вівторок, 11 липня 2023 р.

10 книг про війну, які написали військові


Війна, яка триває на українських землях з 2014 року, не оминула жодної оселі. За цей час з'явилося багато книг, які розповідають про мужніх наших воїнів та історії незламності. Ці книги пронизані справжніми емоціями, враженнями і цікаві вісм, хто бажає пізнати правдиву сутність війни через очі тих, хто був на фронті.

Пропонуємо Вашій увазі добірку книг, які написані учасниками бойових дій та видані в 2017–2022 роках. 


«Точка нуль», Артем Чех


Рік видання: 2017
Видавництво: Vivat

Артем Чех – український письменник, його твори перекладені англійською, німецькою, польською, чеською мовами. За роман «Хто ти такий?» автор отримав премію «Книга року BBC-2021».

«Точка нуль» – книга лауреат премії «Воїн Світла 2018» та літературної премії Гоголя. Це своєрідний щоденник есеїв, написаний під час служби «на нулі» (перша лінія розмежування. – Mind) з 2015 по 2016 роки.

«Точка нуль» – це щоденникові записи мобілізованого киянина, який занотовує все, що бачить, і пропускає все це через себе. Він не герой, не Ребмо, готовий косити ворогів пачками, і не ідеал, він звичайна людина, зі своїми страхами, тривогами, надіями і сумнівами. Він знає, що так, як раніше, вже не буде, знає, що тепер настає інша реальність і для нього, і для його дружини, і для всіх, хто їде разом з ним в учебку, на полігон, на Схід, до точки нуль…

Ця книга про життя. Вона бавиться і жонглює почуттями, тут багато смерті, сумнівів, рутини, безглуздя і бюрократії. Але тут є надія, вона виживає, проростає і переживає найсуворішу донбаську зиму. Тут є абрикоси, трохи морозива, День народження і проведена з дружиною річниця.



«Сліди на дорозі», Валерій Маркус (Ананьєв)


Рік видання: 2018
Видавництво: «Білка»

Валерій Маркус, раніше відомий під прізвищем Ананьєв – десантник, блогер, мандрівник. З 2014 року автор перебував на передовій, брав участь у боях за Слов’янськ і Дебальцеве, отримав поранення. В 2017 році Маркус вирушив у самостійну подорож до Атлантичного океану, по завершенні якої написав книгу.

«Сліди на дорозі» – досвід становлення особистості, деталізовано та відверто описаний.

Автор – письменник-новачок і новатор в книговиданні, якому вдалося видати бестселер без посередництва видавця. На вересень 2021 року «Сліди на дорозі» перевищили наклад у 50 000 примірників. А ще це перша інтерактивна книга, що містить QR-коди-посилання на оригінальні відео та фотоматеріали, зняті 2014 року.



«Безодня», Влад Сорд


Рік видання: 2019
Видавництво: «Дім Химер»

Влад Сорд – письменник, учасник російсько-української війни з позивним «Змій», поет, засновник та художній редактор видавництва «Дім Химер».

«Безодня» – збірка оповідань, написаних протягом чотирьох років на війні. Але, на відміну від більшості книг про війну – це не щоденники війни, а жанрова література в кращих традиціях «Дому Химер».

Усі історії написані на реальних подіях. І хоча кожне з оповідань автономне, твори пов’язані між собою постаттю героя. Містична складова поглиблює переживання, тож у читача є можливість загубитися між реальністю та вигадкою, зануритися в метафізичні сенси й знайти щось своє.

«Безодня» отримала Міжнародну німецько-українську премію імені Олеся Гончара.



«Цуцик», Віталій Запека


Рік видання: 2019
Видавництво: Євенок О.О.

Віталій Запека – фотохудожник, доброволець батальйону «Полтава». Письменником він став, коли пішов на війну. За жагу до фотографії отримав прізвище «Спілберг».

Автор вважає, що справжній письменник повинен багато писати, але друкувати – якомога менше. Вже побачили світ його твори «Батальйон «Полтава». Роки війни. Фото та розповіді», тритомник «Слово про війну», «Бабах», «Герої, херої та не дуже», «Абсурд», дитяча книжка «Полінка».

Роман «Цуцик» автор позиціонує як антивоєнний. Чому така назва?

Розповідь роману ведеться від імені цуцика, який народився на сході України. І хоча головний герой пізнає світ під час війни, військові події – це лише декорації. Роман про людяність та біль втрат.

Книгу присвячено волонтерам, тваринам на війні та Юлії Угнівенко – дівчинці з села Кряковка Луганської області, що загинула від російських «градів» разом із родиною.

Цікавий факт: у 2020 році «Цуцика» висунули на Шевченківську премію, що спонукало деяких митців звернутися до президента з проханням виключити роман зі списку номінантів. На їхню думку, книга, де події розповідаються від імені собаки, не достойна такої відзнаки.


«Батальйон «Донбас». Записки добровольця», Ігор Родін


Рік видання: 2020
Видавництво: «Фоліо»

Ігор Родін – військовий історик, що спеціалізується на подіях Першої світової та Громадянської воєн. В 53 роки він вступив до лав добровольчого батальйону «Дніпро», пройшов Іловайськ, потрапив у полон до сепаратистів. Після року в неволі, повернувся на передову.

Мемуари Родіна – це історія про війну та полон, про різних людей по обидва боки барикад.

«Батальйон «Донбас”. Записки добровольця» – третя книга автора. Дві попередні присвячені російській воєнній історії. Війна дала змогу подивитися на все, що відбувається в світі під іншим кутом та почати працювати над історією своєї країни.



«Точка неповернення», Дмитро Вербич



Рік видання: 2020
Видавництво: «Наш формат»

Дмитро Вербич – громадський активіст, доброволець, кіборг, що захищав Донецький аеропорт. У мирному житті автор, політолог за освітою, працював журналістом та ведучим власного каналу про «По азимуту».

Книга розповідає про різних людей, яких війна зібрала разом. Вегетаріанець-продавець солярки в Нігерії, тренер з фрі-файту та мандрівник стали воїнами та автоматично дійшли до точки неповернення, після якої життя кардинально змінилося.

«Точка неповернення» деталізує події війни в Україні 2014–2015 років та надає можливість читачу самостійно зробити висновки. Війна далека від романтики. Це холодні голодні ночі в бліндажах, бруд в окопах, зустрічі з добрими і не дуже людьми. А ще це страшна відповідальність за життя інших людей.



«Життя після 16:30. Сім років потому», Олександр Терещенко


Рік видання: 2021
Видавництво: ДІПА

Миколаївський журналіст та відеооператор Олександр Терещенко в 2014 році пішов добровольцем, брав участь в обороні Донецького аеропорту. В результаті вибуху гранати, яку Олександр намагався викинути з приміщення, кіборг втратив око, праву руку та кисть лівої, зате врятував чотирьох побратимів. Відтоді його життя розділилося на дві частини: до та після вибуху о 16:30.

Треба сказати, що це не класична література про війну, а посібник з виживання для тих, хто втратив кінцівки, переживає депресію та зневіру.

Книга складається з 38 глав, які автор називає маячнею. Деякі розділи свого часу з’являлися на Facebook Терещенка. Книга вперше побачила світ у 2019 році. Наразі доступне доповнене перевидання.



«Congo-Донбас. Гвинтокрилі флешбеки», Василь Мулік


Рік видання: 2021
Видавництво: «Білка»

Василь Мулік – український офіцер-вертолітник, письменник, поет, учасник бойових дій на Донбасі та миротворчих місій ООН в Африці.

Книга автобіографічна і належить до категорії «документальні книги про війну в Україні». Розділи з Конго під час миротворчої місії тут чергуються з подіями, що відбувалися в Донецьку. Терикони переплітаються з вулканами, степи з джунглями, сепаратисти зі сходу України з бандами, що тероризують мешканців ДР Конго. Все це подається з гумором, подекуди чорним, військовим байками та цікавинками. Майже кожен розділ починається віршами автора.

Книга перемогла в номінації «Проза-2021» на міжнародній літературній премії імені Олеся Лук’яненка.



«72. Записки комбата», Олександр Вдовиченко


Рік видання: 2021
Видавництво: «Білка»

Олександр Вдовиченко – полковник ЗСУ, командир 72-ї ОМБр з позивним «Слов'ян». На службі пройшов шлях від інженера ремонтної роти до комбата. Понад рік батальйон обороняв позиції в авдіївській промзоні.

«72. Записки комбата» – книга про російсько-українську війну з реальними іменами та історіями. Це не лише спроба описати події, про які ви чули в новинах, а й увіковічити спогади про полеглих.

Чесність, відвертість, точні описи персонажів, простота викладення, динаміка – сторінка за сторінкою читач занурюється в пережите автором з головою і стає учасником подій.


«Мобілізяка», Влад Якушев


Рік видання: 2022
Видавництво: ДІПА

Влад Якушев – письменник, журналіст, громадський активіст, спортсмен, доброволець, командир розвідвзводу морської піхоти.

«Мобілізяка» – друга книга автора та своєрідне продовження твору «Карателі». В 2015–2016 роках Якушев працював прессекретарем 14 ОМБР, тож в новій книзі розповідає про свою роботу на війні.

Книга доповнена фото й відеоматеріалами, які можна переглянути за посиланнями в QR-кодах.

Мобілізяки – так називають мобілізованих цивільних кадрові військові. Автор переконаний, що саме від командира залежить, ким буде новоспечений солдат – безцінним скарбом або ж «додатком» зі «своєю особистою думкою».

До «Мобілізяки» вже готовий авторський сценарій.


За матеріалами: mind.uachytay-ua.com




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас тммиакож серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...