середу, 10 лютого 2021 р.

ТОП-7 книг для читання з кібербезпеки

З ростом девайсів, розумних речей, збільшенням трафіку, потоком даних, людина почала все більше переносити в кібер середовище і в хмару: бухгалтерію, управління процесами, виконання робіт. З’явилася необхідність захисту інформації саме в діджитал (кібер) середовищі.

Кібербезпека – це вже новий виток інформаційної безпеки, який спрямований саме на діджитал середовище. В якому власне ми і знаходимося. КБ має на увазі не тільки сам по собі захист інформації, а й захист всієї системи в інформаційному полі, в ІТ-полі (поле комп’ютерних технологій) в цілому.


Пропонуємо вам ознайомитись з підбіркою книг на тему кібербезпеки.


«Kali Linux. Тестування на проникнення і безпеку», 
Парасрам Шіва, Замм Алекс, Херіянто Теді


4-е видання Kali Linux 2018: Assuring Security by Penetration Testing призначене для етичних хакерів, пентестерів і фахівців з IT-безпеки. Від читача потрібні базові знання операційних систем Windows і Linux. Знання з галузі інформаційної безпеки будуть плюсом і допоможуть вам краще зрозуміти викладений в книзі матеріал. 

Чому ви навчитеся: 
  • Здійснювати початкові етапи тестування на проникнення, розуміти область його застосування. 
  • Проводити розвідку і облік ресурсів в цільових мережахВикористовувати Kali Linux NetHunter для тестування на проникнення бездротових мереж. 
  • Складати грамотні звіти про тестування на проникнення. 
  • Орієнтуватися в структурі стандарту PCI-DSS і інструментах, які використовуються для сканування і тестування на проникнення.



«Хакінг: мистецтво експлойта», Джон Еріксон


Кожен програміст по суті своїй – хакер. Адже спочатку хакінгом називали пошук вправного і неочевидного рішення. Розуміння принципів програмування допомагає знаходити кіберуразливості, а навички виявлення уразливостей допомагають створювати програми, тому багато хакерів займаються тим і іншим одночасно. Цікаві нестандартні ходи є як в техніках написання елегантних програм, так і в техніках пошуку слабких місць. 

З чого почати? Щоб перезаписувати пам’ять за допомогою переповнення буфера, отримувати доступ до віддаленого сервера і перехоплювати з’єднання, вам доведеться програмувати на Сі і ассемблері, використовувати шелл-код і регістри процесора, познайомитися з мережевими взаємодіями і шифруванням та ще багато іншого. 



«Індустрії майбутнього», Алек Росс


Ця книга відразу після виходу в США в лютому 2016 року стала неймовірним бестселером: кілька тижнів вона була №1 в списку бестселерів New York Times, а також займала високі позиції в рейтингу Amazon.com. 

Це зовсім не диво: в книзі йдеться про індустрії, які стануть головними драйверами економічних і соціальних змін в найближчі 20 років. Робототехніка, передові науки про життя, кодифікування грошей, кібербезпека, «великі дані» – все це не просто нові технології, не просто модні тенденції: ці індустрії в самому буквальному сенсі слова формують суспільство, в якому ми будемо жити вже зовсім скоро.




«Кібербезпека цифрової економіки для власників бізнесу», СІДКОМ


Впровадження технологій в цифровій економіці вносить кардинальні зміни в побудову бізнесу, створюючи при цьому як величезні можливості, так і загрози кібербезпеки на всіх рівнях. 

Мета посібника – допомогти власнику компанії відповісти на питання чи впровадити в його компанії необхідні заходи з організації ефективної системи кібербезпеки і управління інцидентами кібербезпеки.



«Безпечна мережа. Правила збереження репутації 
в епоху соціальних медіа і тотальної публічності», Ерік Куалман


Свобода – розкіш. Свобода в інтернеті – велика розкіш.Приватного життя більше немає. Є Facebook, Instagram, YouTube та інші соціальні мережі. Наші досягнення і промахи, думки, кожен наш крок – тепер доступний в інтернеті майже кожному і, часто, безкоштовно. 

Причому найчастіше ми самі публікуємо особисту інформацію про себе, навіть не замислюючись про наслідки в майбутньому! Це наша нова реальність, яка вказує нам на важливість кібербезпеки.



«Мистецтво залишатися непоміченим. 
Хто ще читає ваші імейли?», Кевин Митник


Кожен ваш крок в Інтернеті відстежується і зберігається, а особистість буквально скопійована. В інтернеті живуть ваші цифрові копії, що блукають по мережі й передаються з рук в руки. Великі компанії та корпорації, уряди хочуть знати і використовувати те, що ви робите, що любите і чим цікавитеся, а конфіденційність на сьогодні – це вже розкіш, яку лише деякі можуть собі дозволити. 

У цій книзі Кевін Митник наочно показує, що відбувається в інтернеті з інформацією про вас без вашого відома, і на цих прикладах вчить «мистецтву невидимості» онлайн: реальної тактики захисту для вас і вашої родини. Читаючи цю книгу, ви дізнаєтеся багато цікавого – як захистити паролі, про правильне використання Wi-Fi та передових технологій, розроблених для максимальної анонімності і отримати більше інформації про навички кібербезпеки для вас і вашої родини.



«Як я була ботом», Юлія Смаль


Автор, якій довелося побувати ботом (так, і таке буває в житті), розповідає про свій досвід (не завжди позитивний) і про те, як влаштовані наші інтернет подорожі (особливо для тих, хто годинами просиджує в стрічках соціальних мереж і серфить в Інтернеті в пошуках не знаю чого). Вона ділиться міркуваннями і своїми думками про вірусну рекламу і природу холіварів, про інтернет-шахраїв (кібер злочинців) і різницю між ботами, тролями та хейтерами, про інформаційну гігієну і збереження здорового глузду в умовах суцільного інформаційного шуму. 

Інформація подана простою мовою і дуже доступно запрошує нас у світ кібербезпеки, починаючи зі звичайних простих правил щоденного споживання інформації. І, нарешті, про те, як соцмережі впливають на наші реалії. Дуже пізнавальна і цікава книга – рекомендуємо до прочитання кожному.




За матеріалами: datami.ua





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...