четвер, 2 березня 2017 р.

10 таємниць знаменитих книг

Багато відомих літературних творів мають свої секрети й таємні історії. І часом читати про них не менш цікаво, ніж самі книги.


Всі герої казки мають свої прототипи. Образ самого принца глибоко автобіографічний - це Екзюпері в дитинстві. Роза, яку Маленький принц любить і охороняє, - його красива, але примхлива дружина, латиноамериканка Консуело. А Лис - це Сільвія Рейнхардт, хороший друг Екзюпері, яка допомагала йому у важкі часи.



Відомо, що Жюль Верн зазвичай писав свої романи, грунтуючись на власних наукових знаннях. 

Але в Таємничому острові він навмисно змовчав одну деталь: в описі способу виготовлення нітрогліцерину для підриву гранітної скелі не вистачало каталізатора (платина), без якого вся ця затія ні за що б не спрацювала.



Толкін хотів написати лише невелику казку для своїх синів, але так захопився, що вийшла повноцінна книга з картами та ілюстраціями.

Спочатку існував лише один рукописний примірник книги, яку професор іноді давав почитати своїм друзям і учням. Саме завдяки одній з його учениць книга і побачила світ, а пізніше ще й отримала продовження.

Також цікавим фактом є те, що рецензентом для цієї книги став десятирічний хлопчик, син директора видавництва, в якому вона вперше була надрукована.


Персонажі Капелюшник і Шалений Заєць походять із двох англійських приказок: «божевільний, як капелюшник» і «божевільний, як березневий заєць»

Приказка про Капелюшника пов'язана з тим, що за старих часів при виготовленні фетру для капелюхів використовувалася ртуть, хронічне отруєння якою викликало психічні розлади. А божевілля березневих зайців пояснюється шлюбним періодом, який настає навесні.



Шекспір зовсім не вигадав сюжет п'єси «із голови». Він талановито виклав середньовічний переказ, причому досить близько до першоджерела.

«Макбет» є найпопулярнішою п'єсою Шекспіра. Вона виконується в світі кожні чотири години.



Сюжет «Графа Монте-Крісто» був взятий із архівів паризької поліції. Швець Франсуа Піко був заарештований за доносом і кинутий до фортеці, де провів близько 7 років. 

У в'язниці Піко прорив підземний хід в сусідню камеру, де знаходився багатий італійський священик. Вони подружилися, і перед смертю священик розповів Франсуа таємницю про прихований в Мілані скарб. 

Після виходу на свободу Піко заволодів скарбами і під іншим ім'ям з'явився в Парижі та 10 років присвятив відплаті за підлість і зраду.



Стівен Кінг продав права на екранізацію своєї книги всього за 1 долар

Він дає таку можливість режисерам-початківцям або студентам, при цьому залишаючи собі всі права на твори та забороняючи отримувати комерційну вигоду з фільму, який вийшов.




Незабаром після видання антиутопії Рея Бредбері «451 градус за Фаренгейтом» видавництво Ballantine Books випустило додаткову спеціальну серію: 200 примірників роману були обгорнуті обкладинкою із матеріалу на основі азбесту з винятковими протипожежними властивостями.




Оскільки на момент виходу роману заняття письменницьким ремеслом вважалося непідходящим для жінки, його довелося опублікувати під чоловічим ім'ям. 

Через рік після виходу книги Емілі Бронте померла, так ніколи і не дізнавшись, яке місце займе її роман в історії світової літератури. Вже після смерті Емілі сестра Шарлотта перевидала роман і додала передмову, в якій пояснила, що автор роману насправді - жінка.



Одного разу Чак Паланік відпочивав на природі й посварився із сусіднім табором, після чого його добряче побили. Повернувшись на роботу в синцях, Паланік побачив, що ніхто із колег не питає, що сталося. Тоді у нього і народилася ідея роману «Бійцівський клуб». 

По ходу написання книги Паланік ще не раз вплутувався у вуличні бійки, переживаючи досвід своїх героїв на власній шкурі.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...