пʼятницю, 25 травня 2018 р.

Сорок правил любові Еліф Шафак

Шафак, Э. Сорок правил любви : роман / Элиф Шафак ; пер. с англ. Л. Володарская. - Москва : Иностранка, 2012. - 496 с.

Еліф Шафак - турецька і американська письменниця. Після виходу в світ книги "Сорок правил любви" про Шафак говорили багато, і однозначно, читачі її полюбили. Автор в книзі вміщує в Любов все, адже любов абсолютна, як і сила гравітації.

Ця книга проста у всьому: в сюжеті, в описі, в мові. Ідея ж роману не настільки проста, як здається на перший погляд. А ідея полягає в Любові. Це не тільки любов між протилежними статями, не тільки любов матері до дитини - це любов в людині. Це те, чим вона оточує себете, через що вона бачить світ.

"Жизнь без любви никчемна. Не спрашивай себя, какую любовь ты ищешь, духовную или телесную, божественную или земную, восточную или западную... Одни деления приводят к другим делениям. У любви нет названий. Она то, что она есть, - чистая и простая. Любовь - вода жизни. Влюбленный - огонь души. Вся Вселенная начинает кружиться иначе, когда огонь влюбляется в воду".

Шафак написала книгу в книзі і таким чином змогла об'єднати в одному романі два віддалені пункти в просторі й часі: схід і захід, XIII і XXI століття.

Елла немолода, але її життя виглядає щасливим і благополучним. В неї все стабільно, спокійно і нічого не віщує змін. Але рішення Елли влаштуватися на роботу у видавництво змінює все. 

Почавши читати рукопис таємничого автора, Елла перестає розуміти, де ж вона знаходиться: у двадцять першому столітті чи в тринадцятому в Малій Азії? Листування з автором рукопису теж не вносить ясність.

"Прошлое – это водоворот. Если ты позволишь ему затмить настоящее, оно увлечет тебя на дно, – сказал Шамс, словно прочитав мои мысли. – Время – лишь иллюзия. Тебе всего-то и надо – жить настоящим мгновением. Только это имеет значение".

В рукописі Елла читає про Шамс Тебрізі зі Сходу. Завдяки Шамс Елла пізнає Любов. Ту Любов, якою живуть суфії. Ту Любов, яка пов'язує людей через століття, через віддалені точки в просторі, об'єднує небо і землю, Схід і Захід, чоловіка та жінку.

Сорок правил Любові - це правила життя суфія. І вони не пронумеровано з 1-го до 40-а за списком. Не все так просто, як здається. З кожним з них читач знайомиться в сюжеті: мандруючи життєвим шляхом обох героїв, настільки далеких в часовому і просторовому контексті, але таких близьких в Любові.

"Да и как им постичь, что такое любовь, пока они сами не испытают ее?
Любовь нельзя объяснить. Ее можно лишь испытать.
Любовь нельзя объяснить, но она объясняет все".

У цій книзі багато доброти, тепла, мудрості, світлого суму. Вона спонукає задумалася про те, що у кожного з нас кожну секунду кожного дня безліч можливостей щось змінити.

І коли ми до цього готові, обов'язково знайдеться книга, людина або якась річ, аби підтримати нас на цьому шляху.



За матеріалами: mybook.ru, bookofeternety.blogspot.com, www.labirint.ru



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...