середу, 12 листопада 2014 р.

Книги-ювіляри 2015 року

845 років від часу написання 
"Пісні про Роланда" (1170)

"Пісні про Роланда" (фр. "Chanson de Roland") - героїчний епос французького середньовіччя, що належить до циклу поем "Chanson de geste" (пісні про діяння). Точне авторство твору не встановлено.

Повний текст онлайн: Пісні про Роланда



400 років від часу написання роману 
"Хитромудрий ідальго Дон Кіхот Ламанчський" (1605-1615)

"Хитромудрий ідальго Дон Кіхот Ламанчський" - роман іспанського письменника Мігеля де Сервантеса Сааведра. Перше видання побачило світ у 1605-1615 рр.

Книги онлайн:
170 років від часу написання роману 
"Двадцять років потому" (1845)

"Двадцять років потому" - це другий роман Олександра Дюма (батька), який присвячений пригодам мушкетерів. Роман був написаний автором протягом декількох місяців у 1845 році.

Книга онлайн: Двадцать лет спустя




170 років від часу написання роману 
Олександра Дюма "Королеви Марго" (1845)


"Королеви Марго" - історичний роман, який утворює першу частину трилогії про гугенотські війни, яку продовжують книги "Графиня де Монсоро" та "Сорок п'ять".

Книга онлайн: Королева Марго



vk.com
165 років від часу написання роману 
Чарльза Діккенса "Девід Коперфілд" (1850)

"Девід Коперфілд" - автобіографічний роман Чарльза Діккенса. Це перший твір автора, в якому розповідь ведеться від першої особи.




165 років від часу написання роману 
Олександра Дюма 

"Віконт де Бражелон, або Десять років потому" - останній роман Олександра Дюма з серії романів про пригоди мушкетерів. Роман складається з 268 розділів, а також трьох томів.

Книги онлайн:


160 років від часу написання поеми 
Генрі Лонгфелло 

"Пісня про Гайавату" - поема, яка була написана на основі легенд північноамериканських індіанців, згідно з якими, до них  було послано людину дивного походження, яка мала розчистити ліси, річки та навчити людей різних ремесел.



150 років від часу написання роману 
Томаса Майна Ріда 

"Вершник без голови" - пригодницький роман Томаса Майн Ріда. Менш відома назва твору "Дивовижна техаська історія".



150 років від часу написання роману 
Льюїса Керрола 

"Аліса в країні чудес" - новела, написана англійським професором математики Чарлзом Лютвіджем Доджсоном (псевдонім Льюїс Керрол). Історія сповнена сатиричних натяків на друзів та ворогів автора, пародій на шкільні вірші, які викладали в британських школах в XIX столітті. Ця новела мала визначний вплив на жанр художньої фантастики.

Книга онлайн: Льюїс Керрол. Аліса в Країні Чудес


150 років від часу написання роману 

"Ганс Брінкер, або Срібні ковзани" - це цікава історія бравого Ганса та його сестрички Гретель, що розгортається на тлі географічного та побутового опису Голландії XIX ст.

Книга онлайн: Ганс Брінкер, або Срібні ковзани


145 років від часу написання роману 
Жуля Верна 

"20 000 льє під водою" - науково-фантастичний пригодницький роман, герої якого разом з капітаном і екіпажем човна вирушають у навколосвітню подорож в 20 тисяч льє під водою.




140 років від часу написання роману 
Роберта Льюїса Стівенсона 

"Вересовий трунок" - балада, основою якої стала одна з давніх легенд. Вона розповідала про легендарний народ - пиктів (найдавніший з відомих народів, що населяли Шотландію). Автор використав легендарне уявлення про цей народ і побудував сюжетну лінію балади навколо таємниці.



135 років від часу написання роману 
Федора Достоєвського 

"Брати Карамазови" - останній роман Ф. М. Достоєвського. Автор хотів зробити "Братів Карамазових" першою книгою великої епічної трилогії "Життя великого грішника", але помер через чотири місяці після публікації твору.

Книга онлайн: Братья Карамазовы


110 років від часу написання роману 
Олександра Купріна "Поєдинок" (1905)

"Поєдинок" - повість, що описує історію конфлікту молодого підпоручика Ромашова зі старшим офіцером, який розвивається на фоні зіткнення романтичного світогляду інтелігентного юнака зі світом глухого піхотного полку, з його провінційними звичаями, муштрою та вульгарністю офіцерського суспільства.



95 років від часу написання книги Х'ю Лофтинга 

"Історія доктора Дуліттла" - перша книга британського автора із його знаменитої серії про пригоди доктора Дуліттла - лікаря, який знає мову тварин.

Книга онлайн: История Доктора Дулитла



70 років від часу написання повісті 
Астрід Ліндгрен 

Пеппі - маленька руда чудернацька дівчинка, яка мешкає одна на віллі "Курка" в невеликому шведському містечку разом зі своїми тваринами: мавпою Паном Нільсоном та конем. Пеппі - дочка капітана Ефраїма Довгапанчоха, який згодом став вождем чорношкірого племені. Мама Пеппі померла, коли та була ще немовлям, але Пеппі впевнена, що вона стала ангелом та дивиться на неї з неба.

Книга онлайн: Пеппі Довгапанчоха


50 років від часу написання повісті 
Аркадія і Бориса Стругацьких 
"Понеділок починається в суботу" (1965)

"Понеділок починається в суботу" - фантастична гумористична повість, одна з найбільш своєрідних втілень радянської утопіі 1960-х років,. Це художня реалізація мрії авторів про можливість сучасноій талановитій людині зосередитись на науковій творчості та пізнанні таємниць Всесвіту.

Книга онлайн: Понедельник начинается в субботу


За матеріалами сайтуНауково-методичний відділ

2 коментарі:

  1. Дякую, Наталіє, за цікаву вибірку книг, обов'язково скористаюся в своїй роботі. А які українські книги святкують в цьому році ювілей?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Пані Ірино, дякую за коментар і запрошую Вас переглянути нову публікацію на блозі. Маю надію, що вона дать відповідь на Ваше запитання.

      Видалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...