середу, 27 березня 2019 р.

5 художніх книг про театр, з якими забуваєш про сон

27 березня світ відзначає Міжнародний день театру

Насолода книгою щиро вітає з цим прекрасним святом усіх шанувальників театрального мистецтва, а також людей, чиє життя і робота пов’язані з театральною сферою! 

А ще пропонує добірку книг для тих, хто не хоче розлучатися з театром ні за яких обставин.

Михайло Булгаков, «Театральний роман»


Роман про театральні залаштунки повинен був називатися «Записки небіжчика», але, оскільки він вперше був опублікований через 25 років після смерті письменника, видавці зупинилися на більш формальному варіанті, і тепер ми читаємо «Театральний роман».

Можна подумати, що Булгаков писав про театр «взагалі», але за «Незалежним театром», Іваном Васильовичем і Аристархом Платоновичем в тексті ховаються конкретні місця і особистості: тодішній МХАТ, Станіславський, Немирович-Данченко та інші відомі театральні діячі.

Один з найбільш іронічних творів Булгакова - сатира на богему, де розповідь ведеться від імені молодого драматурга, чию п'єсу одного разу вирішили поставити в театрі, й цим майже звели його з розуму.


Теофіль Готьє, «Капітан Фракасс»


«Капітан Фракасс» - один з найвідоміших романів Теофіля Готьє. Письменник зібрав у книзі все найромантичніше: Францію XVII століття, юного барона, просторий замок і трупу бродячих артистів з чарівною дівчиною - саме те, що потрібно для історії великої любові.

Юний барон, звичайно ж, закохується в красуню-артистку, і приймає зухвале рішення: він залишає свій будинок і йде за бродячої трупою, щоб завоювати серце дівчини.

Весілля, дітей та слів «жили вони довго і щасливо» в кінці немає, але історія все одно закінчується добре. Якщо розповімо чому - буде спойлер.


Теодор Драйзер, «Сестра Керрі»


Роман Теодора Драйзера «Сестра Керрі» розповідає про молоду 18-річну Кароліну Мібер, яка вирушила підкорювати Чикаго.

Численні романи з чоловіками, безробіття і жага красивого життя, в результаті призвели до того, що дівчина потрапила на любительську сцену. Після цього життя Керрі стрімко почало змінюватися. Роман (але не інструкція!) про те, як з провінціалки з 4 доларами в кишені перетворитися в зірку театральної сцени.


Луїджі Піранделло, «Шість персонажів у пошуках автора»


Лауреат Нобелівської премії, італійський драматург Луїджі Піранделло написав п'єсу, яка перевернула уявлення про театр.

Батько, Мати, Син, Падчерка, дівчинка і хлопчик - ті самі шість героїв з ненаписаного твору, які жадають отримати втілення на сцені. Вони приходять в театр до акторів під час репетиції, щоб драма їхнього життя нарешті стала реальною. П'єса «Шість персонажів у пошуках автора» - про зіткнення актора та персонажа, реальності й вигадки та про призначення театру.


Петро Григор'єв, «Дочка російського актора»


«Дочка російського актора» - жарт-водевіль на одну дію з простим сюжетом. Немолодого актора Александрійського театру відправляють на пенсію всупереч його бажанню. У його плани входило зовсім інше: він настільки сильно закоханий в театр, що мріяв померти на його сцені, залишивши після себе спадкоємицю - дочку-актрису. Але образа на театр в ньому, здається, сильніша за любов до дочки, а тому про сцену їй доведеться забути. 

Легка та смішна історія з хорошим кінцем, яку можна прочитати по дорозі додому: навряд чи це займе більше ніж 20 хвилин.


Всім приємного читання!





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...