четвер, 11 березня 2021 р.

Книги про сильних духом жінок

Кажуть, що народитися жінкою легко, а от щоб стати справжньою жінкою, потрібно докласти чимало зусиль. Всі ці книги про жінок. Про сильних духом жінок, які пройшли через неймовірні труднощі.

Ці книги про тих, хто зміг побороти обставини і вийти з честю з найважчих життєвих ситуацій.




«Я – Малала», Малала Юсуфзай, Крістіна Лем


Зараз Малала Юсуфзай вважається однією з найбільш впливових підлітків, а ще вона наймолодша лауреатка Нобелівської премії миру. Але так було не завжди. Історію свого життя дівчина написала у 2013 році у віці шістнадцяти років. Після виходу книги один із представників бойовиків терористичного угрупування «Талібан» сказав, що вони вб’ють Малалу, як тільки в них з’явиться такий шанс. Зараз їй двадцять.

В одинадцять років юна Малала почала вести блог, який привернув увагу всього світу до жінок Пакистану та їхніх прав (а точніше – відсутності будь-яких прав). Малала присвячує свій блог та книгу «усім скривдженим дівчаткам, яких змусили замовкнути».

Країна, де з народженням донечки жінці висловлюють співчуття, а батька ніхто не вітає. Малала – пуштунка. Під час читання книги відчувається її любов до рідного краю та своєї землі. Але також і пекучий біль через несправедливість, бажання змінити ставлення до жінок і довести, що вони мають право на освіту, незалежно від країни, в якій проживають, і релігії, яку сповідують.

«Я повинна присвятити своє життя допомозі іншим людям». Шлях, обраний Малалою, складний, але ця юна кароока дівчина змінює світ, в якому ми живемо прямо зараз.



«Тисяча сяючих сонць», Халед Хоссейні


Любовь - велике почуття. Глибоко вкрита, заборонена, таємна, вона все одно дочекається свого часу. Про це роман Халеда Хоссейні, який в 2007 році став головним світовим бестселером.

У центрі роману - дві жінки, які стали жертвами потрясінь, що зруйнували ідилічний Афганістан. Маріам - незаконна дочка багатого бізнесмена, з дитинства пізнала, що таке нещастя, з ранніх років відчула власну приреченість. Лейла, навпаки, - улюблена дочка в дружній родині, яка мріє про цікаве й прекрасне життя. Між ними немає нічого спільного, вони живуть в різних світах, яким не судилося б перетнутися, якби не вогненний шквал війни. Відтепер Лейла і Маріам пов'язані найтіснішими узами, і вони самі не знають, хто вони - вороги, подруги або сестри.

Але поодинці їм не вижити, не вистояти перед середньовічним деспотизмом і жорстокістю, що затопили вулиці та будинки колись квітучого міста. Удвох вони пройдуть через страждання, удвох будуть ловити ненавмисні крупиці радості, удвох стануть мріяти про щастя, до якого одного разу спробують прорватися.


«Леді Африка», Пола Маклейн


Берил Маркгем – перша жінка-льотчиця на Африканському континенті, яка у 1936 році здійснила свій перший самостійний політ. Вона відома рекордним рейсом через Атлантику, що тривав 21 годину без посадок та перерв. У книзі «Леді Африка» письменниця Пола Маклейн розповіла історію життя жінки, яка змінила світ.

Під час написання роману авторка брала за основу мемуари «На захід, слідом за ніччю», написані самою Берил. Про її виховання та становлення як особистості, про людей, серед яких росла майбутня льотчиця, про труднощі, які вона подолала, і мрії, які здійснювала. Берил засуджували, критикували, про неї пліткували. Але вона не опускала руки, не зраджувала своїм принципам, не дозволяла суспільній думці взяти гору. Гадаєте, Берил ніколи ніщо не лякало? Лякало, проте вона «просто не дозволяла страхові себе зупинити».

Берил завжди залишалася собою. «Дещо можна зрозуміти лише дійсно заглибившись у себе. Віднайти там бажання злетіти, а потім – і крила». Захоплююча історія волелюбної жінки, в якої було непросте, але дивовижне життя. Після прочитання хочеться злетіти…



«Зачарована душа», Ромен Роллан


Роман «Очарованная душа» - вершина творчості відомого французького письменника Ромена Роллана. По замислу письменника роман представляє собою «дещо більше, ніж літературний твір. Це - жива сутність, повість про духовний світ однієї жінки», що охоплює сорок років її життя - від безтурботної юності до мужньої смерті.

З першими сторінками роману, перед читачем виступає «сильна дівчина, налита соками життя», міцна, білява, з упертим опуклим чолом, ще нічого не пізнавша в житті й постійно занурена в свої мрії. Положення в суспільстві та стан її батька дозволяють Аннеті Рів'єр жити вільним, забезпеченим життям. Вона розумна, незалежна, впевнена в собі, вчиться в Сорбонні.

Художньо-філософською віссю циклу є взаємодія внутрішнього світу героїв і зовнішніх обставин їх буття. Автор віддає пріоритет не зображенню подій життя герої, а аналізу їх духовного всесвіту.

В романі з великою повнотою відбився шлях ідейних пошуків автора після Першої світової війни. Він втілив в цьому оповіданні найважливіші життєві процеси епохи: смерть старого світу і народження нового, відтворив шляхи і роздоріжжя західних інтелігентів-правдошукачів, їх помилки і прориви до істини, їх поразки і перемоги.



«Королева пустелі», Джорджина Говелл


Мандрівниця, дослідниця, фотограф, картограф, археолог, шпигунка, письменниця. Це все про одну жінку, яка народилася в другій половині 19 століття – про Ґертруду Белл. Англійка до кінчиків пальців, сучасники її називали «Королева пустелі».

У передмові Джорджина Говелл запитала: «Як могло статися, що жінка, предки якої розводили овець у Камберленді, що на Півночі Англії, стала найвпливовішої свого часу фігурою на Близькому Сході?». І на сторінках книги Ви знайдете відповідь.

Джорджина Говелл написала блискучий документальний роман про впливову, допитливу, сильну, витривалу та наполегливу жінку. У книзі відсутні діалоги, але є багато цитат з листів та уривків із щоденника, дописи у який вона робила подорожуючи Єрусалимом, Дамаском, Бейрутом та Баальбеком, Ліваном, Палестиною, Афганістаном (і це ще далеко не весь перелік).

У Ґертруди Белл було багато друзів та, мабуть, ще більше ворогів. Люди відчували якусь силу, якою володіла ця тендітна особа. Та чи вважала вона своє життя, сповнене пригод, мандрівок, відкриттів та небезпек, щасливим?



«Жінка в пісках», Кобо Абе


«Жінка в пісках» - культовий роман знаменитого японського прозаїка та драматурга Кобо Абе. Масштаб його таланту величезний, його книги загадкові, захоплюючі й парадоксальні. Ці своєрідні романи-притчі розповідають про людей, які перебувають під владою нав'язливої ідеї або опинилися в ситуації, схожій на фантастичний сон.

Ситуація, представлена в романі, здається спочатку фантастичною. Молодий ентомолог-любитель відправляється на узбережжя в пошуках ендемічного виду шпанської мушки. Несподівано він натрапляє на напівпокинуте село, майже поховане в пісках.

Герой вирішує зупинитися там на ніч, і староста розміщує його в хаті молодої вдови, чиє житло, як і всі інші, знаходиться на дні глибокої піщаної ями. Вранці чоловік розуміє, що не може вибратися з цієї ями, що жителі села не мають наміру відпустити його на волю і він приречений все життя вигрібати пісок.

Жінці так важко бути одній. Але з чоловіком ще важче. Адже чоловік так цінує свободу. Але одного разу мишоловка закриється, і чоловік залишиться один на один – з жінкою. І життя витікає крізь пальці як пісок. І тільки любов і жінка допомагають жити.



«Скарлетт», Александра Ріплі


Всі знають роман «Віднесені вітром». Як же зраділи шанувальники цієї книги, дізнавшись, що є ще й продовження! Історія Скарлетт О'Хара і Ретта Батлера обірвалася на півслові. Але мільйони читачок усього світу не бажали розлучатися з улюбленими героями.

І тоді Олександра Ріплі написала свій супербестселер – «Скарлетт», книга, що стала найвідомішим і найпопулярнішим романом-продовженням XX століття.

Головна героїня роману - вже не егоїстична вередлива дівчинка. Скарлет подорослішала, навчилася жертвувати власними інтересами; змінився її характер і погляди на життя. Та чи спроможна вона здолати суворі життєві випробування? Скарлетт і Ретт знову люблять і страждають, борються з долею і сподіваються на щастя. 



«Едіт Піаф», Сімона Берто


Автор книги – зведена сестра Едіт Піаф - дуже близько знала й тісно спілкувалася з нею все життя. Немов кадри фільму, проходять перед читачем всі складні, захоплюючі, веселі й трагічні події життя однієї з найталановитіших співачок світу. Доля подарувала Едіт Піаф стільки любові і страждань, стільки цікавих зустрічей, що їх вистачило б на кілька життів. «Я прожила два життя, - стверджував Едіт Піаф.  Я не шкодую ні про що».

У книгу включені тексти пісень Едіт, а також вкладки із її фотографіями. За відносно коротке життя вона пройшла величезний шлях до художнього Олімпу, де її оточили друзі – Ж. Кокто, М. Дитрих, М. Шевалье, Ів Монтан. Опис її життя від народження до самої смерті, всі чіпляючі та звичайні моменти кожної людина змушують переглянути деякі речі. Як написала одна із читачок, після прочитання цієї книги їй  «захотілося шукати кохання всього життя».








Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...