понеділок, 22 березня 2021 р.

Весь світ театр: 5 цікавих книг про театр

Театральне мистецтво багато століть не втрачає своєї популярності. Адже театр несе в суспільство ідеї добра, гуманізму, сприяє формуванню естетичного смаку, розширенню кругозору. 

Не важливо, слухаємо ми оперу, чи насолоджуємося майстерністю і грацією артистів балету або з душевним трепетом стежимо за грою драматичних акторів, - ми завжди відчуваємо особливу атмосферу свята. 

З нагоди Міжнародного дня театру, який  щорічно відзначають в усьому світі 27 березня, ми пропонуємо добірку книг, присвячених театру.


«Мандрівні зорі в Україні. Сторінки історії єврейського театру», 
Ірина Мелешкіна


В книжці представлена історія діяльності єврейських тетрів на території України в ХІХ–ХХ ст. Унікальне ілюстроване видання вперше докладно розповідає про п’єси, режисерів, художників та акторів кожного з театрів. Подані зображення практично невідомих раніше оригінальних ескізів, афіш та фотографій. 

Видання розраховане на дослідників єврейської культури, студентів та усіх, хто цікавиться юдаїкою в Україні.



«Історія українського театру в Галичині», 
Степан Чарнецький


«Історія українського театру в Галичин» – збірник праць Степана Чарнецького, поета-молодомузівця, рецензента, режисера, історика театру. 

Книжка достойно вшановує 150-літній ювілей Галицької професіональної сцени (29 березня 1864 р.) і пам’ять С. Чарнецького – 70-ліття від дня смерті (1 жовтня 1944 р.). 

Дане видання буде корисне науковцям, студентам, шанувальникам театру і може використовуватись як посібник до вивчення історії українського театру.



«Театр, розвіяний по світу», Валерій Гайдабура


Автор книжки, член-кореспондент Академії мистецтв України, доктор мистецтвознавства Валерій Михайлович Гайдабура, відомий своїм монографічним дослідженням про сценічне мистецтво в Україні періоду німецько-фашистської окупації (1941-1944), цього разу першим у вітчизняному театрознавстві звернувся до узагальнення багаторічної практики повоєнного театру української діаспори та його тлумачення як невід'ємної частини комплексної історії національного мистецтва ХХ століття.

Феномен сцени української повоєнної діаспори автор досліджує у науково-популярній формі; у методології приваблює звернення до персоналістики та психоаналітичних можливостей епістології.

У книзі зібрано матеріали, документи, персоналії, спогади, листування, а також подано авторські рефлексії.




«Богдан Струтинський. Режисер без вихідних. Книга друга», 
Яна Іваницька


У цій книзі ви дізнаєтеся про театр те, чого навіть не уявляли! Звісно, кожен з вас хоч раз бував у ньому. Але театр — це не лише сцена, це насамперед закулісся. Саме в цьому потаємному й прихованому просторі народжується чарівне дійство, за кінцевий результат якого відповідає режисер. 

Богдан Струтинський — генеральний директор та художній керівник Національної оперети України, справді, не знає вихідних. У першій книзі розповідалося про те, як Струтинський обрав свою професію і що привело його до Київського театру оперети. 

У другій книзі читачі разом з автором побувають на репетиціях Богдана Струтинського, зможуть поспостерігати, як народжується вистава — від задуму до сценічного втілення, усвідомити, з чого складається співпраця режисера з художниками, сценографами, диригентами, балетмейстерами і, звісно, з акторами. Філософія вистав, залаштункові жарти, сценічні та репетиційні курйози, сміх та сльози глядачів чекають на вас на сторінках цієї книги!



«Талан і талант (вистава-концерт) та інше», 
Тетяна Кінзерська


До книжки увійшла п'єса «Талан і талант» (вистава-концерт), присвячена одній із найяскравіших актрис українського класичного театру («театру корифеїв») Єфросинії Пилипівні Зарницькій. До книжки також увійшли статті та відгуки на вистави.

Книжка розрахована на викладачів і студентів навчальних закладів гуманітарного спрямування та на залюблений у мистецтво театру широкий читацький загал. До книжки увійшли матеріали з фондів Музею театрального, музичного та кіномистецтва України, з архівів театрознавця Є. Хлібцевич, краєзнавця м. Первомайська Миколаївської області Т. Хмари та письменника Г. Гусейнова.





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...