суботу, 26 листопада 2022 р.

Наша мова - найкраща! | Підбірка книг з української мови


До уваги читачів пропонуємо книжкову добірку, присвячену вивченню та вдосконаленню нашої прекрасної української мови, що вирізняється на тлі інших східнослов’янських мов милозвучністю, унікальними словами та правилами. Ось лише декілька цікавих фактів про нашу рідну мову, які вас здивують:

- відповідно до даних Національної Академії Наук України, сучасна українська мова містить приблизно 256 тисяч слів;

- українська мова офіційно визнана однією з найкрасивіших: вона посідає друге місце у світі за мелодійністю (після італійської) й третє за красою лексики (після французької та перської);

- на відміну від інших східнослов’янських мов, іменник в українській має 7 відмінків. Вирізняє нас кличний відмінок, який існує також в латині, грецькій і санскритській граматиках.

І це далеко не повний перелік тих дивовижних таємниць та доведених фактів, які зберігає у собі наша прекрасна мова! Тому - читайте із задоволенням!



1. Сербенська О. Голос і звуки рідної мови. - Львів: Апріорі, 2020. - 280 с.


У книжці викладено матеріал, що поглиблює знання з фонетики та фонології, розкрито значення важливих елементів комунікації, пов'язаних із поняттями слухати - чути - мовчати. Автор прагне показати сучасне розуміння цього феномену, розкриває своє бачення природи нашого усного мовлення. У книзі також розповідається про маловідомі факти з історії створення кирилиці.


2. Береза Т. Скажи мені українською. - Львів: Апріорі, 2019. - 456 с.


Цей українсько-російський словник має на меті повернути розуміння величі та краси української мови, а також покращити загальний рівень володіння українською мовою в побуті та діловому спілкуванні. Формат словника наочно показує відмінності між правдивою українською мовою і штучними запозиченнями з російської мови. Для широкого кола читачів.


3. Радевич-Винницький Я. Історія української мови: іноетнічні персоналії. - Львів: Апріорі, 2020. - 260 с.


Книжка містить нариси життя та діяльності визначних постатей неукраїнського походження, які залишили помітний слід в історії української мови та її літературної форми. Видання буде цікаве не тільки тим, хто вивчає історичний шлях української мови і ставлення до неї неукраїнців, а й широкому загалу.


4. Бардакова Ю. Уживаймо влучно, або Як уникнути найпоширеніших помилок. - Х. : Вид. група "Основа", 2021. - 144с.


Видання присвячене особливостям уживання деяких українських іменників, прикметників, дієслівних форм та сталих виразів з метою їх влучного використання та запобігання кальки з російської, суржику та інших помилок у ситуаціях спілкування. Книга підійде для широкого кола читачів, прихильників правильної української, яким подобається навчати, або навчатися мови у цікавій формі.


5. Береза Т. А як кажуть у Вас? Словник мовного розмаїття. - Львів: Апріорі, 2021. - 304 с.


Словник мовного розмаїття дарує читачам яскраву палітру рідного слова. Видання доводить що саме рідну мову вивчити майже неможливо. Словникові одиниці відкривають незнаний мовний світ, вишукану словотворчу автентику у всій її красі та синонімічній розлогості.



Ці та багато інших книг ви можете знайти на полицях нашої бібліотеки.


Також пропонуємо скористатись
електронними каталогами 🗒️ЦБС Шевченківського району м. Києва http://shevcbs.kiev.ua/elektronnyj-katalog-2/
та 🗒️ПБ ім. Лесі Українки http://ecatalog.kiev.ua/F?RN=583424639




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...