видання легендарного роману "Улісс" стали легендою серед книгопродавців і колекціонерів уже в першій половині ХХ століття. 

Пояснити цей факт просто: невелике паризьке видавництво Shakespeare and Company в 1922 році надрукувало всього від 100 до 150 копій роману на дорогому голландському папері. 

Також відомо, що Джойс підписав лише два екземпляри першого видання. У жовтні 2002 року на аукціоні Christie’s було продано одну з цих підписаних книжок. 

Напис адресований видавцеві Генрі Кайзеру і датований жовтнем 1922 року. Тож нічого дивного, що підсумкова вартість раритету становила рекордні $ 460 500 за максимальної передпродажної оцінки $ 300 000.

 Книга онлайн: "Улісс"

Джерело: Літакцент, Аdme

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу.
Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...