суботу, 18 липня 2020 р.

Кращі книги про жіночу дружбу

Про жіночу дружбу ходить безліч легенд. Одні вважають, що її зовсім не існує, інші не уявляють і дня без своєї подруги. І дійсно, вона дуже відрізняється від чоловічої. Не дивно, що літератори не змогли обійти цю цікаву тему. 

Отож, пропонуємо до вашої уваги найяскравіші книги в жанрі прози про жіночу дружбу. Історії, розказані на сторінках цих книг, допоможуть вам по-новому подивитися на жіночу дружбу, на взаємини зі своєю подругою і навчать простіше реагувати на багато ситуацій. 


«Моя неймовірна подруга», Елена Ферранте

Книга, що стала світовою літературною сенсацією у 2012-му, розпочавши цикл «Неаполітанські романи», фінальна, четверта частина якого - «Історія втраченої дитини» - увійшла до шорт-листа Букерівської премії 2016 року. Чи існує жіноча дружба?

Прикладів жіночої дружби в літературі дуже багато, але ця книга розповідає історію не про банальні випадки. Тут є не тільки щира любов, взаємодопомога і підтримка один одного, але і бажання бути краще, ніж подруга, суперництво і заздрість. 

Варто відзначити, що автор піднімає безліч важливих тем, таких як досягнення цілей, навчання, розвиток, відносин між дітьми і батьками.



«Маленькі жінки», Ліза Мей Олкот

Кожний розділ цієї книги присвячений жіночій дружбі - це ціле маленьке життя зі своєю історією і мораллю. Головними героїнями роману є чотири сестри, і на прикладі їх радощів та смутку автор дає читачеві безліч мудрих порад. 

Читаючи цю книгу про дружбу і любов, ви будете спостерігати за тим, як ростуть дівчатка, як змінюються їхні взаємини, як вони будують відносини між собою і з оточуючими і ніби самі станете з ними кращими подругами. Але головне, що ця книга дарує відчуття надії і віри в майбутнє.


«Солоний вітер», Сара Джио

На сторінках цієї прекрасної книги минуле тісно переплітається зі справжнім. На тлі військових декорацій автор розповідає жалісну історію про мінливості людської долі, про жіночу дружбу, про лицемірство і про те, як навчитися розбиратися в людях. 

Історія дуже насичена подіями, почуттями, переплетенням доль, а також загадками,  які розкриваються тільки через багато років. Книга легка, цікава, романтична. Про любов, через роки. І про наші помилки та  невірні судженнях. 

Читаючи цю книгу, ви ніби перенесеться на Бора-Бора, будете чути шум прибою і насолоджуватися солоним вітром і ароматом квітів.


«Долина ляльок», Жаклін Сьюзанн

Три дівчини, які приїхали з провінції підкорювати Нью-Йорк, здружилися волею складних обставин. Але жорсткий світ шоу-бізнесу накладає свій відбиток не тільки на характер і напрям думок кожної з подруг, а й на їхнє ставлення до самої дружбу. 

Жаклін Сьюзанн дуже реалістично описує лаштунки Бродвею 1960-х років - адже до того, як стати письменником, вона сама була актрисою і знає про зворотній бік знаменитих мюзиклів не з чуток. 

Що може статися з жіночою дружбою, коли кожен день доводиться вирішувати питання власного виживання? Чи не простіше принести дружбу в жертву успіху? А як бути, коли три подруги закохуються в одного чоловіка? Або від нього залежить завтрашній успіх однієї з них, а він не проти завести ще одну інтрижку? Кожна з них по-своєму відповідає на ці питання. 


«Шопоголік», Софі Кінселла

Головна героїня цієї книги просто жити не може без шопінгу. І через цю свою слабкість їй часто доводиться викручуватися з різних ситуацій і брехати, а потім, коли брехня випливає назовні, згоряти від сорому. 

Чи зможе головна героїня справитися з собою? 

Автор настільки яскраво описала образ головної героїні і її відносини з подругами, що багато дівчат пізнають в ній себе.


«Смажені зелені помідори в кафе «Полустанок», Фенні Флегг

Хрестоматійний зразок жіночої дружби в літературі другої половини XX століття - роман Фенні Флегг в двох історіях, які розгортаються з різницею в 50 років. 

Перша - про Іджі і Рут: із загибеллю брата, невдалим заміжжям і з рятівною дружбою, яка перетворюється в любов і пом'якшує навіть самий непокірний характер. 

Друга - про бабусю Тредгуд з будинку престарілих і Евелін Коуч: ця дружба не просто повертає одній з героїнь почуття власної гідності, а й дарує їй нове життя.


«Тисяча сяючих сонць», Халед Хоссейні 

Ця книга з тих, що чіпляють. Чіпляють, за якісь струни, після чого ти не можеш і пояснити до ладу, чому ж сподобалася книга. І ці струни потім звучать в тобі і часом це звучання щось змінює всередині.

Відносини Маріам і Лейли, які одружені з однією людиною, розвиваються під час громадянської війни в Афганістані: жінки позбавлені прав не те що в рідній країні, а й у власному будинку. Вистояти перед жорстокістю вони змогли тільки завдяки дружбі, яку не вдалося зламати ні деспотичному чоловікові, ні збройним талібам.


«Снігова квітка і заповітне віяло», Ліза Сі

Роман починається зі спогаду про бинтуванні ніг - звичай, що практикувався в багатьох сім'ях Китаю, коли семирічним дівчаткам прив'язували до ступні всі пальці ноги, крім великого, і змушували ходити у взутті маленького розміру, щоб сформувати ідеальну за тими мірками семисантиметрову ступню, схожу на бутон лотоса. 

Пережити жах від того, що відбувається, як і від подальших неприємних подій у вигляді сварок з рідними, злиднів, сватання і заміжжя, героїням допомагає дружба, яка, до речі, за китайськими традиціями повинна тривати все життя.


«Манюня», Наріне Абгарян

«Манюня» - дебют вірменської письменниці Наріне Абгарян, який привів автора до номінації на премію «Велика книга». Повість автобіографічна, названа на честь подруги письменниці і розповідає про дружбу двох дівчаток з вірменського міста Берд на початку 1980-х; дружбу настільки чисту, що героїні за всю книгу сваряться тільки один раз, і той - через маринованого буряка («Якби ти теж його їла, то мені б менше дісталося і я б не отруїлася»). 

Не сміятися при читанні зворушливих історій про походи на «Зіту і Гіту» або жування гудрону, напевно, неможливо - як і ностальгувати за дитинством, тим більше що сама автор закликає зупинитися на хвилину і згадати, як це прекрасно - просто дружити.





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...