пʼятницю, 13 липня 2018 р.

В’язень неба Карлоса Руїса Сафона

роман «В’язень неба» картинка
Книги іспанського письменника Карлоса Руїса Сафона одна за одною стають літературними сенсаціями та здобувають шалену популярність у всьому світі. Шанувальники творчості автора - мільйони людей на п’яти континентах. І це не дивно, адже твори Сафона перекладені 50 мовами світу й очолювали практично всі європейські книжкові чарти.

«В’язень неба» - роман, який входить до циклу творів під назвою «Цвинтар забутих книжок». Він є третьою книгою даного циклу, кожна з яких так чи інакше пов’язана з цим місцем.

Автор сам зазначив, що порядок прочитання романів значення не має, але першим краще читати «Тінь вітру». Другий том із серії - «Гра янгола», третій - «В’язень неба», четвертий - «Лабіринт духів». Останній роман із тетралогії вийшов іспанською два роки тому, але українською його поки що немає.

Сюжет

Барселона, кінець 1950-х. Знайомі читачам із першого роману Даніель Семпере та Фермін де Торрес готуються до різдвяних свят. Перший уже став сім’янином, виховує сина і працює у книжковому магазині батька. Його товариш готується до найважливішої події в житті - весілля. Здавалося б, у всіх все просто чудово.

цикл книг «Кладовище забутих книг»Справи дійсно йшли непогано, поки до букіністичного магазину не зайшов дивний чоловік. Незнайомець купив «Графа Монте-Крісто», але не забрав книгу із собою, а залишив її для Ферміна, додавши особисте послання. Виявляється, чоловікові відомі давні таємниці нареченого, через які той може втратити кохану, роботу і теперішнє життя. Щоб цього не сталося, Даніель береться вирішувати проблему самотужки.

Так починається вражаюча, трагічна і захоплююча історія третього роману зі знаменитого циклу Сафона «Цвинтар забутих книжок»

Тема

Тема твору - допомога. Як і у «Тіні вітру», автор показує, наскільки важливою є допомога та підтримка близьких, та що може статися, коли їх не буде поруч у найпотрібніший момент. Основна проблема Даніеля - це майбутнє Ферміна. Та й у головного героя теж не все так просто в особистому житті, тож йому допомога потрібна не менше. Хто ж рятуватиме чоловіків від великих помилок, як не товариші?

Ідея

Ідея твору - дружба. Якщо в тій же «Тіні вітру» можна було виділити і дружбу, і любов, і літературу, то тепер на передній план виходить перший пункт. Кохання і книги нікуди не поділися, але дружба цього разу посідає головне місце. Ситуації, у які потрапляють персонажі, близькі до реальності, а в житті мати вірного друга - величезна розкіш. Прочитавши книгу до кінця, кожен це зрозуміє.

Переваги

письменник Карлос Руїс Сафон
  • Таємниці. У Сафона є цікава особливість - він начебто відкриває душу кожного персонажа, але завжди залишає за кожним із них таємницю. Саме це і змушує з великою цікавістю перегортати сторінку за сторінкою з надією нарешті дістатися до правди.
  • Персонажі. Мало хто із сучасних письменників може вигадувати таких персонажів, котрі стануть для читачів справжніми друзями. Даніель і Фермін - це люди. Так, живі істоти, а не герої книги. Багато в чому вони нагадують нас, тому за них хочеться чи доводиться переживати до тих пір, поки в них все не налагодиться.
  • Цінності. Фермін і Даніель - справжні чоловіки. Вони борються один за одного, за своє щастя і майбутнє. Кожен із них відстоює ті цінності, про які зараз люди забувають, а це погано, бо час змінюється, а істина завжди залишається тією ж.

Книга читається легко, особливо, якщо вже знати персонажів. Хоч Фермін і має великі проблеми, але він не перестає жартувати. Нотками гумору Сафон розбавив чуттєву, життєву і трагічну історію. Він повністю доніс свою ідею до читачів, підкресливши вагомість не тільки дружби, а й сім’ї та любові.

Єдиним недоліком можна вважати недостатню кількість сторінок. «В’язень неба» - це книга, яка не повинна закінчуватися. Персонажі настільки живі, що читання поступово переходить в якесь реаліті-шоу 50-х років. За тогочасними людьми цікаво спостерігати, та головне те, що на їхніх помилках багато чого можна навчитися. 

Через своїх героїв Сафон хотів сказати, що на життєвому шляху трапляються негаразди, але приємних моментів набагато більше - важливо тільки їх помічати.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...