суботу, 15 липня 2023 р.

Мілан Кундера: романи письменника, які ви маєте прочитати


На 95-му році життя помер французький письменник чеського походження Мілан Кундера  один з найвидатніших романістів XX століття. Багато років йому пророкували Нобелівську премію, яку він так і не отримав. Але письменник здобув широке визнання, його книги перекладені на десятки мов.

Романи письменника химерні, багатошарові, пронизані філософськими думками, які не всі ладні зрозуміти, а тим паче прийняти. Але це не робить його складним, а читачів простаками, бо у кожного своє бачення безсмертя, буття та життя.

Пропонуємо дізнатися про романи письменника, які здатні захопити та залишити слід в серці кожного читача.


«Нестерпна легкість буття»


На перший погляд може здатися, що «Нестерпна легкість буття» – роман про кохання Томаша та Терези. Історія проста: молодий хірург зав’язує стосунки із офіціанткою, але при цьому не відмовляється від інших жінок. Бо кохання і секс для нього – то різні речі.

Цей союз був приречений із самого початку, адже кохання – це історія не про вагання і порівняння. Томаш обирає Терезу, але постійно вагається, чи заслуговує вона бути поруч із ним. Вона ж у свою чергу страждає від прив’язаності до нього та численних зрад.

«Кохання поміж ним і Терезою було, звісно, чудове, але таке тяжке: треба було весь час приховувати щось, маскувати, вдавати, дбати про її хороший настрій, постійно доводити своє кохання, терпіти її ревнощі, її страждання, її марення, почуватися винним, виправдовуватися і перепрошувати. А тепер ця напруга зникла, лишалася сама краса».

Власне, вибір – це те, що криється в основі нашого стерпного нестерпного буття. Але чи можемо ми передбачити наслідки свого вибору? Чи здатна людина у теперішньому вплинути на своє майбутнє?

Однак цікавий роман не лише розкриттям теми стосунків, а й історично-політичним контекстом. Події в ньому розгортаються 1968 року, коли війська СРСР окупували Чехословаччину. Країна вмить стала нервозною і безіменною. А новий порядок вплинув на життя багатьох людей, зокрема, й на життя Томаша.

«Тереза пригадала перший день вторгнення. Люди у всіх містах знімали таблички з назвами вулиць, а з шляхів забирали дороговкази, на яких були написані назви міст. Країна за одну ніч стала безіменною. Протягом семи днів російська армія блукала по місцевості, не знаючи, де вона є. Офіцери шукали будинки редакцій, телебачення, радіо, щоб захопити їх, але не могли знайти. Вони розпитували у людей, але перехожі тільки знизували плечима або вказували неправильні адреси й неправильні напрямки».


«Вальс на прощання»


«Надходить осінь…» – це перші слова роману «Вальс на прощання». Чеський письменник як романіст найвищого ґатунку з професійною обережністю добирає слова, щоб якнайкраще розповісти свою історію.

У «Вальсі на прощання» зміни в природі, коли «дерева вбираються жовтими, червоними та брунатними барвами», означають переміни, які неодмінно прийдуть восени, а також тяглість, яка є між різними порами року. Вже позаду легка і безтурботна літня пора, зміни будуть не лише в природі, а й в житті чеського курортного містечка, де розгортаються події роману.

Історія восьми героїв «Вальсу на прощання» огорнута спокоєм провінційного курортного життя, де нічого особливого не може статися. На цьому курорті цікаві події така ж рідкість, як і чоловіки, яких рівно в дев’ять разів менше, ніж жінок. Усе життя цього містечка та людей, що з ним пов’язані, виглядає непорозумінням, воно дивує своєю нелогічністю.

Кундера відкриває для читача справжнє обличчя людини. Він показує, що все ще можливо віднайти красу життя, навіть там, де ця краса прихована за масками повсякденності, злостивості та заздрості. Відкрити красу іншого можливо тоді, коли любиш ближнього, коли не бачиш в кожному вбивцю.

Однією з найважливіших тем книги є значення батьківства. Якщо бути точнішим, то Кундера показує, наскільки важливим є зв’язок поколінь, як гріхи та злочини батьків впливають на життя їхніх дітей. Свобода людей може бути обмежена невидимою стіною зла, яку збудували попередні покоління.

Завершується роман смертю, але майже нікого із героїв це не бентежить.

Збентеженим залишається лише читач, який має чимало тем для роздумів та обговорення.



За матеріалами: starylev.com.uanspu.com.ua




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...