понеділок, 6 лютого 2017 р.

Забуття Тані Малярчук

Роман "Забуття" Тані Малярчук став книгою року-2016 за версією BBC Україна, а газета "День" назвала його "романом від амнезії".

Чотири роки письменниця працювала над історією життя В'ячеслава Липинського – політика-невдахи, мислителя, чиї ідеї видалися не на часі. У своїх творах, найвідомішими серед яких є "Листи до братів‑хліборобів", він обстоював консервативні цінності. 

Поляк за походженням, Липинський поклав життя на вівтар української ідеї – і до самої смерті не був певним, чи ця жертва не була марною. Він був чужим своєму народові і зневаженим народом українським, якому заприсяг служити ще юнаком, навчаючись у київській гімназії.

Самотній, хворий на туберкульоз, далеко від батьківщини, він помер 1931 року в гірському австрійському санаторії. Цілком ординарна доля тих, кому судилося жити в час розпаду імперій.

Натомість Малярчук у романі "Забуття" змальовує своїх персонажів живими людьми, а не носіями певної ідеї чи іконами; людьми, які помилялися, раділи, страждали, божеволіли, зраджували, любили… 

До речі, історія кохання В'ячеслава Липинського та Казимири Шумінської – іще одна паралель із біографією Івана Франка, який страждав від почуття до польки Целіни Журовської, котра "являлася йому у сні", але основну частину життя знати не хотіла борця за щастя української суспільності. 

Казимира в романі "Забуття" спочатку також різко негативно реагує на зустріч зі "зрадником" польської ідеї, який перекинувся на бік "вигаданої" нації (саме вона першою кричить "ганьба" після публічного виступу Липинського). 

Ця історія кохання є однією з найяскравіших і найсумніших сюжетних ліній роману. Хоча дама серця головного героя зрештою дала згоду на одруження, родинного щастя він так і не зазнав: занадто великою була прірва між подружжям.

У творі Малярчук є й інші love story – пов'язані з життям головної героїні.

Ті, хто читали бодай одну книжку Тані Малярчук, уже зрозуміли, що роман "Забуття" не схожий на її попередню творчість. Цей текст не сповнений магічного реалізму, він не підкидає на хвилях емоцій "згори вниз", не дивує химерними колізіями. Однак своєї мети – подолання забуття – авторка досягає, і, здається, такі тексти тепер дуже на часі.

Читати безкоштовно в бібліотеці

Джерело

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...