пʼятницю, 4 грудня 2015 р.

Надзвичайно харківська книга

Жадан, С. Месопотамія : збірка оповідань і віршів / Сергій Жадан ; передм. В. Неборака ; фотографії Гамлета. - Харків : Книжковий клуб "Клуб Сімейного дозвілля", 2014. - 368 с.

Книга "Месопотамія" - це дев'ять різних історій про дев'ятьох різних чоловіків. І ціла збірочка віршів. Вони наче окрема серія флешбеків, які через вишуканість верлібрового складу знов і знов торкають серце.

Прозовий стиль Сергія Жадана бере за живе своєю точністю, соковитістю порівнянь і метафор, відвертістю, простотою і водночас - складним сюжетом та композицією.

Автор геніально, поетично, романтично та чуттєво описує сіру буденність, де кожна людина - це індивідуальність, яка має свою неймовірну глибину, свої переживання, свою духовність.

Ріки – основний лейтмотив назви книги. Бо "Месопотамія" – то є межиріччя, а Харків теж довгий час знаходився між двох рік – Лопані та Харкова. Хоча за легендою там була ще одна ріка – Нетеч – чи то приток Лопані, чи то лівий приток Харкова.

І так, як запахи моря досі гуляють Львовом у творах письменників, що пишуть про нього, так місто Харків причаїлося поміж води, але вже річкової, ставши таким собі островом на пагорбах.

Головні герої книги - Харків і, звичайно, любов. Тут все просякнуто любов'ю, поспішною, гарячковою, божевільною - щоб тільки врятуватися. 

Чоловіки не зраджують своїм жінкам, бо знають: цей світ настільки тісний, що обов'язково колись знову закохаєшся в ту ж, так навіщо витрачати час і сили.

А жінки дарують свою любов кожному, як на потопаючому кораблі, як в катакомбах під вибухаючими містами під час світових воєн.

Кожне з оповідань має свого головного героя, а також масовку – родичів, друзів, минулі чи теперішні кохання. І найцікавіше, що ця масовка, яка в одному оповіданні була такою, в наступному може перетворитися на центрального персонажа, або принаймні ключову постать. 

Таким чином, герої перетікають з одного нарису в інший, і разом із цією їх мобільністю по-іншому розкриваються характери та погляди на одне й те саме дійство.

Харків'янин Сергій Лашин у своїй рецензії на книгу пише, що тільки Харків вартий такого оригінального оспівування, яке є в "Месопотамії", і тільки "Месопотамія" з її оригінальністю та зворушливістю варта такого міста, як Харків.

Не дивуйтесь, якщо прочитавши книгу у вас виникне нав’язливе бажання взяти "Месопотамію", скочити в харківський експрес і здійснити мандрівку слобожанським Вавилоном, керуючись книгою Жадана, як путівником – дуже специфічним, але тим і чудовим. 

За матеріалами сайтів: www.theinsider.ua, www.livelib.ru, www.bbc.com

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу.
Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).


Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...